Αναπλήρωση από τον ΟΑΕΔ του 15-20% των μισθών των νεοεισερχόμενων στην εργασία κάτω των 25 ετών, απαγόρευση της ‘ανακύκλωσης’ των εργαζομένων, ενιαίος κατάλογος κοινής αποδοχής μεσολαβητών και διαιτητών, παράταση χρόνου προειδοποίησης απόλυσης από τέσσερις στους έξι μήνες, μείωση ορίου ηλικίας αυτασφάλισης από 57 στα 55 έτη, οι αλλαγές. Επιπλέον, το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επιταγή εργασίας, όπου θα παίρνει ο εργοδότης και θα συμπληρώνει το υπόλοιπο ποσό απασχόλησης.
Δεν θα τοποθετηθεί προτού οριστικοποιηθούν οι αλλαγές η ΝΔ, ενώ ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα καταθέσει τη δική του πρόταση. ‘Εντονες αντιδράσεις και από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Τι αλλάζει
Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τις αλλαγές στις ρυθμίσεις για το εργασιακό καθεστώς.
- ΟΜΕΔ: Μεσολαβητής και διαιτητής καθίσταται αυτός που στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται η η καθολική συμφωνία και ομοφωνία όλων των κοινοτικών εταίρων. Θέτει, δηλαδή, βέτο κάθε εταίρος. Καταρτίζεται ένας κατάλογος διαιτητών και πριν από αυτούς ένας κατάλογος μεσολαβητών και όταν ad hoc μια περίπτωση για κρίση επί διαιτησίας, εκεί χρειάζεται νέα συμφωνία για το πρόσωπο.
- Αποζημιώσεις: Παρατείνεται ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση, προκειμένου ο εργοδότης να καταβάλει μειωμένη αποζημίωση. Ειδικότερα, για 1 έως 5 έτη εργασίας χρειάζονται 2 μήνες προειδοποίησης, για 5 – 10 έτη χρειάζονται 3 μήνες και για 10 ως 20 έτη 6 μήνες προειδοποίησης. Ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης, σε δόσεις δηλαδή, δεν αλλάζει. ‘’Το θέμα της αποζημίωσης δεν αφορά τον κύριο κορμό των εργαζομένων στην Ελλάδα,’’ είπε χθες ο υπουργός Εργασίας, καθώς όπως τόνισε ‘’ο κύριος κορμός των εργαζομένων στην Ελλάδα κατά 70% των εργαζομένων είναι εργαζόμενοι σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Περίπου το 98,5% των επιχειρήσεων έχουν εργαζόμενους κάτω των 20 ετών στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 1,5% απασχολεί το 5% του εργατικού δυναμικού της χώρας.’’
- Όριο απολύσεων: Η ρύθμιση παραμένει ως έχει, ήτοι στις έξι από τέσσερις προηγουμένως οι απολύσεις το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 ως 150 εργαζόμενους, στο 5% από 2% το όριο για επιχειρήσεις με προσωπικό από 200 άτομα και πάνω και ανώτατο όριο τα 30 άτομα. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε χθες, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή, ότι ‘’στις ομαδικές απολύσεις γίνεται λόγος για νόμο, όταν οι ομαδικές απολύσεις αφορούν επιχειρήσεις πάνω από 20 άτομα. Το 98,5% των επιχειρήσεων έχουν κάτω από 20 άτομα και κάτω από τα 20 άτομα, δεν υπάρχει έννοια ομαδικής απόλυσης.’’
- Μείωση των αποδοχών στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κάτω των 25 ετών: Η μείωση δεν αλλάζει, δηλαδή οι αποδοχές μειώνονται για τους νέους ως 21 ετών στο 80% του κατώτατου μισθού των 740 ευρώ που ορίζει η γενική συλλογική σύμβαση, ήτοι 592 ευρώ, για τις ηλικίες 21-25 ετών στο 85%, ήτοι 629 ευρώ και για τους μαθητευόμενους ηλικίας 15-18 ετών στο 75%, ήτοι 518 ευρώ. Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ θα πληρώνει το υπόλοιπο ποσό. Τα 2/3 αυτών των χρημάτων, υπολογιζομένων στα 200 με 300 εκατ. το χρόνο θα είναι από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Το υπόλοιπο 1/3 των χρημάτων θα το καταβάλλει ο ΟΑΕΔ από διαγραφή οφειλών του ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ.
- Μέτρα προστασίας για εργαζομένους μεγάλης ηλικίας: Αυτά θα ισχύουν για τους εργαζομένους 55 ως 64 ετών, από 57 που προβλεπόταν αρχικά. Από την απόλυσή τους και μετά θα έχουν τη στήριξη που θα προκύπτει από τον εργοδότη που θα τους απολύει, ο οποίος θα βάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για την αυτασφάλισή τους έτσι ώστε να πάρουν σύνταξη όταν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις. Το υπόλοιπο θα το δίνει ο ΟΑΕΔ. Επίσης, απαγορεύεται η ‘ανακύκλωση’ των εργαζόμενων, δηλαδή να απολύει ο εργοδότης κάποιον άνω των 55 ετών και να προσλαμβάνει κάποιον νέο με επιδότηση εισφορών από τον ΟΑΕΔ.
Οι ρυθμίσεις για το εργασιακό καθεστώς θα συμπεριληφθούν ως διατάξεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιουνίου.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr