Όσο κι αν κρύβει τα μηνύματά της και προκαλεί συνειρμούς η χθεσινή συνεδρίαση, η Ελλάδα, τουλάχιστον χρηματιστηριακά, αντιμετωπίζεται ως μία χώρα, λίγο πριν υπάρξει ομολογία χρεοκοπίας. Την Παρασκευή, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ουγγαρίας με το χρέος στο 70% και το έλλειμμα στο 7% ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών. Η χρηματιστηριακή αγορά της Βουδαπέστης υποχωρούσε χθες (έπειτα από την προαναφερθείσα παραδοχή της κυβέρνησης της Ουγγαρίας) λίγο πάνω από 1%. Το Χ.Α., παρά τις διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι τελικά δεν θα χρεοκοπήσουμε, υποχώρησε κατά 5,45%, στις 1.403, 92 μονάδες.
Κι επειδή το ποιος λέει αλήθεια ή όχι είναι αντικείμενο άλλου ρεπορτάζ, η αγορά, απ' ό,τι είναι σε θέση να γνωρίζει το «R» βράζει με την εγχώρια πολιτική σκηνή και την αργοπορία της Ευρώπης στο να λάβει μέτρα. Φως δεν φαίνεται από πουθενά και η γενίκευση ότι για όλα φταίνε οι πολιτικοί έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το μέλλον της οικονομίας. Που σημαίνει δηλαδή, απ' ό,τι σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να συναισθανθεί πως ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα αν όχι... χθες. Λογικές περί ασημικών δεν έχουν καμία λογική, σχολιάζουν οι ίδιοι, όταν σε μερικούς μήνες το βιοτικό επίπεδο της χώρας θα βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Η κερδοσκοπία χτυπάει την ελληνική οικονομία και με τα λόγια. Σενάρια περί «ευρωδραχμής», περί αναδιάρθρωσης του χρέους, με την έκδοση, λέει, 25ετούς ομολόγου και επιτόκιο κάτω του 5%, καθηλώνουν την επενδυτική κοινότητα, η οποία βλέπει ότι ο ΟΤΕ, το Τ.Τ., η ΑΤΕ, η Ιντραλότ, δηλαδή τα άλλοτε βαρίδια του Χ.Α., διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά. Έλληνες διαχειριστές υποστηρίζουν ότι οι ξένοι αποφάσισαν να μάς κουνήσουν το μαντήλι, πουλώντας παραδοσιακές τους θέσεις. Θέσεις τις οποίες είχαν κυρίως στις τράπεζες. Το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ελληνικά ομόλογα είναι κάτι το ιδιαίτερα επίφοβο, σχολιάζουν οι ίδιοι, εκτιμώντας πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή δεν αποκλείεται το πρόβλημα να περάσει και στις τράπεζες, οπότε οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι κάτι περισσότερο από τραγικές.
«Βασικές αιτίες αυτής της απαξίωσης αποτελούν η αναγκαστική ύφεση της ελληνικής οικονομίας για την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας και την μείωση του υπέρογκου χρέους, αλλά κυρίως η αρνητική ψυχολογία των πολιτών που δημιουργούν τα διάφορα "παπαγαλάκια" -όλων των ειδών και επιπέδων- διαδίδοντας καταστροφικές εξελίξεις για τη χώρα όπως είναι η άμεση πτώχευση, η άμεση έξοδος από το ευρώ και η σοβαρή υποτίμηση της νέας δραχμής και άλλα πολλά», γράφει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ. Και συνεχίζει: «Ποιος δεν έχει ακούσει όλες αυτές τις διαδόσεις και ποιος δεν έχει προβληματισθεί έντονα για το τι πρέπει να κάνει; Αν αυτή η καταστροφολογία δεν σταματήσει ο κατήφορος με μαθηματική ακρίβεια θα συνεχιστεί».
Η εικόνα του 20άρη θυμίζει βομβαρισμένο τοπίο. Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών, Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank βρίσκονται πια στον Μάρτιο του 2003. Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001 και πλήθος μετοχών διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003! Ο δε 20άρης, με το κλείσιμο στις 667,7 μονάδες διαπραγματεύεται κάτω και από τα επίπεδα που ήταν στα χαμηλά του 2003!
Σ. Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr