Με τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και τα έσοδα υπολείπονται μεν των στόχων, αλλά να μην έχουν καταβαραθρωθεί, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δεύτερη δόση των 9 δισεκατομμυρίων από τα χρήματα του μεικτού μηχανισμού στήριξης προς τη χώρα μας, θα καταβληθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου, η ενδιάμεση έκθεση της Τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν ενθαρρυντική, ενώ ακόμη και τα έσοδα θα ανακάμψουν σύντομα, με την καταβολή του ΕΤΑΚ του 2009 και της έκτακτης εισφοράς σε ακίνητες περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Τα θετικά αυτά στοιχεία δεν σημαίνουν όμως ότι οι ελεγκτές της Τρόικας θα περάσουν τις δύο επόμενες εβδομάδες στην παραλία, ήσυχοι ότι όλα βαίνουν καλώς. Τουναντίον, στο μικροσκόπιο τους αναμένεται να βρεθούν όλα τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας που τόσα χρόνια κρύβονταν “κάτω από το χαλί”.
Ειδικότερα, μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και τον Καλλικράτη, η Τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για να καταγραφούν και οι υποχρεώσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού κάτι τέτοιο θα είναι επιτέλους εφικτό. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πιθανότατα να εγγράψει στο δημόσιο χρέος και τα χρέη των ΔΕΚΟ και των νοσοκομείων, που έχει αναλάβει, ενώ μία ακόμη μαύρη τρύπα έχει δημιουργηθεί από τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες (κατασκευαστικές εταιρείες, επιστροφές ΦΠΑ, εκκρεμείς επιδοτήσεις, κλπ.), τα οποία προσεγγίζουν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν οι εκκρεμότητες αυτές “περάσουν και στα βιβλία”, τότε η εικόνα που διαμορφώνεται δεν θα είναι τόσο ρόδινη, όσο φαίνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού, καθώς αλλάζει η εικόνα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Εκτός από τα “μυστικά και ψέματα” δεκαετιών που θα αρχίσουν σταδιακά να αποκαλύπτονται τους επόμενους μήνες, σε εκκρεμότητα βρίσκονται και μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητά στο Μνημόνιο. Κυριότερη εξ αυτών, είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων (σήμερα ξεκινούν κινητοποιήσεις διαρκείας από τους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ., ενώ οι συνεχείς αποχές των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους έχουν προκαλέσει ασφυξία στο χώρο της δικαιοσύνης). Τέλος, οι ελεγκτές θα υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση ότι τους έχει υποσχεθεί έσοδα της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου το χρόνο από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εισπράξει ευρώ. Με δεδομένο το περιορισμένο ενδιαφέρον για τον προβληματικό ΟΣΕ και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις συμβάσεις παραχώρησης λιμένων και αεροδρομίων, οι κρατικές τράπεζες φαντάζουν αυτή τη στιγμή ως η πλέον εύκολη λύση για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Εξ ου και δεν θα πρέπει να αποκλείονται εσπευσμένες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να επιτευχθεί ο ξεκάθαρος στόχος του Μνημονίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr