Αξίζει να αναφέρουμε, πως σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στον δρόμο της οικονομικής βοήθειας των 45 δισ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΕΕ και το ΔΝΤ, η Αθήνα θα στρίψει πρώτα στο μονοπάτι που οδηγεί στο ΔΝΤ.
Αυτή η οδός είναι και πιο γρήγορη και πιο φθηνή, όπως έχουμε τονίσει εδώ στο “R” και στο παρελθόν. Αντίθετα, η οδός της ΕΕ είναι και πιο ακριβή, και πιο μακρά αλλά και πολύ περίπλοκη νομικά, καθώς πρέπει ο μηχανισμός πρώτα να «περάσει» από τα Κοινοβούλια αρκετών κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές από την ερχόμενη εβδομάδα, θα επικεντρωθούν στην πιθανή βοήθεια του Οργανισμού σε ένα πλαίσιο πολυετούς προγράμματος, εάν το ζητήσει η Ελλάδα και πως η χρηματοδότηση θα συμβαδίζει με αυτά που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ το Σαββατοκύριακο.
Όπως είπε, το Ταμείο ακόμη επεξεργάζεται το είδος των απαραίτητων πολιτικών για την Ελλάδα και πως οι συζητήσεις για αυτές τις πολιτικές θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε συζητήσεις για οικονομικές ρυθμίσεις. Επιπλέον, ο Dominique Strauss-Kahn είπε πως ακόμα, το ποσό που θα δοθεί δεν έχει οριστεί, ωστόσο εάν η Ελλάδα δανειστεί πάνω από 3 δισ. ευρώ ή ποσό τριπλάσιο της συνδρομής της στο Ταμείο, «το επιτόκιο θα ήταν 3,26%». Σίγουρα τα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα λοιπόν, από Δευτέρα, όπου επισκέπτεται την Αθήνα το τριμελές κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για να συζητηθεί το τεχνικό μέρος του ευρω-κουμπαρά.
Οι διεθνείς αναλυτές πάντως δηλώνουν πως η κίνηση αυτή της Ελλάδας, με την επιστολή, μεταφράζεται άμεσα ως ένα επίσημο πλέον βήμα προς την ενεργοποίηση αυτού του safety net, που «κατασκεύασε» το Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Βen May, κορυφαίο αναλυτή της Capital Economics, το ότι η Αθήνα ζήτησε αποσαφήνιση των διαφόρων θεμάτων γύρω από τον μηχανισμό, δείχνει ξεκάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση το σκέφτεται πλέον πολύ σοβαρά να προχωρήσει με την ενεργοποίηση του πακέτου.
Και ο Luca Jellinek, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς ομολόγων της ΑΝΖ Banking Group είπε το εξής απλό που δείχνει και την «διάθεση» των επενδυτών: «Εάν εγώ ήμουν η Ελληνική κυβέρνηση, θα κάλυπτα τις δανειακές μου ανάγκες των επομένων μηνών, ενεργοποιώντας το μηχανισμό στήριξης άμεσα» Σύμφωνα με τον αναλυτή, αυτό θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των spreads κι έτσι η Ελλάδα θα μπορούσε στην συνέχεια του έτους να δανειστεί πιο φθηνά από τις αγορές. «Γιατί να δανείζεται κανείς με επιτόκιο 7% όταν μπορεί να δανειστεί με 5%;» υπογραμμίζει ο κ. Jellinek.
Την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό άλλωστε, την προέβλεψαν τόσο η Goldman Sachs όσο και η Fitch. Και κρίνοντας από την πτωτική αντίδραση των spreads και το ανοδικό ξέσπασμα του Χ.Α, με το που δημοσιοποιήθηκε η επιστολη του ΥΠΟΙΚ, είναι κάτι που μάλλον θέλουν οι αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr