Γ. Παπανδρέου: Προς όφελος της χώρας να ξεκαθαριστούν οι όροι της βοήθειας
Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία ελέγχου των δημοσιονομικών της χώρας, μέσω του ελέγχου του προϋπολογισμού και των οικονομικών μεγεθών. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για την οικονομία. Απαντώντας στον κ. Σαμαρά που τονίζει ότι δεν «θέλουμε το ΔΝΤ» ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εσείς είστε αυτοί που ανοίξατε το δρόμο στο Ταμείο και αν ήταν σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε πάλι στο ΔΝΤ θα προσέφευγε. Σε ό,τι αφορά την επιστολή του Γ. απακωνσταντίνου σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε στο πλαίσιο της θέσης της Ελλάδας ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο πεδίο σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης, αφού οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα spreads ανεβαίνουν.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι το ζήτημα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων θέμα συζητήσεων, σημειώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει «σιγά-σιγά να στρέψουμε την προσοχή μας και την προσοχή και των πολιτών σε άλλα θέματα, τα οποία επίσης απασχολούν τη χώρα παρότι αυτό παραμένει». Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως εκ τούτου υπάρχει εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις φορείς και αυτή ήταν η τελική απόφαση της ΕE, η οποία -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- δείχνει μια Ένωση η οποία δεν έχει πάντα εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και γι' αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ.
Σήμερα η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup
Σήμερα διεξάγεται το άτυπο Eurogroup όπου οι χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ θα δείξουν μεταξύ άλλων και τη συναίνεση τους στο μηχανισμό. Εξαίρεση αναμένεται να είναι η Γερμανία, στο εσωτερικό της οποίας αντιπολίτευση και think tanks βάλουν μία την κυβέρνηση Μέρκελ και μία την «άσωτη» Ελλάδα. Μάλιστα, σημαντική θεωρείται η ημερομηνία της 9ης Μαΐου, όταν και θα λάβουν χώρα οι περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία, στις οποίες η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι γερμανικός λαός θα δείξει τη δυσαρέσκεια του στις εξελίξεις.
Η απόφαση της Κυριακής είναι ισχυρή για την Ελλάδα, δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος, Όλι Ρεν.
Η Ελλάδα δεν αναμένεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) της Ευρωζώνης στη Μαδρίτη, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο» ανέφερε.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά στην προσπάθεια διαχείρισης των δημοσιονομικών της προβλημάτων και ενδέχεται να μη χρειαστεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ανέφερε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.
"Ίσως συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στο Eurogroup, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση", τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ε. Salgado, μιλώντας στο περιθώριο της σημερινής άτυπης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μαδρίτη."Η Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα αλλά εξαρτάται από αυτούς να συνεχίσουν".
Η επιστολή Παπακωνσταντίνου
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου με επιστολή του χτες ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, με σκοπό να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη «τριπλή» στήριξη της Ελλάδας. Αυτό το μήνυμα έδιναν οι αγορές και η λογική σκιαγραφώντας τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Αν και με δήλωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν αιτείται βοήθειας σε αυτή τη φάση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πληροφορίες του «R» βεβαιώνουν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και το μέλλον της Ένωσης.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Κ. Ατκινσον, παραμένουν ανοιχτά δύο βασικά ζητήματα για το πρόγραμμα. Το ένα είναι ο καθορισμός του ποσού χρηματοδότησης που χρειάζεται, και το άλλο είναι ο καθορισμός της πολιτικής που χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ χρηματοδότησης και προσαρμογής που απαιτείται.
Το ΔΝΤ εξετάζει το επιτόκιο του 1,26% για το πρώτα 3 δισ. ευρώ και επιτόκιο 3,26% για 8 δισ. ευρώ, ενώ φέρεται να επεξεργάζονται δέσμες μέτρων περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και για το 2011 και για το 2012.
Η αποστολή κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα κρατήσει περίπου 15 μέρες ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «R» η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πετύχει τριετή ορίζοντα στη βοήθεια που θα λάβει και μικρή συμμετοχή στη συνολική χρηματοδότηση της.
Δείτε στα σχετικά αρχεία το πρόγραμμα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Απριλίου.
- eurogrou_ecofin.doc (204 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr