Η Ισπανία, με δημοσιονομικό έλλειμμα 11,2% του ΑΕΠ το 2009, θεωρείται μία από τις χώρες που ενδέχεται να έχει την τύχη της Ελλάδας, ενώ και η υποβάθμιση και της χώρας αυτής από τη Standard & Poor's την προηγούμενη εβδομάδα έριξε «λάδι στη φωτιά». Παρά μάλιστα τα προβλήματά της, η Ισπανία μετέχει με 3,67 δισ. ευρώ στον μηχανισμό διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη μεριά, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας βρισκόταν στο 9,4% του ΑΕΠ το 2009, και το δημόσιο χρέος στο 86% του ΑΕΠ εφέτος, με την Λισσαβόνα να αναμένει ότι θα φθάσει στο 90,1% το 2012 πριν μειωθεί. Μάλιστα, το γεγονός ότι το ένα τρίτο του χρέους της Πορτογαλίας βρίσκεται στα χέρια των Ισπανών, αυτό συνιστά έμμεσο κίνδυνο για την Ισπανία.
Εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασε το 2009 η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ και της Ιταλίας, αφού για όλη την περσινή χρονιά, η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ οριστικοποιείται στο 5,2%, ενώ το 2008 ήταν ύψους 2,7%. Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αν και όχι τόσο όσο οι υπόλοιπες PIIGS, την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να υλοποιήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση. Επιτακτική κρίνεται η δημοσιονομική προσαρμογή, με τον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου, ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης.
Η χθεσινή ημέρα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί μεταξύ των μαύρων ημερών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού οι φήμες περί υποβάθμισης της ισπανικής οικονομίας από τη μία μεριά, και περί αίτησης για ευρωπαϊκή βοήθεια της Ισπανίας από την άλλη μεριά, ήταν αρκετές να προκαλέσουν μαζικό sell- off. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody's Investors Service, έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες που ακούγονται στην αγορά για επικείμενη υποβάθμιση της Ισπανίας, δηλώνοντας και οι δύο ότι διατηρούν την αξιολόγηση ΑΑΑ και τις σταθερές προοπτικές για το δημοσιονομικό χρέος της χώρας. Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο χαρακτήρισε «απόλυτα παρανοϊκές» τις φήμες που κυκλοφορούν, ότι η χώρα του σύντομα θα ζητήσει βοήθεια 280 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη. Ωστόσο, μάλλον αυτές οι διαβεβαιώσεις δε στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν το κλίμα, το οποίο φαίνεται να σφίγγει ολοένα και πιο πολύ στο «λαιμό» των ευρωπαίων ηγετών.
Παράλληλα, τα credit default swaps της Πορτογαλίας ενισχύθηκαν κατά 82 μονάδες βάσης στις 366 μονάδες βάσης, ενώ το CDS της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 49 μονάδες, στις 212 μονάδες βάσης. Σημαντικά υψηλότερα και τα CDS της Ιρλανδίας, που ενισχύθηκαν κατά 36 μονάδες, στις 225 μονάδες βάσης, ενώ αύξηση 16 μονάδων παρατηρήθηκε στα CDS της Ιταλίας, στις 158 μονάδες βάσης.
Οι φόβοι της «μόλυνσης» που έχουν κυριεύσει τις διεθνείς αγορές στρέφουν με μεγαλύτερο κριτικό βλέμμα την προσοχή στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αύριο Πέμπτη, αφού όλοι αναμένουν να ληφθεί κάποια απόφαση «σωσίβιο» για την ευρωζώνη, ελέω έλλειψης ευρωπαϊκής πολιτικής βούλησης.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr