Η απαξίωση του κλάδου είναι τέτοια στο χρηματιστηριακό ταμπλό που οι κεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή της Εθνικής, της Alpha της Eurobank και της Πειραιώς, μόλις που ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είχε φτάσει πέρσι να αξίζει στην αγορά η Εθνική μόνη της. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, που από το πρώτο 3μηνο κιόλας, φάνηκε το πρόβλημα, ενώ μόνο οι θετικές εργασίες των θυγατρικών τους στο εξωτερικό «ξελασπώνουν» τις ελληνικές τράπεζες σε αυτή τη συγκυρία. Κι επειδή, λόγω της κατοχής εκατοντάδων δισ. ευρώ ελληνικών, κατά την Moody's, junk bonds, ίσως οι θυγατρικές στο εξωτερικό είναι αυτές που έχουν αξία σήμερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ξένοι οίκοι, όπως η HSBC, σε επαφές της στην Ελλάδα με διοικήσεις των τραπεζών εξέφρασε το ενδιαφέρον της για ορισμένες «προς ανατολάς» θυγατρικές.
Την ίδια ώρα, οι πιέσεις στις τράπεζες είναι τόσο έντονες, που τα περιθώρια αντίδρασης προέρχονται είτε μέσα από την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε από τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, που κι αυτές ελέγχονται από την ΕΚΤ, είτε από την έκδοση καλυμμένων ομολογιών, όπως τα 3 δισ. χθες της ΕΤΕ. Για αυξήσεις κεφαλαίου, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, ούτε λόγος να γίνεται, σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές. Κι αυτό, διότι με τις πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας να έχουν προσεγγίσει πια το 56%, οι συνειρμοί που προκύπτουν είναι αποκαρδιωτικοί... Η πίεση που ασκείται στις τράπεζες από το διεθνές περιβάλλον είναι απερίγραπτη. Ήδη μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Ιουνίου ξένοι οίκοι, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά junk bonds (πάντα κατά την Moody's) θα προχωρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ρευστοποιήσεις αφού τα χαρτοφυλάκιά τους αντέχουν διακράτηση ομολόγων μέχρι μίας και ορισμένης κατηγορίας. Ήδη έχουν πουληθεί ελληνικά ομόλογα 10 δισ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα και απομένουν προς πώληση άλλα δέκα δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές θέσεις τους πριν από την υπογραφή του μνημονίου ξεπερνούσαν τα 40 δισ. ευρώ...
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τον επόμενο μήνα να προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων, με τους ξένους να διερωτώνται μέχρι πότε οι ελληνικές τράπεζες θα γεμίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους με ομόλογα. Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους δίνουν και παίρνουν, ενώ αναλυτές και στελέχη της Fitch, με δηλώσεις τους σε ξένα μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση είναι πλέον θέμα χρόνου να συμβεί, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που χθες κυκλοφόρησαν νέες φήμες για υποβάθμιση από την Fitch, αν και στην τελευταία έκθεσή της είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό τώρα. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς εξηγούν ότι έτσι δικαιολογείται γιατί η Citigroup μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας προέβη στη μείωση της τιμής στόχου των ελληνικών τραπεζών. Κι όχι μόνο. Την Τετάρτη προέβη σε ανάλογη υποβάθμιση η ιταλική Unicredit και χθες η Goldman Sachs. Η εικόνα στο ταμπλό πάντως, ήταν δηλωτική της κατάστασης που επικρατεί. Για παράδειγμα, εμφανίζονταν πωλητές με 20 χιλιάδες τεμάχια κι αυτά απορροφούνταν με χρονική υστέρηση που ξεπερνούσε το... ένα λεπτό, όταν τέτοιου είδους εντολές ανταλλάσσονταν σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα, που βρίσκονται μιαν ανάσα από τα χαμηλά 12ετίας δύσκολα ανταποκρίνονται οι αγοραστές.
Μέσα σε όλα αυτά, οι ξένοι ανησυχούν για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, ενώ μεγάλο είναι το κακό που κάνουν στην τουριστική προβολή της χώρας οι εικόνες από τα κλειστά λιμάνια λόγω των διαδηλώσεων από το ΠΑΜΕ. Οι συνέπες ήταν άμεσες στις αγορές. Τα spreads ανηφόρισαν και πάλι προς στις 800 μονάδες βάσης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλημα - προς στο παρόν- της εκταμίευσης της βοήθειας από την τρόικα και το Χρηματιστήριο έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη μέρα στο «κόκκινο» και έπειτα από εννέα συνεδριάσεις κάτω από τις 1.500 μονάδες.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr