Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η σχεδιαζόμενη – με μεγάλη καθυστέρηση – φορολογική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει θετικά σημεία – ένα εξ’ αυτών είναι η βελτίωση των κανόνων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών. Ωστόσο, στο σύνολό της, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση των πολυπόθητων εσόδων.
Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό διότι:
• παραβλέπει τον ευρωπαϊκό και διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό στο πλαίσιο μίας παγκοσμιοποιημένης αγοράς
• εντείνει – αντί να αντιμετωπίσει – φαινόμενα-πληγές της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η φοροδιαφυγή, η συναλλαγή και το οικονομικό έγκλημα
• περιορίζεται σε μία εισπρακτική και αντιαναπτυξιακή λογική αντί να συγκεντρώνει πόρους για νέες επενδύσεις και σύγχρονες υποδομές
Η εξίσωση έχει ως εξής: η αύξηση των φόρων – ειδικά σε αυτή την περίοδο – συνεπάγεται μείωση στην κατανάλωση και πιέσεις για τη μεταποίηση και το εμπόριο. Αυτές οδηγούν, με τη σειρά τους, σε βαθύτερη ύφεση. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερα έσοδα από τη φορολογία. Είναι ένας φαύλος κύκλος, που τον έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, χωρίς να βλέπουμε αποτέλεσμα.
Όσον αφορά, τώρα, στο ζήτημα των κανόνων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών. Όπως προανέφερα, αποτελεί μία καίρια μεταρρύθμιση, στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης αυστηρών δικλείδων για τη διαφάνεια και τη λειτουργία της ελεύθερης και υγιούς αγοράς στη χώρα μας, δήλωσε ο κ. Μίχαλος.
Πρόκειται για ένα μέτρο, που ήδη εφαρμόζεται σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως και 16 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και στην Ελλάδα έρχεται – δυστυχώς, όπως πάντα – με καθυστέρηση. Αφορά σημαντικό μέρος των εμπορικών συναλλαγών, υπολογίζοντας ότι στα ανεπτυγμένα κράτη, σχεδόν το 60% από αυτές, πραγματοποιείται σε εταιρίες του ίδιου ομίλου.
Τι σημαίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις; Σημαίνει ότι με τους κανόνες αυτούς, οριοθετείται η υπεύθυνη οργάνωση, λειτουργία και ο έλεγχος μίας επιχείρησης. Σημαίνει εκσυγχρονισμός και ανταγωνιστικότητα στην αγορά. Διότι – όπως έχει επιβεβαιωθεί παγκοσμίως – υπάρχει μια βαθύτερη και ισχυρή σχέση και αλληλοσύνδεση μεταξύ ανταγωνιστικότητας και διαφάνειας.
Προς όφελος της ελληνικής αγοράς και οικονομίας, η ρύθμιση αυτή επιτρέπει τη δικαιότερη φορολόγηση και αποτρέπει στρεβλώσεις, παθογένειες, αθέμιτες πρακτικές. Ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό – μεταξύ των επιχειρήσεων, των προμηθευτών και των πελατών – και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη, επί ίσοις όροις, με την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Για τον Έλληνα καταναλωτή, η νέα νομοθετική ρύθμιση σημαίνει ότι θα μπορεί να απολαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες σε αντίστοιχες τιμές με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των μεγάλων και τολμηρών μεταρρυθμίσεων που – είτε μεγάλες, είτε μικρές – είναι, όμως, απαραίτητες για να δώσουν ώθηση στην ελληνική αγορά.
Από την πλευρά μας, ως φορέας εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, παραμένουμε πάντα πρόθυμοι να συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο και να βοηθήσουμε με τις προτάσεις μας στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου για την επιχειρηματικότητα.
Για να απελευθερώσουμε τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων – κάθε μεγέθους και κλάδου – για να επισπεύσουμε τις προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη, για να ακολουθήσουμε μία αναπτυξιακή πορεία που θα βγάλει τη χώρα μας από την κρίση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr