Σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας όπως Ερμού, Μοναστηράκι, μπροστά στο Πανεπιστήμιο, σε σταθμούς μετρό, παντού υπάρχουν τα…απλωμένα σεντόνια με την πραμάτεια σε μεγάλη ποικιλία και παραποιημένα προϊόντα. Τα Σαββατοκύριακα, η παρουσία των παράνομων μικροπωλητών σε ορισμένα σημεία γίνεται ακόμα πιο έντονη.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα κατέχει ευρωπαϊκή πρωτιά στη διακίνηση προϊόντων απομιμήσεων (μαϊμού). Αν και κάθε χρόνο οι τελωνειακές αρχές δεσμεύουν εκατομμύρια τεμάχια προϊόντων "μαϊμού", το παρεμπόριο εξακολουθεί να βρίσκει γόνιμο έδαφος. Μόνο πέρυσι, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν 21,9 εκατ. τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, σχεδόν το 20% επί των συνολικών προϊόντων "μαϊμού", που εντοπίστηκαν στην ΕΕ των "27". Συνολικά, για τους "27" της ΕΕ δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα, το 2009. Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα, με ποσοστό 19%, άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%). Επίσης, σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, φάρμακα, παιχνίδια, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές. Στις χώρες προέλευσης των προϊόντων μαϊμού συγκαταλέγονται η Άπω Ανατολή, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Ινδία.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το εμπόριο, δείχνουν επιδείνωση των δεικτών ασφυξίας της αγοράς και βουτιά των πωλήσεων, ενώ τρεις στις δέκα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να πτωχεύσουν, με σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση. Το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας εμπορικών επιχειρήσεων και μαζικών απολύσεων, επιβάλλει την επιστροφή του τζίρου, από το παρεμπόριο, στο νόμιμο στεγασμένο εμπόριο. Το παρεμπόριο μάλιστα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 30% του εμπορίου στη χώρα μας και είναι μια αιμορραγία για την ελληνική οικονομία και μια μάστιγα για την ελληνική αγορά, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις του για την πάταξη του παρεμπορίου οι οποίες αφορούν:
- Τη συστράτευση πολιτειακών αρχών, θεσμοθετημένων οργάνων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
- Την αυστηρή τήρηση της κείμενης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας
- Την πληροφόρηση και προστασία του καταναλωτή
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν την συσκευασία των προϊόντων, τα συνοδευτικά έγγραφα, τα τιμολόγια, τη δασμολογική κατάταξη των εισαγομένων εμπορευμάτων, την διαπίστωση οτι πρόκειται για δείγματα του προϊόντος. Τον ΦΠΑ στα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες που μπαίνουν στην χώρα με «κοινοτική ταυτότητα», με αποτέλεσμα την μη είσπραξη από το κράτος των αναλογούντων δασμών και του ΦΠΑ
- Την άρση των επικαλύψεων σε ότι αφορά την αρμοδιότητα και την ευθύνη άσκησης του ελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη του παρεμπορίου
- Την εφαρμογή ευμενούς τιμολογιακής πολιτικής υπέρ των νομίμων επιχειρήσεων όπως και μέτρα για την νομιμοποίηση των ασκούντων παρεμπορία
- Την υποχρεωτική συμμετοχή και συγκατάθεση των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στις χορηγούμενες από τις νομαρχιακές και δημοτικές αρχές άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου και παζαριών και την μηχανογράφηση των εκδιδομένων αδειών υπαίθριου εμπορίου και εμπορίου στις λαϊκές αγορές ώστε να υπάρχει επίσημη καταγραφή της δυναμικής τους.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr