Στο επίκεντρο τίθεται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα, ρύθμιση που η τρόικα ζητά να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που ως τώρα αρνούνταν κατηγορηματικά το υπουργείο Εργασίας.
Αντίθεση όμως στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας εκφράζει η τρόικα και σε άλλα μείζονα θέματα, συγκεκριμένα πιέζει:
- για μεταβατικό στάδιο ως 3 χρόνια για την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, όπως στο Δημόσιο, ενώ το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την σταδιακή προσαρμογή ως το 2015.
- οι μητέρες ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται στα 65 χρόνια και όχι στα 60 όπως σχεδιάζει το υπουργείο.
- η σύνταξη χηρείας να δίνεται στο/η σύζυγο μετά από κάποια ηλικία, σε αντίθεση με το υπουργείο, που σχεδιάζει να δίνεται απευθείας μετά το θάνατο του συνταξιούχου.
- να κοπούν οι συντάξεις οι 26.000 συντάξεις άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο οι μελλοντικές, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε χθες των αλλαγών στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπάλληλων. "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συχνές της εκθέσεις κατατάσσει τη χώρα μας ως τη χειρότερη χώρα...η οποία από το 12% του ΑΕΠ, εάν δεν έκανε κάτι, θα έφτανε το 2060 να δαπανά 24% του ΑΕΠ (για το ασφαλιστικό)", είπε, ενημερώνοντας την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις επερχόμενες αλλαγές.
Οι αλλαγές αυτές πιθανότατα θα ενταχθούν στο συνολικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο τομέα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες στα 65 έτη, προκειμένου να εξισωθούν με τα όρια που ισχύουν για τους άνδρες.
Επιπλέον, σήμερα θα συζητηθούν και τα εργασιακά, καθώς και οι ρυθμίσεις στο εργασιακό καθεστώς θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση λόγω της εσωκομματικής θύελλας που ξέσπασε από το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, μετά και τις έντονες αντιδράσεις σε αντιπολίτευση και συνδικάτα.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής συνοψίζονται καταρχήν, σε αναπλήρωση από τον ΟΑΕΔ του 15-20% των μισθών των νεοεισερχόμενων στην εργασία κάτω των 25 ετών.
Θεσπίζεται, επίσης, ενιαίος κατάλογος κοινής αποδοχής μεσολαβητών και διαιτητών. Μεσολαβητής και διαιτητής καθίσταται αυτός που στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται η η καθολική συμφωνία και ομοφωνία όλων των κοινοτικών εταίρων. Θέτει, δηλαδή, βέτο κάθε εταίρος.
Τα μέτρα προστασίας για εργαζομένους μεγάλης ηλικίας θα ισχύουν για τους εργαζομένους 55 ως 64 ετών, από 57 που προβλεπόταν αρχικά. Επίσης, απαγορεύεται η ‘ανακύκλωση’ των εργαζόμενων, δηλαδή να απολύει ο εργοδότης κάποιον άνω των 55 ετών και να προσλαμβάνει κάποιον νέο με επιδότηση εισφορών από τον ΟΑΕΔ.
Οσον αφορά, τέλος, τις αποζημιώσεις, παρατείνεται ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση, προκειμένου ο εργοδότης να καταβάλει μειωμένο ποσό αποζημίωσης. Ειδικότερα, για 1 έως 5 έτη εργασίας χρειάζονται 2 μήνες προειδοποίησης, για 5 – 10 έτη χρειάζονται 3 μήνες και για 10 ως 20 έτη 6 μήνες προειδοποίησης.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr