Η εικόνα στην αγορά αλλάζει, θεωρούν οι χρηματιστές, καθώς η αγορά φαίνεται να ευνοείται και από το διεθνές κλίμα. Τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται στο εξωτερικό αποτελούν για πολλούς από τους ξένους αναλυτές, ως προάγγελο για την επιστροφή στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αναλυτές γράφουν, πως εξελίξεις, όπως η υποβάθμιση της Ιρλανδίας ή μη χορήγηση ρευστότητας από το ΔΝΤ στην Ουγγαρία, ουδόλως επηρεάζουν την πορεία του ευρώ, που πλέον βρίσκεται σε ελεγχόμενη απόσταση από το 1,30, αφού η ελληνική οικονομία, ως αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης έχει μεγαλύτερη σημασία για τη συνοχή των Βρυξελλών.
Άλλωστε σήμερα, η κυβέρνηση αναμένει νέο σημαντικό ενδιαφέρον κατά την έκδοση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου 6μηνης διάρκειας, κινούμενη στο ίδιο επιτυχημένο μήκος κύματος της περασμένης εβδομάδας. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη και της σημερινής έκδοσης. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περασμένη εβδομάδα σημαντικός ήταν και ο ρόλος 10 ξένων ομίλων.
Την ίδια ώρα, την αγορά αναμένεται να επηρεάσει η απόφαση της κυβέρνησης για να προχωρήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των κρατικών τραπεζών, όπως το Τ.Τ. και η ΑΤΕ. Από τη μία φιγουράρει η πρόταση Σάλλα, της τάξης των 730 εκατ. ευρώ και από την άλλη, η πρόταση Πανταλάκη για τετραπλή συγχώνευση ανάμεσα σε ΑΤΕ, Τ.Τ., Αττικής και Ταμείου Παρακαταθηκών. Αν η κυβέρνηση ασχοληθεί με την πρόταση Σάλλα, μένει να ακολουθηθεί το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα βήματα:
- Να αξιολογηθεί η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς.
- Να προσληφθούν δύο ανεξάρτητοι χρημαματοικονομικοί σύμβουλοι, όπου ο μεν πρώτος θα ασχοληθεί με την πρόταση Σάλλα, δηλαδή κατά πόσο το τίμημα είναι εύλογο, ικανοποιητικό ή χαμηλό αλλά και ένας ακόμα που θα εξετάσει τη θέση των κρατικών τραπεζών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή στον ανταγωνισμό εντός Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό.
Από την άλλη δεν αποκλείεται η πρόσληψη των συμβούλων να προκύψει με τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών την ερχόμενη Παρασκευή που για τις ελληνικές τράπεζες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το ενδιαφέρον των ξένων. Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Β. Ράπανος είχε μιλήσει για τον κίνδυνο αφελληνισμού των τραπεζών μας. Στο πλαίσιο αυτό, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εντολές αγορών από την Deutsche Bank της Alpha Bank, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται αν ο γερμανικός οίκος λειτουργεί για ίδιον όφελος ή για πελάτη του. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το ενδιαφέρον που φέρεται να είχε επιδείξει κατά το παρελθόν η HSBC για την Alpha και άλλες αμερικάνικες τράπεζες για την Εθνική. Ταυτόχρονα, σε τοπικό επίπεδο, μένει να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις τόσο της Eurobank, που φήμες την έφερναν παλιότερα να ενδιαφέρεται για το Τ.Τ., όσο και της Marfin Popular Bank, που προς στο παρόν τηρεί στάση αναμονής.
Στο εβδομαδιαίο report της η Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι «η κίνηση Σάλλα αφύπνισε τους επενδυτές. Την κινητικότητα στο Χ.Α. συντήρησε και η πρόταση -κάτι σαν αντιπρόταση- του προέδρου του ομίλου της Αγροτικής Θεόδωρου Πανταλάκη, ο οποίος εισηγήθηκε στον υπουργό Οικονομικών τη δημιουργία ενός αμιγούς χρηματοπιστωτικού ομίλου με τη συγχώνευση της ΑΤΕ, του Τ.Τ., του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της τράπεζας Αττικής. Και αυτό το σενάριο εντάσσεται στη γενικευμένη -όπως αποδεικνύεται- ανάγκη για αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες και πιο σταθερές τράπεζες. Εφόσον τα σενάρια των συγχωνεύσεων συντηρηθούν ή -όπως δείχνουν οι ενδείξεις- επεκταθούν τότε θεωρείται βέβαιο ότι η αγορά θα διατηρηθεί "ζεστή" και ο Γ.Δ. του Χ.Α. λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών θα "σημαδέψει" υψηλότερα επίπεδα».
Σύμφωνα με την ΑΧΕΠΕΥ, «στη διαμόρφωση των θετικών προοπτικών συντέλεσε και η επιτυχής -πρώτη μετά την υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα- έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές για δανεικά, την περασμένη Τρίτη 13 Ιουλίου. Η προσφορά εξάμηνων εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε με επιτόκιο 4,65%, που θεωρήθηκε ικανοποιητικό, ενώ η συνέχεια θα δοθεί σήμερα Τρίτη 20 Ιουλίου με την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, προκειμένου να συγκεντρωθούν 1,5 δισ. ευρώ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr