Η διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας δείχνει πλέον ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το έλλειμμα ή το χρέος. Το πρόβλημα είναι τα πάντα. Ο «ιός» τείνει να μολύνει το οποιοδήποτε παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας. Για το λόγο αυτό χθες, το ευρώ κατρακύλησε προς το 1,22 σε σχέση με το δολάριο και τα CDS σε όλες τις PIIGS άρχισαν να σκαρφαλώνουν σε νέα υψηλά. Μόνο στην Ελλάδα, τα CDS άγγιξαν τις 750 μονάδες βάσης και το spread στη δεκαετία τις 523 μονάδες βάσης. Όλα αυτά δείχνουν ότι το πρόβλημα όχι μόνο υπάρχει, αλλά θα συνεχίσει να ταλανίζει την οικονομία της ευρωζώνης.
Οποιαδήποτε σκέψη για φόρο στις τράπεζες και τα τραπεζικά κέρδη, νέος περιορισμός στις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις σε όλο το φάσμα των μετοχών που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, κάνουν την Ευρώπη μη ελκυστική στους επενδυτές, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι άστοχο που η Ευρώπη κινείται στο «και πέντε», ενώ θα μπορούσε να λάβει μέτρα από πέρσι ή ακόμα όταν ακούστηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα. Δεν υπάρχει ελπίδα για να πιαστεί ή να αναθαρρήσει κανείς, σχολιάζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή μάλιστα που το κλίμα «τσάκισε» διεθνώς.
Το εντυπωσιακό όλων δε, όπως παρατηρούν οι χρηματιστές, είναι ότι πριν από ένα χρόνο οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. διαφύλαξαν το τραπεζικό σύστημα και έπειτα από ένα χρόνο το πρόβλημα επανέρχεται και μάλιστα με τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι διεθνείς αγορές έφτασαν να υποχωρούν πάνω από 3%, οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα, εδώ κι επτά μήνες και ο Dow Jones βρέθηκε να διαπραγματεύεται κάτω από τις 10.000 μονάδες, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό...
Στην Ελλάδα, διάφορα «τεχνικά» ζητήματα επιβάρυναν κι άλλο το ήδη... επιβαρυμένο κλίμα. Ο μοναδικός οίκος που δεν είχε κόψει τις τιμές στόχους και δεν είχε ταυτόχρονα υποβαθμίσει τις μετοχές των τραπεζών ήταν η JP Morgan. Το είδαμε κι αυτό, με κάτι «απίθανες» τιμές στόχους που απέχουν πόρρω από την πραγματικότητα κι αν έχουν βάση, σύμφωνα με τα μοντέλα που επεξεργάστηκε ο αμερικανικός οίκος, η αγορά του Χ.Α. είναι για πολύ κάτω!
Με τις συναλλαγές στα 114,87 εκατ. ευρώ, περισσότερα από τα μισά έγιναν σε Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank και μερικές άλλες μετοχές του 20άρη. Η πτώση 3,46%, στις 1.539,90 μονάδες, σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, δείχνει ξεκάθαρα πως κανένας από τους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει ρίσκο σε αυτή τη συγκυρία. Οι τιμές πιέζονται καθημερινά, γράφοντας ακόμα και ιστορικά χαμηλά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΟΤΕ ή χαμηλά έτους, όπως συμβαίνει στα χαρτιά της Eurobank και της Πειραιώς και ουδείς μπαίνει στη διαδικασία να «σκουπίσει» την προσφορά, όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές.
Την ίδια ώρα, αν κάποιο αισιόδοξο μήνυμα υπάρχει στα του οίκου μας είναι η γενναία προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία. Έρχονται μέτρα για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, τέτοια που κατά την «τρόικα» θα καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, εφοριακοί βγαίνουν στη σέντρα από το ΥΠΟΙΚ, οι τιμές σε ορισμένα είδη, όπως το ψωμί πέφτουν, ο αναπτυξιακός νόμος που προωθείται, τυγχάνει τις εγκρίσεως των εμπόρων, δίνοντας την εντύπωση ότι κάτι κινείται. Ή τουλάχιστον καταβάλλονται προσπάθειες. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, η κυβέρνηση «ψάχνει» το ρίσκο, εξετάζοντας την έκδοση εντόκων γραμματίων για τοκοχρεολύσια του παρελθόντος ύψους 4,8 δισ. ευρώ.
Σ. Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr