Το «πράσινο φως» στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί.
Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλωσορίζει το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής που εγκρίθηκε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση, μετά από τις επιτυχημένες συνομιλίες με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Όπως σημειώνει, «η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα είναι οι ενδεδειγμένες, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα σχετικά με τη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης και σχετικά με τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι «το πρόγραμμα συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και λαμβάνει υπόψη του τις πολιτικές προκλήσεις με αποφασιστικό τρόπο. Επομένως, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη».
Καταλήγοντας, όμως, υπογραμμίζει ότι «το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ουσιαστικής σημασίας, οι ελληνικές αρχές να είναι έτοιμες να πάρουν πρόσθετα μέτρα τα οποία ίσως αποδειχθούν κατάλληλα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος».
Η συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της χώρας με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα αυστηρών μέτρων λιτότητας αναμένεται να εγκριθούν σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε, κατά την άφιξη του στην σύνοδο των υπουργών, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
"Πιστεύω ότι η Ευρωομάδα, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εγκρίνουν αυτό το πρόγραμμα σήμερα και θα ήθελα να συμβουλεύσω σήμερα την Ευρωομάδα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης" πρόσθεσε ο κ. Ρεν, ενώ χαιρέτισε το "ολοκληρωμένο και φιλόδοξο" πρόγραμμα μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Αθήνα. "Δε θα είναι μόνο για την Ελλάδα, θα είναι ακόμη για την οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ" σημείωσε ο Όλι Ρεν.
Σε γραπτή δήλωση από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να μπει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, ενώ επισημαίνει πως με τη βοήθεια που θα παραχθεί στην Ελλάδα θα διαφυλαχθεί και η σταθερότητα της ευρωζώνης.Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο και, όπως αναφέρεται στη δήλωση, συστήνει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στη βάση ενός συμφωνημένου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής.
Μέρκελ: Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα - Φιλόδοξα τα νέα μέτρα
Ως παράδειγμα προς αποφυγή, θεωρεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, την ελληνική περίπτωση, υποστηρίζοντας πως οι αυστηροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, θα παρακινήσουν και άλλες χώρες στην ευρωζώνη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να καταβάλουν τις μέγιστες των προσπαθειών για ν΄αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, η καγκελάριος ισχυρίστηκε πως όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα, ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει οικονομικά προγράμματα που θα τις βοηθήσει να αποφύγουν τη συμβολή του ΔΝΤ.
«Οι χώρες αυτές μπορούν να δουν ότι το δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι εύκολος. Συνεπώς, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μη βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση και ήδη έχουν ανακοινώσει οικονομικά προγράμματα» αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος.Αναφορικά με πρόγραμμα λιτότητας, η Γερμανίδα καγκελάριος το χαρακτηρίζει "πολύ φιλόδοξο", με αντάλλαγμα μια διεθνή χρηματοοικονομική βοήθεια, η οποία έχει, κατά τη γνώμη της, καταστεί "ο μοναδικός τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ". Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και είπε ότι θα εργαστεί προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναλυτικά, "αν όλα πάνε καλά, η Γερμανία θα εγκρίνει τη νομοθεσία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα την Παρασκευή", είπε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη για την έκβαση των συνομιλιών. "Θα εργαστώ για το πρόγραμμα για την Ελλάδα και την έγκρισή του από τη Βουλή".
"Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, που από τη μια θέτει φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησης αλλά, από την άλλη, είναι σχεδιασμένο να βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της Ελλάδας", δήλωσε σε δημοσιογράφους, στη Βόνη, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία παρίσταται σε υπουργική διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Η ίδια πρόσθεσε ότι πρόκειται για πρόγραμμα με μακροπρόθεσμους στόχους. "Θα είναι ένα δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα. Αλλά είναι απολύτως αναγκαίο", υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η κ. Μέρκελ ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά δεν αποκάλυψε το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν. "Πιστεύω ότι πρόκειται για το μοναδικό τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ", πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Σχετικά με το ύψος της γερμανικής συνεισφοράς, διευκρίνισε ότι τις λεπτομέρειες θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αναφερόμενη στους όρους που έθεσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι "είναι ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα. Είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα". Τόνισε, επίσης, ότι είναι "καλό και σημαντικό" που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε "να δυνηθεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας". Πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε σωστή η απόφαση για την εμπλοκή του ΔΝΤ, καθώς αυτό εξασφαλίζει "παγκοσμίως, το μέγιστο της αξιοπιστίας για ένα πρόγραμμα σταθερότητας και εξυγίανσης".
Σχολιάζοντας, τέλος, το ελληνικό σχέδιο εξοικονόμησης 30 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι περικοπές που προβλέπονται στο σχέδιο "αξιώνουν υψηλό επίπεδο πολιτικής ικανότητας όσον αφορά την υλοποίησή τους."
Επιπλέον, κατά γράμμα ελπίζει να τήρηθει το ελληνικό σχέδιο λιτότητας ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε. Σε σχετική ανακοίνωσή του, Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε ότι "όπως η Γερμανία και οι γερμανοί πολίτες εμπλέκονται στην υπόθεση για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, περιμένω τώρα από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα θέσει σε εφαρμογή γρήγορα, με αποφασιστικότητα και με τρόπο αξιόπιστο, κατά γράμμα, το σχέδιο λιτότητας που διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση"."Η υπάρχουσα συμφωνία θα εξεταστεί με προσοχή" πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, καλώντας το υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα να υιοθετήσει το νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Tον "μεγάλο του σεβασμό" για τις άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές περικοπές που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαιρετίζοντας από τις Βρυξέλλες το πρόγραμμα της Ελλάδας. "Πρόκειται για ένα πολύ σταθερό πρόγραμμα" ανέφερε ο κ. Σόιμπλε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ώρα για να "υπερασπιστούμε" τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ έχει φτάσει.
Συγκεκριμένα, είπε χαρακτηριστικά ότι "είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο, αυτή θα είναι η αποστολή μας. Όσο καλύτερα την ολοκληρώσουμε τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρώπη και για τους γερμανούς φορολογούμενους".
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ δηλώνει ότι «κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, ειδικά σε αυτήν την κατάσταση όπου οι αγορές επιτίθενται συνεχώς», απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, επισημαίνοντας πάντως οι χώρες αυτές δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. «Οι θεμελιώδεις αρχές πάντως δεν είναι συγκρίσιμες» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ κατέληξε ότι «υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη και μία ευρωπαϊκή ηθική υποχρέωση και αυτή είναι η διάσωση της Ελλάδας», ζητώντας να σταματήσει η «ευρωαπαισιοδοξία».
Κ. Λαγκάρντ: Ζητά συμμετοχή των τραπεζών στο μηχανισμό στήριξηςΈκκληση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με σκοπό τη συμμετοχή τους στις δημοσιονομικές προσπάθειες για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, έκανε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, επικαλούμενη "μια προσπάθεια αλληλεγγύης". Αναλυτικά, κατά την άφιξή της στη σύνοδο με τους ομολόγους της του Eurogroup στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι ελπίζει ότι όλος ο κόσμος θα εξετάσει αυτό που μπορεί να κάνει και θα περίμενε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα να εξετάσει επίσης τί μπορεί να κάνει".
"Είναι μια προσπάθεια αλληλεγγύης. Όλος ο κόσμος έχει σαφώς όφελος να υπάρχει σταθερότητα στην Ελλάδα και οι αγορές να εμπιστευτούν την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα αποσκοπεί να "σταματήσει τις κινήσεις αστάθειας στις αγορές, οι οποίες είναι πολύ κακές για τη χώρα αυτή και για το ευρώ".
Σημειώνεται, δε, ότι η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ελαχιστοποίησε τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες εκτιμώντας πως "η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις". "Η Ελλάδα είναι πράγματι ιδιαίτερη", τόνισε υπενθυμίζοντας ότι "ίσως υπήρξε μεγάλη χαλαρότητα και λανθασμένα στοιχεία" στο παρελθόν.
Παραδέχτηκε, ακόμα, ότι είναι "πολύ σκληρό" το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει την εξοικονόμηση 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια. "Πρέπει να μεριμνήσουμε για αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Υπάρχουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Πρέπει να τις τηρήσει, οφείλουμε να διαπιστώνουμε ότι οι δεσμεύσεις τηρούνται", κατέληξε.
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Στα 110 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. «Αυτός ο αριθμός βρίσκεται στο προσχέδιο του κειμένου των υπουργών», δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας όμως ότι θα μπορούσε να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του Εurogroup.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα συνεδριάζει και το ΔΝΤ, προκειμένου να αποφασίσει για το ύψος της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, αλλά και για το επιτόκιο με το οποίο θα της δανείσει.
Ανάμεσα στα 100 με 120 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί το πακέτο στήριξης η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με χθεσινές της δηλώσεις, ενώ στο 5% θα διαμορφωθούν τα επιτόκια δανεισμού τριετούς διάρκειας για την Ελλάδα και στο 6% το επιτόκιο για τα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Διευκρίνισε, δε, ότι πολύ μικρότερο θα είναι το επιτόκιο του δανείου από το ΔΝΤ.
«Η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας, της Ευρώπης και του ΔΝΤ θα ξεκαθαριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών την Κυριακή (σήμερα) και έπειτα τα δάνεια θα αποδεσμευτούν στο δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας μετά από την έγκριση των κοινοβουλίων σε κάθε εμπλεκόμενη χώρα», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, επισημαίνοντας πως «ορισμένοι συμμετέχοντες δεν επιθυμούν να αποφασίσουν πριν τη σχετική ψηφοφορία στα κοινοβούλιά τους».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Παρασκευή ή το Σάββατο (7-8 Μαϊου) και όχι την άλλη Δευτέρα (10 Μαϊου) αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος του Εurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την οριστικοποίηση του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου του Eurogroup θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr