Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη σε επιστολή της προς τους Υπουργούς, κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και κυρία Λούκα Κατσέλη, εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες της για τη νέα παράταση του παγώματος στις επιστροφές ΦΠΑ ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010» και τόνισε:
«Σε μία εποχή κατά την οποία η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας και πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά, η νέα αυτή παράταση είναι βέβαιο ότι θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και πολλαπλές υποχρεώσεις τους».
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων απευθύνει έκκληση «για την άμεση ανάκληση της παραπάνω απόφασης προς αποκατάσταση της ομαλής επιστροφής του Φ.Π.Α. στους δικαιούχους εξαγωγείς», ενώ «στην περίπτωση αδυναμίας του Κράτους να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του αυτή» καταθέτει 3 εναλλακτικές προτάσεις:
α) Να δίνεται η δυνατότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις να συμψηφίζουν το δικαιούμενο Φ.Π.Α. από εξαγωγές με άλλες οφειλές τους προς το Δημόσιο ή άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου. Σήμερα, σύμφωνα με τις Διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ, αναφέρεται ότι «η εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο από φόρους, τέλη, πρόστιμα κλπ, μπορεί να γίνει και με συμψηφισμό στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου έχει χρηματική απαίτηση κατ’ αυτού». Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο συμψηφισμός αφορά «βεβαιωμένο χρέος και οφειλές εκκαθαρισμένες και αποδεικνυόμενες από τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή από δημόσιο έγγραφο». Τότε και μόνον ο «συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ».
Όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, «η αναμονή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων ακυρώνει όμως την ίδια την ουσία του συμψηφισμού και τον καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρο και με υψηλό κόστος. Προτείνουμε, ειδική ρύθμιση για τους Έλληνες Εξαγωγείς, με την οποία ο συμψηφισμός να ενεργείται και πάλι αυτεπάγγελτα από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ, με βάση τα στοιχεία που διατηρούν οι ΔΟΥ και αποτελούν δημόσια έγγραφα».
β) Να δανειοδοτούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις άτοκα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ στο ύψος του οφειλομένου σε αυτές Φ.Π.Α.
γ) Να χρηματοδοτούνται από τις Τράπεζες έναντι εκχώρησης του οφειλομένου σ’ αυτές Φ.Π.Α., τον οποίο στη συνέχεια οι Τράπεζες θα εισπράτουν από το Δημόσιο.
Και η κυρία Σακελλαρίδη καταλήγει στην επιστολή της εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, θα αντιμετωπίσουν με τη δέουσα προσοχή το φλέγον αυτό θέμα για τους Έλληνες Εξαγωγείς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr