Οι αλλαγές, προϊόν συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι οι εξής τέσσερις:
- Μείωση του κόστους εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας. Μέχρι σήμερα για την αναγνώριση οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν το 20% του συντάξιμου μισθού για κάθε μήνα. Το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 30% από 1-1-2011 έως 31-12-2014, ενώ από 1-1-2015 η μείωση θα ανέβει στο 50% του σημερινού ποσού.
- Εγγύηση από το κράτος ενός αξιοπρεπούς επιπέδου συντάξεων
- Ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος
- Ανοιχτό ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος των 800 ευρώ, που δίνεται στους συνταξιούχους για την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο " καταγράφουμε με συγκεκριμένη ρύθμιση ότι θα μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, στο βαθμό που τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν".
Παρά τις βελτιώσεις, η συζήτηση κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, έκανε λόγο για "αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον της κοινωνίας" και για "ριφιφί ελπίδων", ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κομμάτων, κάνοντας επίσης λόγο για παραβίαση του Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι αμφισβητείται η συνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καταγράφει, μεταξύ άλλων, ενστάσεις για τις επικουρικές συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι το κράτος σε περίπτωση ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων πρέπει «να τα καλύπτει διαθέτοντας για το σκοπό αυτό ένα μέρος των γενικών εσόδων του προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια της μαραθώνιας συζήτησης, σήμερα, θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία επί της αρχής. ‘Όπως είναι γνωστό, η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής και θα ψηφίσει μόνον ορισμένα άρθρα που θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και ψηφοφορίες επί των άρθρων που θα προκαλέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσουν ονομαστικές ψηφοφορίες.
Σημειώνεται ό τι την Πέμπτη, ημέρα της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν κηρύξει γενική απεργία. Θα μετάσχουν η ΠΝΟ, η ΟΜΕ- ΟΤΕ, η ΠΟΕ- ΟΤΑ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και οι δημοσιογράφοι από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουλίου.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr