Αυτός είναι ο λόγος που οι τραπεζικές μετοχές βάλλονται με εντυπωσιακούς όγκους και μεγάλη πτώση. Οι πιο επιθετικές κινήσεις παρατηρούνται στην Εθνική που υποχωρεί από την αρχή του χρόνου 36,65%, η ΑΤΕ κατά 30,41%, Πειραιώς 30,28% και Alpha 28,05%. «Τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι κάτι το πολύ επιζήμιο για τον τραπεζικό κλάδο, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στα ελληνικά ομόλογα», σχολιάζει κορυφαίος διαχειριστής. «Αν υπάρξει κάτι τέτοιο μονομιάς τα ομόλογα που κρατάνε οι τράπεζες θα θεωρηθούν τοξικά».
Η χθεσινή μεγάλη βουτιά της αγοράς θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ένα από τα κακά της μοίρας της ελληνικής οικονομίας, αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλασσόμενων, περιλαμβάνονται ξένοι παίκτες. Είτε τοποθετούμενοι μακροπρόθεσμα, είτε σορτάροντας και κερδοσκοπώντας. Πάντως, όταν η ελληνική οικονομία υποβαθμίζεται από τη Moody's και τους άλλους ξένους οίκους και η Κομισιόν αδυνατεί ακόμα να εκλάβει ως πραγματικά και ρεαλιστικά τα στοιχεία για το έλλειμμα, η πορεία της αγοράς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, σχολιάζουν οι αναλυτές, οι οποίοι με τη σειρά τους, «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» και αδυνατούν να δώσουν την οποιαδήποτε τεχνική προσέγγιση για το μέλλον.
Την ίδια ώρα, έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων, τονίζουν ότι αυτό που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αντιληφθεί τα μηνύματα των αγορών και να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο. Κάποιες φήμες για χρήση, ακόμα και σήμερα του μηχανισμού στήριξης δεν επιβεβαιώνονται, αν και σύμφωνα με τους ίδιους διαχειριστές από τη στιγμή που η Ελλάδα πάρει τα χρήματα της βοήθειας για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα πρέπει να ξαναβγεί για δανεικά. Μόνο τότε τα spreads θα αποκλιμακωθούν. Αυτό σημαίνει, αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση έχει το δύσκολο έργο να φέρει σε πέρας τα δύσκολα νούμερα για τα οποία έχει δεσμευθεί στην Ε.Ε. μέσω του Προγράμματος Σύγκλισης.
Ήδη το πρώτο χρηματιστηριακό «θύμα» αυτής της κρίσης είναι ο τραπεζικός κλάδος Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο τραπεζικός κλάδος θα γράψει μεγάλες ζημιές ακόμα και στο πρώτο 3μηνο της τρέχουσας χρήσης.
Κατά τα άλλα τη νύφη πληρώνουν και οι μη τραπεζικές μετοχές με πρώτη στη λίστα των απωλειών από τον 20άρη την Ελλάκτωρ με πτώση 30,10% από την αρχή του χρόνου, εξαιτίας των μεγάλων οφειλών του Δημοσίου προς στις κατασκευαστικές εταιρείες για τα δημόσια έργα. Απώλειες σχεδόν κατά 20% καταγράφει και ο ΟΤΕ, αλλά και η Ιντραλότ και η Motor Oil, αν και για την τελευταία γίνεται λόγος για σημαντική αύξηση κερδών στο τέλος της φετινής χρήσης.
Coca Cola, Folli – Follie και κρατικόχαρτα
Από τον 20άρη διασώζωνται, οι μετοχές των Coca Cola, με κέρδη 25,14% (εξαιτίας της επιστροφής στην ανάκαμψη των αγορών της Αν. Ευρώπης), ΟΠΑΠ (4,5%) και ΔΕΗ (1,23%).
Η κρίση όμως, δεν αφορά μόνο τον 20άρη, αλλά το σύνολο του ταμπλό. Η μετοχή της Lamda σημειώνει απώλειες 47,23% από τον Mid Cap, δεδομένης της κρίσης στην αγορά των ακινήτων, Sprider με 42,11% (μείωση της κατανάλωσης), Υγεία (36,97%), Βωβός (36,22%) εξαιτίας των άλυτων προς στο παρόν ζητημάτων με το ακίνητο στο Βοτανικό και Ιντρακόμ με 36,07%. «Επιβιώνουν» όμως, οι μετοχές των Frigoglass, που ενισχύεται πάνω από 52% εξαιτίας της σύνδεσής της με την Coca Cola, Folli Follie με κέρδη 16,93% (υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην αγορά της Κίνας) και ΕΥΔΑΠ (9,73%), εν αναμονή της απόφασης της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Από τον 80άρη τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των Πασάλ (54,62%), Χατζηιωάννου (50%), Καρδασιλάρης (50%) και Σάτο με 48,84%. Σημειωτέον ότι οι τρεις τελευταίες μετοχές διαπραγματεύονται στην Κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών. Τα περισσότερα κέρδη καταγράφουν οι Χαϊδεμενος (29,29%), Ευρωσύμβουλοι (25,70%) και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (16,22%).
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr