Το ίδιο ζήτημα, όπως διέρρεαν χθες πηγές από τη Γερμανία, έχει προταθεί από τον κομματικό χώρο της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκέλα Μέρκελ. Κομματικά στελέχη προτείνουν στην κυρία Μέρκελ κατά τις σημερινές επαφές που θα έχει με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζαν Kλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν να θέσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Με το που κυκλοφόρησε από το Reuters η πληροφορία αυτή, τα spreads εκτοξεύτηκαν στις 668 μονάδες βάσης και το Χ.Α. άρχισε να υποχωρεί πάνω από 3%. Η κατάσταση έγινε χειρότερη όταν φήμες στην αγορά που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν, έκαναν λόγο για την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την S&P. Η υποβάθμιση των ομολόγων από την Standard and Poors σε "junks", δηλαδή σε σκουπίδια, και μάλιστα ως φήμη προκάλεσε πανικό ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο. Γνωστός χρηματιστής τόνιζε στο «R» ότι οι εντολές ρευστοποιήσεων τετραπλασιάστηκαν μετά τις 15.00 το μεσημέρι σε σχέση με το πρωί της Τρίτης.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες, αλλά και πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του Χ.Α. κάνουν λόγο πλέον για πανικό. Ότι δηλαδή, ο πανικός είναι ο σύμβουλος των επενδυτικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στο Χ.Α. Κάποιες εντολές αγορών που βγήκαν από θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο, αλλά και από μεγαλο/ιδιώτες επενδυτές, κυρίως εφοπλιστές, δεν ανέκοψαν την τάση των ρευστοποιήσεων που άγγιξε τα χαρακτηριστικά του sell off. Ο τζίρος ήταν σχεδόν ο διπλάσιος σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, υπερβαίνοντας τα 314 εκατ. ευρώ. Τα τραπεζικά χαρτιά έκλεισαν στο ναδίρ και μαζί τους ο γενικός δείκτης που επέστρεψε 18 μήνες πίσω! Οι απώλειες για τον δείκτη ήταν τραγικές, της τάξης του 6%, κλείνοντας στις 1.696 μονάδες, ενώ κάποια στιγμή το ταμπλό του Χ.Α. έγραψε και το -7%, με χαμηλό στις 1.671 μονάδες!
Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας μιλάει για ένα sell off, «στο οποίο όμως, βγαίνουν και κάποιοι τολμηροί, κάποιοι που θεωρούν ότι το ψυχόδραμα βαίνει προς στο τέλος του, αν και διατηρώ επιφυλάξεις για το αν θα ξεμπερδέψει η χώρα τόσο γρήγορα από αυτό το πρόβλημα». Ο ίδιος θεωρεί ότι, «αν συνεχιστούν αυτές οι πιέσεις στην αγορά των ομολόγων τίθεται ξεκάθαρα θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και αθέτησης των υποχρεώσεων της χώρας». Το πρόβλημα πάντως, σύμφωνα με την αγορά, το έχουν οι τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει αυτόματα και αναγνώριση των υποαξιών που θα γράψουν οι τράπεζες από τις θέσεις που έχουν στα ελληνικά ομόλογα. Οι πιο αισιόδοξοι δε, θεωρούν ότι οι υποαξίες που θα καταγραφούν θα έχουν σαν βάση το 10%...
Πάντως, πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίστηκαν καθησυχαστικές για τις ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας ότι την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσαν τη ρευστότητά τους κάνοντας χρήση περί τα 11 δισ. εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, ενώ παρά την υποβάθμιση από την S&P, Moody's και Fitch δεν έχουν προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο που σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα.
Ο σύμβουλος διοίκησης της Fortius κ. Δ. Παπαριστείδης, σχολιάζει ότι «ακόμα και αναδιάρθρωση του χρέους να αποφασιστεί, η χρονική διάρκεια έχει σημασία. Αν θα δοθεί δηλαδή, χρονική παράταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας ή αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση με μείωση των οφειλομένων. Σε κάθε περίπτωση», σύμφωνα με τον ίδιο, «τα νέα μέτρα είναι πολύ κοντά».
Ένα χρηματιστηριακό ρητό λέει ότι, «όταν το αίμα χύνεται στους δρόμους, αγοράζουμε». Εντελώς, συγκυριακά, πληροφορίες αναφέρουν, ότι χθες τέσσερις - πέντε ξένοι οίκοι ζήτησαν από το Χ.Α. να προετοιμάσει το έδαφος για επαφές με ελληνικές εισηγμένες...
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr