Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με τον τρόπο αυτό απάντησε και στις σχετικές αιτιάσεις κομμάτων της Αριστεράς, τονίζοντας ότι βασικό αίτημα της κοινωνίας είναι να υπάρχει ένα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως υγιής μηχανισμός για αποταμίευση και για επενδύσεις χρηματοδότησης που να εγγυάται την ασφάλεια και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επαγγελματιών και των νοικοκυριών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να καταδείξει έμπρακτα ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τη διαφορά ανάμεσα στους τραπεζίτες και στο τραπεζικό σύστημα που στηρίζει τη χώρα, ανακεφαλαίωσε τις ενέργειες που συντείνουν στου λόγου του το αληθές, λέγοντας: «Την ίδια ώρα που εξασφαλίσαμε για το τραπεζικό σύστημα την αναγκαία ρευστότητα και μάλιστα σε στιγμές δημοσιονομικής κρίσης και πιστοληπτικής υποβάθμισης της Ελλάδας και των τραπεζών της, την ίδια ώρα που δημιουργούμε ένα Ταμείο - δίχτυ ασφάλειας, την ίδια ώρα ζητήσαμε από τους μεγαλομετόχους των τραπεζών να συνεισφέρουμε για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θεσπίσαμε φορολόγηση των κερδών των μετόχων στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, θεσπίσαμε την φορολόγηση με 90% του μπόνους των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών καταθέσαμε και ψηφίζουμε νομοσχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, φορολογούμε τις βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές».
«Δεν θα απολογηθούμε ποτέ γιατί σώζουμε την Οικονομία της χώρας και γιατί στηρίζουμε τη βιωσιμότητα ενός τραπεζικού συστήματος με μοναδικό στόχο να στηρίξει την ελληνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Ταμείο - το οποίο χρηματοδοτείται με 10 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από τους πόρους των άλλων χωρών της ΕΕ και το ΔΝΤ - δεν είναι ένας ακόμη μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας, είναι ένα δίχτυ ασφάλειας που διατηρεί την σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο «δώρο» στους μετόχους των τραπεζών καθώς οι πρώτοι που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) εάν υπάρχει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας είναι οι ίδιοι οι μέτοχοι. Αν δεν μπορούν να το κάνουν - διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου - τότε έρχεται και συνδράμει το Ταμείο. Ξεκαθάρισε ότι με το Ταμείο υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας ελέγχου των τραπεζών από τους ιδιοκτήτες τους, δεν είναι πανάκεια το Ταμείο ούτε είναι κάτι που οι σημερινοί μέτοχοι θα το έβλεπαν εξαιρετικά ευπρόσδεκτο.
«Όλοι όσοι λένε ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός βοήθειας στους πολίτες δεν έχουν καταλάβει ή παραπληροφορούν τους πολίτες» συμπλήρωσε.
Εξειδίκευσε ότι το Ταμείο δημιουργείται ώστε να υπάρξει δίχτυ ασφάλειας και μέσω αυτού να προχωρήσουν οι τράπεζες σε πράξεις αναδιάρθρωσης εάν υπαχθούν για να εξασφαλίσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα και ταυτόχρονα να συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική Οικονομία. Ιδιαιτέρως επισήμανε ότι υπάρχει πρόνοια τακτικής ενημέρωσης τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και της Βουλής των πεπραγμένων του Ταμείου (κάθε μήνα δελτία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο υπουργείο Οικονομικών και εξαμηνιαίες εκθέσεις στην Βουλή).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «ατυχή» τον παραλληλισμό του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με το Ασφαλιστικό και «ατυχή» επίσης την προσπάθεια να δοθεί η αίσθηση ότι με το ένα η κυβέρνηση κάνει δώρο στους τραπεζίτες και με το άλλο κόβει και συντάξεις. «Αυτού το είδους η ρητορική πέρα του ότι απέχει μακρά από την πραγματικότητα, δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών για να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η χώρα» σημείωσε.
Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι τα «στρες τεστ» θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο. Ακόμη προανήγγειλε την αναθεώρηση επάρκειας του πτωχευτικού πλαισίου για τις τράπεζες και τους μη χρηματοπιστωτικούς τομείς.
Η Νέα Δημοκρατία διάκειται θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έθεσε ωστόσο οκτώ επιμέρους ζητήματα που εκτιμά ως ασάφειες ή αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου, τα οποία και θα αναπτύξει στην επί των άρθρων συζήτηση. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση είχε προβεί στην ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος εν μέσω της κρίσης το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση την επέκρινε με βαρείς χαρακτηρισμούς μιλώντας για «δώρο 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, είπε πως η κυβέρνηση ενισχύει τους τραπεζικούς ομίλους την ώρα που αδειάζει τα δικαιώματα του εργαζομένου στους μισθούς και τις συντάξεις και χαρακτήρισε «ταξική» την πολιτική της. Μίλησε για προνομιακή μεταχείριση του τραπεζικού κεφαλαίου όταν ο εργαζόμενος λαός καλείται να πληρώσει τις ζημιές των τραπεζών και δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλ. Πολατίδης διερωτήθηκε ποιες είναι οι αντίστοιχες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν για την στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων, των αγροτών της αμυντικής βιομηχανίας, λέγοντας «το μόνο που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα είναι τράπεζες;» και δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.
Ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) ρώτησε γιατί το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τα 28 δισ. ευρώ της ΝΔ και τώρα το ψηφίζει, και «γιατί τότε το πακέτο των 28 δισ. ήταν αντιλαϊκό και το πακέτο των 10 δισ. είναι δίκαιο;» επισημαίνοντας πως είναι λογική η σύμπλευση της ΝΔ με το νομοσχέδιο. Έκανε λόγο επίσης για ιδιωτικοποίηση των κερδών των τραπεζών και κοινωνικοποίηση των ζημιών και για μεγάλη ένεση επιδότησης του τραπεζικού συστήματος με χρήματα του δημοσίου, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.