Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τόσο για το 2009 όσο και για φέτος η ελληνική οικονομία παρουσιάζει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%. Για το 2011 όμως θα εμφανιστεί σχετική μείωση αφού η ύφεση θα είναι της τάξης του 1,7%.
Κύρια απειλή για την ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αποτελεί σήμερα η αδυναμία κάλυψης της απαιτούμενης ρευστότητας που παρουσιάζει, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η Ελλάδα να μετατραπεί σε μία πραγματική κρίση χρέους, η οποία και θα είναι η αρχή μιάς μεταδοτικής νόσου...
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις
Αρχίζουν επισήμως, από σήμερα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τριμερή αντιπροσωπεία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για το πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η 20μελής επιτροπή από τους τρεις οργανισμούς θα μείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον δέκα ημέρες και θα έχει επαφές εκτός από το υπουργείο Οικονομικών και με άλλα υπουργεία, κοινωνικούς φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, τέτοιου είδος συζητήσεις διαρκούν περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες.Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντάται σήμερα με την τριμερή αντιπροσωπεία.
Όπως δήλωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στις συζητήσεις αυτές, δεν θα υπάρχει «λευκή κόλλα χαρτί» και ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και λόγω της ενδεχόμενης αναθεώρησης προς τα πάνω την προσεχή Πέμπτη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία». Επισήμανε ότι τα μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί για φέτος, υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ επανέλαβε πως οι συνομιλίες με Ε.Ε. και ΔΝΤ «μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα».
Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει απόφαση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού όταν κρίνει και το όταν κρίνει εξαρτάται και από τις συνθήκες δανεισμού και από την πρόοδο των συνομιλιών».
«Αυτό που συζητάται», διευκρίνισε, «είναι η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων για την επόμενη διετία. Πρόθεση όλων είναι οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό». Επίσης ο υπουργός επεσήμανε πως η συμφωνία είναι από κοινού με Ε.Ε. και ΔΝΤ, ωστόσο πρέπει να περάσει από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και εκεί, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Ταμείου.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr