Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας περισσότερα από 10 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς υπήρχαν έντονοι οι φόβοι περί χρεοκοπίας της χώρας μας. Το 50% των συνολικών εκροών καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, ενώ την περίοδο υπήρξαν συζητήσεις για την επιβολή πόθεν έσχες σε καταθέσεις προκαλώντας σύγχυση και πανικό στους μεγαλοκαταθέτες, που φυγάδευσαν τα κεφάλαιά τους σε τρίτες χώρες.
Μάλιστα, τον Ιανουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 5,1 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο κατά 3,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο η μείωση των καταθέσεων ανήλθε σε 2,2 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου σε 222,125 δισ. ευρώ εμφανίζοντας μείωση κατά 6,6% από την αρχή του έτους, δηλαδή έφυγαν περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Από την Τράπεζα της Ελλάδος τονίζουν στο «R» ότι δεν είναι ακόμα εξακριβωμένο το αν μέρος του ποσού αυτού κατευθύνθηκε εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό ή αν τοποθετήθηκε σε αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι τραπεζίτες στο «R» σχεδόν το μισό ποσοστό των κεφαλαίων που έφυγαν κατευθύνθηκε σε θυγατρικές των τραπεζών στην Κύπρο, το Λονδίνο και το Λουξεμβούργο, ενώ τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν κυρίως προς την Ελβετία.
Ωστόσο, λίγο διάστημα μετά τον πανικό που είχε διασπαρθεί στους κόλπους κυρίως των μεγαλοκαταθετών, οι τραπεζίτες τονίζουν ότι η πραγματική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν ξεπερνά το 2% του συνόλου των καταθέσεων, σημειώνοντας ότι μετά τις αρχές Μαρτίου έχει επέλθει ισορροπία στο τραπεζικό σύστημα.
Στ.Κ.Χαρίτος
Aλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr