Σύμφωνα με τη Μegan Green, αναλύτρια του Economist Intelligence Unit, ο τριπλασιασμός του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος τα τελευταία χρόνια (στο 13,6% του ΑΕΠ), συν τοις άλλοις λόγω προηγούμενων παρατυπιών στη λογιστική καταγραφή, προέβλεψε για τα επόμενα χρόνια μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 7,5%, πτώση της καταναλωτικής πίστης και της κατανάλωσης κατά 3%, περιορισμό των επενδύσεων κατά 10% και αύξηση της ανεργίας (ήδη στο 11,3%). Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, εκτίμησε ότι το 2011 θα ανέλθει στο 136% του ΑΕΠ και θα αρχίσει να μειώνεται προς το τέλος της πενταετούς πρόβλεψης.
«Υπήρξε κάποια σχετική πρόοδος και θα πρέπει η Κυβέρνηση να κάνει μια δραματική, αν θέλετε, μεταστροφή από πρωτογενές έλλειμμα 5% του ΑΕΠ σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 10% στο ΑΕΠ του 2010, για να μπορέσουν να κρατήσουν το επίπεδο του χρέους. Είναι τεράστια η μεταστροφή αυτή, είναι άνευ προηγουμένου και πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει και περαιτέρω μέτρα προκειμένου να μπορέσει να επιτύχει το στόχο αυτό».
Ως θετικό σημείο της ανάλυσης, επισήμανε τη διαφαινόμενη «σχετική συστολή του ελλείμματος» από τη σημερινή κυβέρνηση. Η ίδια επέστησε την προσοχή στην έγκαιρη εκταμίευση των πόρων από το μηχανισμό στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ. Η κ. Green εκτίμησε ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα σε υψηλά επίπεδα, πρωτίστως λόγω έλλειψης φερεγγυότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις αγορές.
Από την πλευρά του ο Laza Kekic, Διευθυντής Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης του Economist Intelligence Unit στάθηκε στον αντίκτυπο τον οποίο αναμένεται να επιφέρει η ελληνική κρίση στις βαλκανικές χώρες. Ειδικότερα, προέβλεψε ότι εξαιρουμένων της Κροατίας και της Βοσνίας – Εζεργοβίνης οι οποίες έως τώρα είχαν πιο χαλαρές οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής θα επηρεαστούν. Ως παραδείγματα έφερε την Αλβανία (στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εμβάσματα των μεταναστών στην Ελλάδα) αλλά και χώρες όπως η Βουλγαρία, η FYROM και η Ρουμανία στις οποίες σημειωνόταν έως σήμερα έντονη ελληνική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, ο κ. Kekic εντόπισε και δυσκολίες αναφορικά με την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ευρωζώνης «δεν είναι το χείριστο σενάριο για την Ελλάδα», υπό το πρίσμα ότι «αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επίπονη η παραμονή της». Ο ίδιος έκανε λόγο -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία- για «τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας» στην ΕΕ, εν μέσω ταχύτατων εξελίξεων.
Εκατέρωθεν, οι δύο αναλυτές του Economist Intelligence Unit δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία να λειτουργήσουν ως ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr