"Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και μετά από ένα ισχυρό μαραθώνιο καταφέραμε να μπούμε σε έναν πρωτοφανή για την ιστορία της Ε.Ε. μηχανισμό.
Σήμερα η κατάσταση στις αγορές κινδυνέυει να αποδομήσει την οικονομία. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές να μας το δώσουν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπ. Οικονομικών για να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψουν να ξαναχτίσουμε με νέα υλικά το σκάφος μας".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα είναι με τρεις επιστολές που θα αποστείλει η Κύβέρνηση προς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση ελήφθη λόγω της χθεσινής πορείας των ομολόγων αλλά και γιατί το τραπεζικό σύστημα έχει πιεστεί σημαντικά από την άνοδο των spreads. Γι΄αυτό και η ενεργοποίηση επιταχύνεται και η Κυβέρνηση δεν περιμένει τις εκλογές στη Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός κεφάλαια ως προκαταβολή, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η Γαλλία είναι έτοιμη να δώσει κεφάλαια στην Ελλάδα καθώς έχει εγγράψει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμός της.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση Παπανδρέου:
"Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας. Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα.
Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας.
Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό.
Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική. Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες περήφανοι.
Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία .Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού
Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.
Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Άλλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.
Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι. Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες. Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους. Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους.
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό".
«Πήραμε την απόφαση που επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Είναι ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τους Έλληνες. Πήραμε την απόφαση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ηρεμία για τις μεγάλες αλλαγές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός από τη Ρόδο.
Μιλώντας σε σύσκεψη της ΟΚΕ Δωδεκανήσου στη Ρόδο ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις εξελίξεις που επέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το έλλειμμα της χώρας για το 2009 ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθιστώντας επιβεβλημένη τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά της Eurostat, υπογράμμισε ότι «ούτε μπορούσαμε, ούτε θέλαμε να τα κρύψουμε, γιατί θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του σήμερα, τα θεμέλια που ξαναχτίζουμε για την Ελλάδα».
Μεταξύ άλλων, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία ιδιαίτερα για την περίοδο 2004 - 2009, τονίζοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια άνευ όρων μάχη για την οικονομία και να αναστρέψουμε τη δυσπιστία».
Αν δεν είχαμε αλλάξει πορεία, θα ήμασταν μπροστά σε χρεοκοπία, ακόμα και σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων, σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «αυτό το αποτρέψαμε οριστικά».
«Δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες για το είδος του μηχανισμού. Είμαστε υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία για να είμαστε ειλικρινείς, και θέλουμε με το έργο μας να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
«Αρκετά με αυτόν τον φόβο και τον πανικό. Αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες ήρθε η ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί», επεσήμανε.
H επιστολή ΥΠΟΙΚ σε Eurogroup, ΕΕ και ΕΚΤ
Αγαπητοί Κύριοι,
Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Με εκτίμηση,
Γιώργος ΠαπακωνσταντίνουΤι λέει η Κομισιόν
Θα κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ελλάδα, απαντά η Κομισιόν αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού. "Ολα θα γίνουν με γοργό και αποτελεσματικό τρόπο", δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν. "Δεν προβλέπουμε το παραμικρό εμπόδιο, καθώς αυτό έχει ήδη σηματοδοτηθεί από την Ευρωομάδα", διευκρίνισε.
Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Επιτροπή πρέπει αρχικά, σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, "να διατυπώσει μία άποψη για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης" του μηχανισμού στήριξης και στη συνέχεια ότι "η Ευρωομάδα θα αποφασίσει επίσημα για την ενεργοποίηση". Επιπλέον, ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να πει πόσες ημέρες θα χρειαστεί να παραμείνουν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει ότι δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα μιλά για τη στενή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές, χρειάζεται να καταρτιστεί πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει ότι χρειάζεται για τη μείωση του ελλείμματος.
Στρός-Καν: «Το αίτημα άργησε ένα μήνα!»«To ΔΝΤ είναι έτοιμο να κινηθεί έγκαιρα για να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα για βοήθεια», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρός Καν, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το αίτημα άργησε ένα μήνα».
Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρει τα εξής: "Παραλάβαμε το αίτημα της Ελλάδας για ένα stand by arrangement. Εργαζόμασταν στενά με τις ελληνικές Αρχές εδώ και μερικές εβδομάδες για τεχνική υποστήριξη και η αποστολή μας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και εργάζεται με τις Αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ταχύτητα στο αίτημα".
Αισιόδοξος ότι θα υιοθετηθεί ένα σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, είναι ο Νο2 αξιωματούχος του ΔΝΤ, John Lipsky, ο οποίος αποκαλύπτει ότι «ένα συνετό, μακροχρόνιο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι ήδη υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή στην Αθήνα».
Εκτιμώντας, δε, ότι θα συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές, αν και θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να οριστικοποιηθεί.
Έτοιμη να δράσει υπέρ της Ελλάδας η Γερμανία«Έτοιμη να δράσει άμεσα» υπέρ της Ελλάδας φαίνεται η γερμανική κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Οφερ, επιδεικνύει την αλληλεγγύη της από καθήκον και «για το εθνικό της συμφέρον».
Ο εκπρόσωπος πάντως υπενθύμισε τα ενδιάμεσα στάδια που απαιτούνται για την καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα, όπως μία εξέταση της κατάστασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαπίστωση απουσίας εναλλακτικών λύσεων και μία ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.
Σημειώνεται ότι συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής της Γερμανίας θα έχει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Wolfgang Schaeuble, την Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν για το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή.
Έτοιμη να συνδράμει η Ισπανία - Στις 3 με 6 Μαίου θα εγκρίνει το μερίδιό της η Γαλλία
«Η είδηση για την ενεργοποίηση της βοήθειας από την Ελλάδα θα καθησυχάσει τις αγορές», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης, ο οποίος τονίζει ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να διαθέσει κεφάλαια.
Ανάμεσα στις 3 με 6 Μαίου αναμένεται να εγκριθεί το μερίδιο της βοήθειας που θα προσφέρει η Γαλλία στην Ελλάδα, σύμφωνα με δήλωσε της υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde.
Επικοινωνία Παπανδρέου – Ευρωπαίων ηγετών
Τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν ανακοινώσει δημόσια την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και ενώ η τελική απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είχε οριστικοποιηθεί, ο κ. Παπανδρέου είχε το πρωί επικοινωνία 25 λεπτών με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, ενώ, κατά πληροφορίες, μέσα στην ημέρα προγραμματίζονται τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Την απόφαση για την προσφυγή της Ελλάδας έλαβε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε την Πέμπτη.
Τι λένε ξένα ΜΜΕ - αναλυτές
Μοιρασμένοι φαίνονται οι αναλυτές όσον αφορά στο αίτημα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, η οποία, ταυτόχρονα, αποτελεί πρώτη είδηση στα διαδικτυακά μέσα.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των μέσων, η κίνηση του πρωθυπουργού ήταν αναμενόμενη και αναγκαία, καθώς η συνεχής άνοδος του spread όσο και η νέα υποβάθμιση της χώρα μας από τη Moody΄s τον οδήγησαν στο αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Αναλυτικά τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν τα εξής:
«Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε επίσημα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ», γράφει το πρακτορείο Marketwatch.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, «η ενεργοποίηση του μηχανισμού από την Ελλάδα έρχεται μία μέρα μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα, τα οποία αποκαλύψανε ότι η δημοσιονομική κρίση στη χώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτό που εκτιμούσαν οι αναλυτές». Μετά, λοιπόν, το «σοκ» που υπέστησαν οι ευρωαγορές, η Ελλάδα αναγκάζεται να προσφύγει στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, προσθέτει η WSJ, ενώ υπογραμμίζει ότι το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τώρα είναι εάν η ΕΕ και το ΔΝΤ θα προβούν άμεσα και αποφασιστικά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού που θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία εν όψει των πληρωμών στις 19 Μαΐου.
Ως έναν πολύ έντιμο και γενναίο πολιτικό, με σημαντικό έργο στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο οποίος θα πρέπει να δυσκολεύτηκε πολύ να λάβει αυτήν τη ταπεινωτική απόφαση για τη χώρα, χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Αναφέρει, δε, με ειρωνικό ύφος ότι "ποτέ στην ιστορία της ευρωζώνης ένα μέλος της δεν υπέστη τέτοιο εξευτελισμό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο τον καθηγητή του Χάρβαρντ, Μάρτιν Φέλντστεϊν, το ευρώ θα δεχθεί νέο πλήγμα, καθώς, όπως τονίζει ο ίδιος, «κάτω από την ίδια νομισματική στέγη δεν χωρούν αποκλίνουσες οικονομίες».
«Σίγουρα δεν πρόκειται για έκπληξη. Εδώ και λίγο καιρό νιώθαμε ότι ήταν αναπόφευκτο και ότι θα το ζητούσαν αργά ή γρήγορα» υπογραμμίζει ο Μπεν Μέι, αναλυτής στην Capital Economics, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Είμαι σίγουρος ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί γρήγορα στην Ελλάδα. Αυτό οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι η κρίση έληξε. Ακόμα υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και της απώλειας της ανταγωνιστικότητας», επισημαίνει ο αναλυτής.
Από την πλευρά της η BlackRock, παραμείνει ανήσυχη για «λαϊκή κατακραυγή» εκ μέρους των πολιτών της ΕΕ για το ενδεχόμενο στήριξης της Ελλάδας.
«Το πακέτο στήριξης δεν μπορεί να δώσει λύσει στα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης», δηλώνει ο Γκέρχαρντ Σβάρτς, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Στρατηγικής Μετοχών της Unicredit, ο οποίος, ωστόσο, αναφέρει ότι θα ευνοήσει ενδεχομένως το κλίμα στην αγορά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες που έχουν ανακύψει σχετικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας».
«Δεν είναι είδηση η σημερινή ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού», εκτιμά ο επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Παγκόσμιων Αγορών της BNP Paribas-Fortis, λέγοντας ότι «ακόμη και αν δοθεί κάποια βραχυπρόθεσμη λύση, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς δε γνωρίζουμε ακόμη την αντίδραση της Γερμανίας».
«Στην πραγματικότητα δεν γίνεται ουσιαστική πρόοδος ως προς την επίλυση του προβλήματος, καθώς δεν γνωρίζουμε το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα και πότε θα το δανειστεί», επισημαίνει ο Πίτερ Τσάτγουέλ της Credit Agricole, ενώ προσθέτει ότι η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις έως την επίσημη ανακοίνωση».
"Δεν πιστεύω απαραίτητα ότι αποφύγαμε τον κίνδυνο επειδή υπάρχουν αρκετές διαφωνίες αναφορικά με το ύψος του πακέτου και τους όρους που θα το συνοδεύουν. Νομίζω ότι η αντίδραση που είδαμε μέχρι στιγμής είναι κατανοητή αλλά το κατά πόσο θα συνεχιστούν από εδώ και πέρα είναι ένα άλλο θέμα", σημειώνει ο Sean Maloney της Nomura.
"Θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση πολύ βραχυπρόθεσμα, αλλά νομίζω ότι ο κόσμος θα παραμείνει πολύ επιφυλακτικός σχετικά με το είδος των όρων που θα θέσει το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση, και με το πότε θα γίνουν πραγματικά διαθέσιμα τα χρήματα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες". "Νομίζω ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοικτά", αναφέρει ο Giada Giani της Citigroup.
Ωστόσο, θετική εκτιμά ότι είναι η σημερινή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης η Αλίν Σούλινγκ από τη Fortis Bank, καθώς πλέον, ο κίνδυνος χρεοκοπίας υποχωρεί δραματικά», σημειώνει, ενώ τονίζει ότι «θα πρέπει να δούμε τους όρους που συνοδεύουν τα δάνεια, αν και πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης δήλωσε στο Reuters ότι «τα νέα είναι θετικά. Όπου έχει πάει το ΔΝΤ, τα χρηματιστήρια αντιδρούν θετικά. Το ΔΝΤ θα προσφέρει χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, περίπου 3,75%, ενώ οι χώρες τις ευρωζώνης με 5% - πολύ καλύτερα από το 7% των αγορών. Αυτό θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι πιέσεις στον προϋπολογισμό και τις τράπεζες».
Τι λέει ο επιχειρηματικός κόσμος, ΑΔΕΔΥ
Ως αναγκαία θεραπεία και όχι ως τιμωρία πρέπει να δούμε την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
«Είναι η τελευταία, κυριολεκτικά, ευκαιρία που μας δίνεται να καταστήσουμε επιτέλους την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα. Από εμάς και μόνο από εμάς, από τη δική μας βούληση και συνείδηση, εξαρτάται να μην τη χάσουμε», αναφέρει.
«Βρεθήκαμε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι λανθασμένες πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης, οδήγησαν τη χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης», δηλώνει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ως ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου της χώρας μας, θεωρεί η ΕΣΕΕ την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:
«Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει βασικά δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα για τον τρόπο ζωής μας αλλά και για την ευρύτερη λειτουργία της αγοράς.
Η επόμενη μέρα αποτελεί μονόδρομο για την χώρα για την προσεχή πενταετία. Το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας. Ενδεχομένως να αποτελέσει παγίδα και για το ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Το βέβαιο είναι ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο και κυρίως δεν μας διασφαλίζει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς σήμερα να προεξοφλήσει την τελική έκβαση αυτής της επιλογής.
Το ερώτημα που δημιουργείται σε όλους μας είναι ποιος θα αποφασίζει και πως θα αποφασίζει; Κατά πόσο εκχωρούμε νευραλγικές λειτουργίες και αρμοδιότητες σε μια ομάδα τεχνοκρατών και τι επιπτώσεις θα έχουνε αυτές οι αποφάσεις στο κοινωνικό κράτος; Η ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε την λύση της λιτότητας επιδιώκοντας τη σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω της ύφεσης.
Το ελληνικό εμπόριο και πάλι θα σταθεί αρωγός κάθε προσπάθειας για την επίτευξη της οικονομικής μας σωτηρίας, επιδεικνύοντας κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό. Είναι διατεθειμένο να θεωρήσει τον μεικτό μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ ως την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι ως το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου».
«Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη», ανακοινώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, ενώ προσθέσει ότι «τα δεδομένα στο δίχτυ αυτού του μηχανισμού πυκνώνουν τις απειλές και τις ανατροπές εγγυήσεων στη ζωή των πολιτών». «Η κοινωνική αντίσταση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα και βεβαιότητα στη ζωή μας», καταλήγει.
"Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού που έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική", δηλώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr