Αν και όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα παράσχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα κατ’ αναλογία με το μερίδιο συμμετοχής τους στην ΕΚΤ, η Κομισιόν δε σκοπεύει να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιήσουν τις συνεισφορές τους.
«Η Κομισιόν δε θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές. Κάθε κράτος θα συμβάλλει όπως μπορεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισίον σχετικά με τα οικονομικά θέματα, Amadeu Altafaj. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναμένει από όλες τις χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και από την Ελλάδα να εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις.
Μέχρι τώρα τα υπόλοιπα κράτη δεν έχουν προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αποδεσμευτούν τα κεφάλαια προς την Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία έντονες είναι οι ενστάσεις του νομικού κόσμου για τη συνταγματικότητα της εκροής εθνικών κεφαλαίων προς τη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι το ποσό που αναλογεί για ορισμένες χώρες, όπως μετέδιδε χθες το «R», είναι τα εξής:
Η Γερμανία θα συμβάλλει με 8,4 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό δάνειο των 40 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται αν τελικά δοθεί να προκαλέσει αντιδράσεις στους συντηρητικούς Γερμανούς ψηφοφόρους, ενόψει των εθνικών εκλογών στη χώρα, καθώς οι τελευταίοι είναι σε συντριπτικό βαθμό αντίθετοι στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα.
Η Ισπανία θα συνεισφέρει 3,6 δισ. ευρώ στο μηχανισμό διάσωσης για την Ελλάδα, εάν η χώρα αποφασίσει να τον ενεργοποιήσει, είπε τη Δευτέρα ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Μαδρίτη, ο Diego Lopez Garrido είπε ότι ο μηχανισμός βοήθειας για την Ελλάδα είναι εμφανώς θετικός για τις αγορές.
Η Ολλανδία θα συνεισφέρει 1,8 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
-Γαλλία : 6 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 65,4 εκατομμυρίων, 92 ευρώ ανά Γάλλο.
-Ιταλία : 5,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, 90 ευρώ ανά Ιταλό.
-Πορτογαλία : 775 εκατομμύρια ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Πορτογάλο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr