Οι οικονομίες του ΟΟΣΑ αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 2,7% φέτος, ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 4,6%. Η Ευρώπη αναμένεται να «χτυπήσει» το +1,2%. Όπως επισημαίνει η Edmond De Rothschild, η παγκόσμια ανάκαμψη είναι σαφέστατο πως καθοδηγείται από τις αναδυόμενες οικονομίες .
Αν και η περιοχή του ΟΟΣΑ είναι χωρίς αμφιβολία στον δρόμο της ανάκαμψης, ωστόσο, λόγω της υψηλής ανεργίας καθώς και άλλων παραγόντων, η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω του 3%, και κάτω του προ-της-ύφεσης, μέσου όρου της. Έτσι, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να επιταχυνθεί σύντομα.
Τους τελευταίους 12 μήνες, η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες οδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα δημοσιονομικά κίνητρα και από την αναδιάρθρωση των αποθεματικών. Δυστυχώς, αυτές οι «μηχανές» σταδιακά θα πάψουν, και θα έρθει η σειρά της ιδιωτικής κατανάλωσης Ομως τα νοικοκυριά, καθώς ανησυχούν έντονα για την θέση στην οποία βρίκονται οι κυβερνήσεις, μπορεί να διστάσουν να αρχίσουν να δαπανούν και ίσως μάλιστα να θελήσουν να εκταμιεύσουν.
Σύμφωνα με την Rothschild, για να συνεχιστεί η ανάκαμψη, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αρχίσει η επέκταση της πιστωτικής αγοράς. Τα credit spreads έχουν ήδη βελτιωθεί αισθητά σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αλλά οι τράπεζες εξακολουθούν να διστάζουν να χορηγήσουν δάνεια. Οι «κατώτερης ποιότητας» δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν συνήθως την μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης δεν έχουν πια εύκολη πρόσβαση σε αυτήν. Και ενόψει της ανησυχίας για την κρίση του κρατικού χρέους στη Νότια Ευρώπη, οι τράπεζες θα γίνουν ακόμη πιο διστακτικές. Όπως τονίζει, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, πάνω από το 3,5% του συνόλου του ενεργητικού των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών ,αποτελείται από ομόλογα που εκδίδονται από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Επιπλέον, η υγεία των τραπεζών εξαρτάται εν μέρει από αυτήν της αγοράς ακινήτων. Αν και οι τιμές των σπιτιών φαίνεται να έχουν αγγίξει τον πάτο τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές σε σύγκριση με τα ενοίκια και τα εισοδήματα. Ετσι, ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας θα παραμένει μία σημαντική πηγή απωλειών για τις τράπεζες, ειδικά αν τα επιτόκια αυξηθούν.
Όπως πάντως τονίζει η Rothschild, η ανάκαμψη είναι πραγματική και οι αναδυόμενες οικονομίες είναι αυτές που την κρατούν στην επιφάνεια. Όμως η συνειδητοποίηση πως το χρέος είναι πλέον τεράστιο σε αρκετές χώρες, βαραίνει σημαντικά την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες πριν ελάχιστο καιρό σφυροκοπήθηκαν σοβαρότατα από τον ιό του subprime, έχουν υποχωρήσει απότομα λόγω των προοπτικών μίας ύφεσης με διπλό πάτο.
Σύμφωνα με την Rothschild, αυτό το σενάριο είναι υπερβολικά απαισιόδοξο. Αντίθετα, η τράπεζα αναμένει μία παρατεταμένη περίοδο αργής ανάπτυξης και όχι ύφεσης και μάλιστα με διπλό πάτο. Σε ότι αφορά τα επιτόκια, η τράπεζα αναμένει πως θα παραμείνουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι αναδυόμενες χώρες δεν θα δυσκολευθούν στο να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.
Τέλος, όπως επισημαίνει η Rothschild, η πτώση των τιμών των μετοχών, τις έχει κάνει ιδιαίτερα ελκυστικές πλέον σε σύγκριση με τα ομόλογα και τονίζει πως είναι πια καιρός οι επενδυτές να υιοθετήσουν πιο εποικοδομητική στάση απέναντι στις αξίες υψηλού ρίσκου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr