Σε επιστολή που απέστειλε χθες προς την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος, αλλά και στις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, (εκφράζει το σύνολο των ιδιωτών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρισμό και οι οποίοι διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου), επισημαίνει την αντίθεσή του στις επιδοτήσεις που το ν/σχέδιο προβλέπει για τέτοιες μονάδες, τονίζοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο. Πρόκειται για τη διάταξη με την οποία επιδοτούνται με ισχυρά οικονομικά κίνητρα της τάξης των 100.000 ευρώ/ MW το έτος (έναντι 70.000 ευρώ/MW με το προηγούμενο καθεστώς), μονάδες ισχύος έως 150MW για περίοδο έως 5 έτη.
Κι αυτό διότι όπως σημειώνεται στην επιστολή, η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο καθώς για να υπάρχει επιδότηση απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία, ενώ η χρονική συγκυρία και η μείωση της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρισμού δε δικαιολογούν τη δημιουργία αιχμιακής αγοράς. Πόσο μάλλον όταν – όπως λέει ο ΕΣΑΗ- έχει προστεθεί στην αγορά ηλεκτρισμού νέα ισχύς άνω το 1000MW ικανή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Επισημαίνεται ακόμη ότι η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει ότι το εύλογο τίμημα θα πρέπει να είναι 35.000 ευρώ ανά MW/έτος, και όχι 100.000 ευρώ.
Υπόνοιες για συγκεκριμένο επενδυτή
«Οι μόνοι -ή μάλλον ο .μόνος- ωφελούμενος από τη ρύθμιση είναι ο επενδυτής εκείνος που θα έχει ήδη προχωρήσει σχέδιο δημιουργίας μονάδας με τα προβλεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά (αεριοστρόβιλοι ονομαστικής ισχύος έως 150MW) αλλά δεν την έχει ακόμη λειτουργήσει. Με άλλα λόγια, θα πρόκειται για κατ'επίφαση μόνο «νέα» μονάδα, γεγονός το οποίο, εκτός του ότι καταλείπει υπόνοιες «φωτογραφικής» ευνοϊκής ρύθμισης, δεν δικαιολογεί τον αποκλεισμό των υφιστάμενων μονάδων από τη σχετική διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, αφήνοντας υπόνοιες για συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος των ηλεκτροπαραγωγών κάνει λόγο για στρέβλωση των συνθηκών ανταγωνισμού μέσω ενός μέτρου παράνομης κρατικής ενίσχυσης, που θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και τον τελικό καταναλωτή, στον οποίο θα μεταφέρει το κόστος ο ΔΕΣΜΗΕ- με ένα αδικαιολόγητο οικονομικό βάρος.
Γιατί πρέπει να υπάρχουν μονάδες αιχμής
Το σκεπτικό του νόμου πάντως της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη είναι ότι με τη δημιουργία τέτοιων μονάδων αιχμής, θα εξυπηρετηθεί καλύτερα η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Κι αυτό διότι όταν ένα μεγάλο αιολικό πάρκο, λόγω άπνοιας, σταματήσει απότομα να λειτουργεί, τότε για λόγους ευστάθειας και μόνο του συστήματος είναι ανάγκη να υπάρχει μια μονάδα αιχμής που να μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να υποκαταστήσει την απώλεια της ενέργειας που χάνει το σύστημα. Αυτό το ρόλο επιτελούν οι αιχμιακές μονάδες και υπό αυτές τις συνθήκες η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr