Πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, από την εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης. «Η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ είπε ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε κρίσιμη ημέρα την 19η Μαΐου, καθώς, όπως είπε, μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κείμενο, να έχει συμφωνηθεί, να έχει υπογραφεί και να έχει αρχίσει η εκταμίευση του δανείου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία πως όλα θα γίνουν στην ώρα τους.
Αναφερόμενος στην αμφισβήτηση που υπάρχει για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ελέγξει το δημόσιο χρέος και αν η κυβέρνηση θα έχει την πολιτική βούληση να ακολουθήσει μέχρι τέλος την πορεία και να εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι και θα εφαρμοστεί απολύτως ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. «Δεν είναι εύκολη η πορεία, καθώς θα χρειαστεί η κυβέρνηση να συγκρουστεί με πολύ κόσμο και να μην χαϊδέψει αυτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα οι αριθμοί δείχνουν μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας και το έλλειμμα μπορεί να φθάσει το 14%», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να εξαλειφθεί.
Χαρακτήρισε πολύ ιδιαίτερη τη σημερινή συγκυρία και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο, για να απλώσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει, καθώς η πίεση των διεθνών αγορών που ποντάρουν κατά της Ελλάδας είναι μεγάλη.
Τέλος, αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι είναι μεγάλο κεκτημένο και χαρακτήρισε ανεύθυνες τις επικριτικές φωνές, που δεν αντιλαμβάνονται πού θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς το μηχανισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr