Κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία για την επέκταση του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος κατά 25 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ποσό αυτό αφορά σε εγγυήσεις που μπορούν να δοθούν προς τις ελληνικές τράπεζες - εφόσον αυτό χρειαστεί - προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, για επέκταση των εγγυήσεων, χωρίς να συνεπάγεται αυτόματα την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες. Αυτό γίνεται μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και με βάση τις ανάγκες ρευστότητας στα διαφορετικά τραπεζικά ιδρύματα.
Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος πρακτικά είχε μείνει ανενεργός ως τα μέσα του 2010. Διευκρινίζεται ότι ο πυλώνας αυτός δεν αφορά στην άμεση οικονομική στήριξη προς τις τράπεζες, αλλά απαιτεί την έκδοση τίτλων από τις ίδιες και απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ. Επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό δεν αποτελεί ούτε στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ούτε σημαίνει έκδοση ομολόγων από την πλευρά των Ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια δεν έχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος.
Σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στην οικονομία, η παροχή εγγυήσεων προς το χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί αναγκαία κίνηση, για να μπορέσει να στηριχθεί και η πραγματική οικονομία. Μάλιστα, η Τρόικα την συμπεριέλαβε στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τρίτης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού έκτακτης δανειοδότησης της χώρας μας.
Με την ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα, οι συνολικές εγγυήσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες θα φτάσουν τα 55 δισεκατομμύρια. Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και τα δέκα τουλάχιστον δισεκατομμύρια, τα οποία θα διατεθούν, εφόσον καταστεί αναγκαίο, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα αρχίσει να λειτουργεί από Σεπτέμβριο. Τέλος, μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην πώληση κρατικών τραπεζών, ή αν θα διατηρήσει το δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, μέσω της συγχώνευσης
ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr