Οι ξένοι παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στην Ελλάδα και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ανοιχτά παίζουν το σενάριο της χρεοκοπίας θεωρώντας ότι είναι κάτι που θα συμβεί μοιραία και αναπότρεπτα στα επόμενα χρόνια. Αναλυτές της Renaissance Asset Management, οι απόψεις των οποίων φιλοξενήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω, μετά τις απώλειες 30% που σημειώνει από τις αρχές του έτους και οι οποίες έχουν «σπρώξει» το P/E του 2010 στις 8,6 φορές. Πάνω από 78 δισ. δολάρια έχουν «κάνει φτερά» από το ΧΑ από τον Οκτώβριο.
«Αυτό που πιστεύουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι ότι η ελληνική αγορά είναι μια αγορά που εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους», σημειώνει ο Ben Hauzenberger, διαχειριστής κεφαλαίων στη Swisscanto. Το P/E του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών είναι κατά 33 φορές χαμηλότερο από εκείνο του ασιατικού δείκτη MSCI World.
Η απόσταση αυτή δεν ελκύει τους επενδυτές, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν θα προχωρήσει σε τέτοια επίπεδα περικοπών ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, δηλώνει ο Colin McLean της SVM Asset Management. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ή να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, προκαλώντας σημαντική ζημιά σε αρκετές μετοχές που εμφανίζουν ισορροπία» συμπληρώνει ο McLean. «Η ελληνική οικονομία θα υποφέρει από την ύφεση μέσα στα επόμενα χρόνια» προσθέτει.
Και μέσα σε αυτό τον κυκεώνα της αρνητικής δημοσιότητας, γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε ρήτρες που υπάρχουν στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα, να μην πάρει η χώρα μας τη συμφωνημένη χρηματοδότηση, αν χρειαστεί, στους επόμενους μήνες.
Πρώτον, η συμφωνία λέει πως το πακέτο διάσωσης θα είναι «άμεσα και αμετάκλητα άκυρο» εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζεται το εθνικό δίκαιο ή το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από απόφαση των συνταγματικών δικαστηρίων ενός κράτους της Ευρωζώνης ή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει απίθανο, δεν είναι αδύνατο. Υπάρχουν ήδη δύο ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν στο γερμανικό δικαστήριο, το οποίο είναι ίσως το πιο «ευρωσκεπτικιστικό» δικαστήριο της Ευρώπης.
Η δεύτερη ρήτρα λέει πως εάν οποιαδήποτε χώρα δεν μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση για τη διάσωση με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, τότε μπορεί να αποφύγει να πληρώσει για το bail-out! Αυτός ήταν και ο λόγος που η BNP Paribas σε κατεπείγον report της θεωρεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί συστημικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση όμως, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ σημαντικό ότι η κυβέρνηση δείχνει αντανακλαστικά και διαψεύδει τα κάθε λογής δημοσιεύματα που αφορούν στην χρεοκοπία της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr