Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Έλληνες κατασκευαστές προχώρησαν σε ραγδαία μείωση της παραγωγής τους το Μάιο, καθώς ο όγκος των εισερχόμενων νέων εργασιών υποχώρησε περαιτέρω. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με ταχύ ρυθμό σε σύγκριση με τον Απρίλιο, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο μείωσης σε εννέα μήνες. Ερωτηθέντες στην έρευνα συνέδεσαν την εξασθενημένη ζήτηση για τα προϊόντα τους με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις χρηματοοικονομικές δυσκολίες των πελατών τους. Τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ότι οι εγχώριες νέες εργασίες μειώθηκαν με εντονότερο ρυθμό σε σχέση με τις νέες παραγγελίες εξαγωγών.
Οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν επίσης άνοδο των τιμών εισροών το Μάιο. Η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε με σημαντικό ρυθμό, ο οποίος ήταν ο εντονότερος από τον Αύγουστο του 2008. Ποσοστό ακριβώς 31% των ερωτηθέντων ανέφερε υψηλότερο κόστος των προμηθειών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υψηλότερη τιμή στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πλαστικά, το αλουμίνιο και το νάυλον.
Ο έντονος ανταγωνισμός και η χαμηλή ζήτηση έφερε τους κατασκευαστές σε αδυναμία να μεταβιβάσουν το αυξημένο κόστος των εισροών στους πελάτες τους, το Μάιο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χρεώσεις να μειωθούν για εικοστό συνεχή μήνα. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Καθώς οι παραγγελίες νέων εργασιών και οι χρεώσεις μειώθηκαν την ίδια χρονική περίοδο που εξακολούθησε η αύξηση των τιμών εισροών, οι κατασκευαστές θεώρησαν απαραίτητο να περιορίσουν το κόστος τους το Μάιο. Συνεπώς, τα επίπεδα στελέχωσης, η αγοραστική δραστηριότητα και τα αποθέματα προμηθειών συρρικνώθηκαν σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Η απασχόληση μειώθηκε για εικοστό πέμπτο συνεχή μήνα και με σημαντικό ρυθμό. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τόσο η φυσιολογική μείωση όσο και οι απολύσεις χρησιμοποιήθηκαν για την ορθολογική οργάνωση του εργατικού δυναμικού. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα προμηθειών και πρώτων υλών μειώθηκαν σημαντικά. Υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες εφάρμοσαν πολιτικές περιορισμού των αποθεμάτων.
Για τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης πρώτων υλών από τους προμηθευτές. Η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε ελαφρώς, παρά την περαιτέρω απότομη μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες.
Ευρωζώνη
Με τον πιο αργό ρυθμό σε διάστημα τριών μηνών «έτρεξε» το Μάιο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ο σχετικός δείκτης, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 55,8 μονάδες το Μάιο κι ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στις 55,9 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο PMI ανήλθε στις 57,6 μονάδες, σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr