Αναφορικά με την Ελλάδα ανέφερε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν είναι τόσο πιθανή στην παρούσα φάση, αφού η Ευρώπη δεσμεύτηκε να της παρέχει δάνεια με τα πιο λογικά επιτόκια.
Εδώ και πέντε μήνες σε υποτίμηση το ευρώ!
Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με τα σενάρια περί χρεοκοπίας αλλά και οι υποψίες για τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, είναι οι βασικότεροι λόγοι που το ευρώ διολισθαίνει σταθερά εδώ και πέντε μήνες. Υποτίμηση, για πέμπτο συνεχή μήνα, ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων σημείωσε το ευρώ κατά το μήνα Μάιο σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Να σημειωθεί πως το ευρώ υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό τετραετίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +2,92% ως αποτέλεσμα της ανατίμησης των λοιπών νομισμάτων (+5,44%) και της μικρής υποχώρησης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων (-0,19%).
Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +2,27%, ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων υποχώρησε κατά -0,169%, και ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων αυξήθηκε κατά +5,05%.
Όσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαίου 2010, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2009, αυτές ανήλθαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), σε +9,32% για το σύνολο των νομισμάτων, σε +3,55% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και σε +14% για τα λοιπά νομίσματα.
Εξάλλου, οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή κατά το α' πεντάμηνο του 2010 έναντι του αντίστοιχου πενταμήνου του 2009, ανήλθαν σε +2,90% για το σύνολο των νομισμάτων, σε +5,39% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και σε +0,88% για τα λοιπά νομίσματα.
Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Μάιος 2009 - Μάιος 2010, ήταν +7,24%, +4,29% και +9,63% για το σύνολο των νομισμάτων, τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και τα λοιπά νομίσματα, αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι εάν μετρήσουμε τις μεταβολές του ευρώ με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού των.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr