Ειδικότερα, ανέφερε σε συνέντευξή του στη Le Monde, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι «βεβαίως, η Ελλάδα μπορεί να σφίξει το ζωνάρι για να βγει από την προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει, αλλά ο δανεισμός στη χώρα με κεφάλαια διάσωσης με υψηλά επιτόκια δεν έχει νόημα, διότι θα καταστήσει την ανάκαμψη αδύνατη».
Ακόμη, ο Blanchard υπογράμμισε ότι το G-20 οφείλει να επικεντρωθεί στη μείωση του δικού τους χρέους και ελλείμματος.
Ανάλογη είναι και η θέση του γνωστού δισεκατομμυριούχου επενδυτή George Soros, όπως την ανέπτυξε χθες σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο Soros ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια είναι απαραίτητη στην Ελλάδα, καθώς το ύψος των επιτοκίων της αγοράς θα μετατραπεί σε έναν από τις κυριότερες αιτίες που η χώρα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους του ΠΣΑ, καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα και τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Επιπλέον, ο Ουγγροεβραίος επενδυτής ανέφερε ότι χωρίς βοήθεια η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει, ενώ ορατός είναι πάντα ο κίνδυνος να υποπέσει σε έναν «κύκλο θανάτου» ύφεσης, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού θα μειώνει τα έσοδα του προϋπολογισμού. Η εκτόξευση των spreads των ελληνικών ομολόγων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις κερδοσκοπικές κινήσεις των αγορών, πρόσθεσε ο Soros, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στο βασικότερο πονοκέφαλο της Ελλάδας, δηλαδή στα πραγματικά οικονομικά της προβλήματα.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, για τον οποίο θεωρεί ότι η προοπτική της χρεοκοπίας ή της αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι σοβαρό πλήγμα για τον κλάδο.
Μπαρόζο: Πάρα πολύ υψηλό το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας
"Πάρα πολύ υψηλό" χαρακτήρισε το επιτόκιο 5% για κράτος-μέλος της ευρωζώνης για τη Ελλάδα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρεμβαίνοντας ενώ διεξάγεται ζωηρός διάλογος στο ίδιο θέμα. Ο αξιωματούχος, που δέχθηκε σήμερα πολλές ερωτήσεις για το θέμα από τους ευρωβουλευτές, για να διαπιστωθεί, εάν εκτιμά προσωπικά πως το δανειστικό επιτόκιο για την Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλό, παραδέχθηκε ότι έχει διαβουλευθεί πάνω στο ίδιο θέμα με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες.
"Ατυχώς", ανέφερε απαντώντας ο κ. Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, "η μοναδική εφικτή λύση ήταν η παρουσιασθείσα", επικαλούμενος τη σχετική συμφωνία της 12ης Απριλίου σε επίπεδο υπουργών των Εξωτερικών της ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, ρητά παρέπεμψε, προκειμένου να δοθεί μία απάντηση, στην ίδια την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.
Πράγματι, ενώ άλλα κράτη-μέλη στην 16μελή ευρωζώνη συμφώνησαν, εάν το ζητήσει η Αθήνα να δανειοδοτηθεί με 30 δισ.ευρώ, για να ανατροφοδοτήσει το εξωτερικό της χρέος, η Γερμανία η οποία από την αρχή ήταν επιφυλακτική έκανε αγώνα για το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο στα δάνεια αυτά, ώστε να μην δοθεί η εικόνα ότι η ευρωζώνη ανταμείβει τους "κακούς μαθητές" στο δημοσιονομικό πεδίο...
Πράγματι, στην αγορά ομολόγων, τα γερμανικά κρατικά έχουν επιτόκιο περίπου 3%, το δε 5% υπολείπεται ως προς το 7% που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις δανειστικές κεφαλαιαγορές.
«Απαράδεκτο μηχανισμό» χαρακτήρισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Μάρτεν Σούλτς το σύστημα δανεισμού προς την Ελλάδα με επιτόκιο 5%.
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ώρα των ερωτήσεων, υπογράμμισε ότι βάσει της ρήτρας «μη διάσωσης» (Bail out), ένα κράτος δεν υποχρεούται να αναλάβει τα χρέη ενός άλλου κράτους, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να «αποκομίζει κέρδη λόγω του χρέους ενός άλλου κράτους».
Ο κ. Σούλτς αναφέρθηκε επίσης στη Γερμανία και στα κέρδη που θα αποκομίσει συμμετέχοντας στο δανεισμό με 5%, ενώ η ίδια δανείζεται με 3%.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο τον ρώτησε εάν «είναι πρόθυμος να δεχθεί αυτόν τον απόλυτα απαράδεκτο μηχανισμό, ή να θέσει το θέμα σε συζήτηση με Μέρκελ και Σαρκοζί».
Απαντώντας ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι συζήτησε επί πολλές εβδομάδες το θέμα αυτό με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
«Δυστυχώς η μόνη εφικτή λύση ήταν αυτή που υιοθετήθηκε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος το βρήκε «αξιοπρόσεκτο πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί μία λύση αλληλεγγύης και βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ είναι πολύ πιό εύκολο για την Λετονία, την Ουγγαρία την Ρουμανία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr