Αναλυτικότερα, την επιβολή ενός νέου είδους οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που παραβιάζουν τους κανόνες που σχετίζονται με τη μείωση του ελλείμματος και δε σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό τους, συμπεριλαμβανομένης, και της αναστολής των επιδοτήσεων της ΕΕ, αποφάσισαν, οι υπουργοί Οικονομικών. Η επιβολή των κυρώσεων αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2011.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, μετά από συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη της ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας, της οποίας προεδρεύει, «συζητήθηκαν οι μεγάλες παράμετροι μιας μεταρρύθμισης του συστήματος των κυρώσεων, καθώς και το πεδίο των χρηματοοικονομικών και μη οικονομικών κυρώσεων, το οποίο θα πρέπει να διευρυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ».
Υπέρ της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα απο το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών,τα'χθηκε ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζόρτζ Οσμπορν, ο οποίος σημείωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο αυτό.
Υπενθυμίζεται πως το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε προτείνει τέλος Ιουνίου νέες οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των επιδοτήσεων στον τομέα της γεωργίας, της αλιείας και των ενισχύσεων στις μη ευνοημένες περιοχές.
Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, της 7ης Ιουνίου, η ομάδα εργασίας για το συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην Ε.Ε., είχε συμφωνήσει κατ' αρχήν για νέες κυρώσεις κατά των χωρών που είχαν πολύ μεγάλο χρέος, για να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο περιορίζει κατ΄ αρχήν το επίπεδο των ετήσιων ελλειμμάτων των χωρών της ΕΕ στο 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν είχαν καθοριστεί.
Αντίθεση η Σλοβακία με το ελληνικό πακέτο στήριξης
Παράλληλα, την αντίθεσή της στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας επανέλαβε η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας. Όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Iveta Radicova, «η θέση του υπουργού Οικονομικών, η δική μου αλλά και του κόμματος μας είναι η ίδια, πως δε συμφωνούμε, πραγματικά δε συμφωνούμε». Αναφορικά με τα σχέδια της Ε.Ε. για σύσταση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η Radicova δήλωσε ότι θα πρέπει να διαβουλευτεί με το υπουργικό της συμβούλιο και με τη Βουλή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr