Ενδεικτικά του αρνητικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στην αγορά είναι τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που διεξήγαγε κατά το μήνα Ιούνιο μέσω της σελίδας του στο διαδίκτυο www.acci.gr το Κέντρο Μελετών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στην έρευνα που διεξήχθη με τη μορφή ερωτηματολογίου απήντησαν 1.592 επιχειρήσεις όλων των μορφών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Ατομικές Επιχειρήσεις).
Συγκεκριμένα η έρευνα έχει ως εξής:
Το Κέντρο Μελετών του Ε.Β.Ε.Α. προχώρησε στη διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας μετά και την τελευταία ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρός του Ε.Β.Ε.Α. κ. Κων. Μίχαλος προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μέσω του περιοδικού του Επιμελητηρίου «Ανάπτυξη» και στην οποία επισημαινόταν:
«Τον Απρίλιο του 2010, πριν από την υπογραφή του μνημονίου με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση ψήφισε ένα φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται σημαντικά η άμεση φορολογία για τις επιχειρήσεις.
Φορολογώντας με συντελεστή 25% τα μη διανεμόμενα κέρδη και με 10% τα διανεμόμενα, αλλά και με την επιβολή, για τρίτη συνεχόμενη φορά, έκτακτης εισφοράς της τάξης από 4%-10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με την υψηλότερη φορολόγηση για τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φορολογούνται 4 φορές περισσότερες από μια σειρά γειτονικές χώρες.
Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από την επιλογή της κυβέρνησης να παγώσει τις επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, ακόμα και σε αυτές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το ισχύον σήμερα φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, ρίχνει ουσιαστικά την ταφόπλακα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Οδηγεί στην εξόντωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, ακριβώς τη στιγμή όπου η χώρα μας έχει ανάγκη από πρόσθετους ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να εξέλθει από την ύφεση και να ανταπεξέλθει στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.
Αντί να προσελκύουμε νέες ξένες επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία και την απασχόληση, αποτρέπουμε οποιαδήποτε επιχείρηση επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. Αντί να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που αγωνίζονται για να παραμείνουν υγιείς, τις τιμωρούμε. Και τις αναγκάζουμε να εγκαταλείψουν τη χώρα, για να μη βάλουν λουκέτο. Ήδη, με βάση την πληροφόρηση που έχουμε από επιχειρήσεις - μέλη μας, είναι πολλές αυτές που έχουν ήδη προγραμματίσει ή σχεδιάζουν τη μετακίνησή τους σε άλλες χώρες, αναζητώντας ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον. Εξέλιξη που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε καμία από τις χώρες στις οποίες έχει κληθεί να παρέμβει, δεν έχει απαιτήσει την αύξηση της άμεσης φορολογίας προς τις επιχειρήσεις. Ο φορολογικός διωγμός των επιχειρήσεων είναι μια πρακτική που δεν υπαγορεύεται από κανέναν, παρά μόνο από ιδεοληψίες και στρεβλές αντιλήψεις του παρελθόντος.
Στην κρίση που βιώνουμε σήμερα, η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας δε συνιστά κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά μια καταστροφική πρακτική για την οικονομία, για την απασχόληση, για τον τόπο μας. Για να επιβιώσουμε και να βγούμε από την κρίση, χρειάζεται να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στη χώρα μας και να τις στηρίξουμε ώστε να παραμείνουν ανοιχτές. Και όχι να τις κλείσουμε ή να τις διώξουμε.
Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσουν το σημερινό πλαίσιο φορολογίας των επιχειρήσεων, προτού να είναι πολύ αργά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr