Αυτά δεν είναι και τόσο βάσιμα για να είναι πιστευτά. Πρόκειται για πολύ ακραίες και εξαιρετικά πολύπλοκες σκέψεις, που βρίσκουν εύφορο έδαφος στην Ελλάδα για να ευδοκιμήσουν. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Επί χρόνια ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας ως κράτος και ως κοινωνία. Παράλληλα και σταδιακά παύσαμε να παράγουμε και αντ΄ αυτού αποκτήσαμε συμπεριφορές απαίδευτων και απερίσκεπτων νεόπλουτων. Δημιουργήσαμε μία εικονική πραγματικότητα, η οποία πήρε καταστρεπτικές κυριολεκτικά διαστάσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή. Δυστυχώς όμως ούτε η σημερινή κυβέρνηση κατάλαβε αμέσως ποια είναι η κατάσταση, με αποτέλεσμα να αντιδρά καθυστερημένα και να βρίσκεται πίσω από τις αγορές και τα γεγονότα. Έτσι φτάσαμε εδώ που είμαστε.
Άλλωστε, αν πέρασαν από τον Γ. Παπανδρέου οι παραπάνω σκέψεις, δεν είναι δυνατόν να μη σκέφτηκε ότι έστω και με μηχανισμό στήριξης Ευρωζώνης-ΔΝΤ θα χανόταν ο έλεγχος της διακυβέρνησης. Οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, του Ντομινίκ Στρος-Καν είναι ενδεικτικές για το ποιος θα κάνει κουμάντο τα επόμενα χρόνια. Μίλησε σαν ηγέτης της χώρας λέγοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή και χρειάζονται προσπάθειες τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον λαό για να αντιμετωπισθεί, προσθέτοντας «όλοι μαζί, η κυβέρνηση, ο λαός, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και το ΔΝΤ, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο».
Στο μεταξύ, έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι ο «κακός» της ιστορίας είναι το ΔΝΤ, αλλά σύμφωνα με τι πληροφορίες, ούτε η Κομισιόν, ούτε η ΕΚΤ υπολείπονται σε αυστηρότητα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι θέσεις τους είναι ακόμη σκληρότερες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα. Αφήστε το επιτόκιο του 5% και βάλε με το οποίο θα μας δανείσουν οι εταίροι, τις ασάφειες που καλλιεργεί ακόμη η Γερμανία, την καθυστέρηση στην προσφυγή για να μην πάθει ζημιά η κα Μέρκελ. Μόνο η Γαλλία ανταποκρίνεται θετικά, σπεύδοντας να περάσει τα κονδύλια που θα μας δανείσει στον προϋπολογισμό του 2010, σε μία προσπάθεια να δώσει το καλό παράδειγμα στους άλλους.
Το κακό είναι ότι κάθε ημέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Για τα “spreads” δεν έχει πια νόημα να συζητάμε εκεί που έχουν φτάσει. Είναι το ίδιο απαγορευτικά, όσο ήταν και λίγο χαμηλότερα, αλλά πάντως χειροτερεύουν τις εντυπώσεις. Από την πλευρά της η Eurostat βρήκε ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 13,6% του ΑΕΠ και μπορεί και να ξεπεράσει τελικά το 14% (που είναι εκείνος ο Παπαθανασίου που έσκουζε ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση το ανέβασε τεχνητά;) και το χρέος ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. Που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αν σταθεροποιηθεί. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, στο εσωτερικό έχουμε το ΚΚΕ ως ΠΑΜΕ να σαμποτάρει στοχευμένα τον τουρισμό (τι άλλο σημαίνουν τέτοια εποχή, το κλείσιμο των εισόδων ξενοδοχείων και καταστημάτων, αλλά και η καθήλωση των πλοίων στα λιμάνια;), τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ να απεργούν κάθε τόσο και πολλούς δημόσιους υπαλλήλους σε ευαίσθητους τομείς να κάνουν συνειδητά πλέον «λευκή απεργία».
Μήπως εκτός από τον Στρος-Καν χρειαζόμαστε πια και τον Θεό να βάλει το χέρι του; Το σίγουρο είναι πάντως ότι ήταν αδύνατος στον Γ. Παπανδρέου να δρομολογήσει τέτοιες εξελίξεις, ακόμη και τις σκεπτόταν, όπως λένε μερικοί. Άλλωστε, τώρα κινδυνεύει και η κυβέρνησή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr