Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, δύο σημαντικές αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο, μεγαλύτερη ‘’ποινή’’ για όσους δημοσίους υπαλλήλους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη και αμφιλεγόμενο τρόπο υπολογισμού της διαδοχικής σύνταξης. Και οι δύο θα ισχύσουν από το 2011.
Αναλυτικότερα, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπόκεινται σε μείωση στο 6% - από 4,5% προηγουμένως - για κάθε έτος ταχύτερης εξόδου, που ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση 30% την πενταετία.
Σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση, στο οποίο καθεστώς υπάγεται σήμερα το 40% των μισθωτών, δηλαδή περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι, θα τεθεί σε ισχύ η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στο πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων που καταβάλλουν τα Ταμεία και το Δημόσιο σε όσους έχουν ασφαλιστεί διαδοχικά σε περισσότερα του ενός Ταμεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, η τελική σύνταξη, που θα παρέχεται από το τελευταίο Ταμείο όπως σήμερα, θα είναι πλέον αυξημένη έως και 20%.
Ωστόσο, στις συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης δεν περιλαμβάνονται βασικά επιδόματα, με αποτέλεσμα οι διαδοχικά ασφαλισμένοι να παίρνουν τελικά έως και κατά 30% χαμηλότερες συντάξεις, σε σχέση με όσες καταβάλλονται σε όσους ήταν ασφαλισμένοι σε ένα μόνο Ταμείο κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Αλλο ένα μέιον αποτελεί η σημαντική καθυστέρηση – ως και δύο έτη- της έκδοσης της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση.
Επιπλέον, ‘’κλειδώνει’’ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2018 σε όλα τα Ταμεία, αλλαγή που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων κατά 20%.
Αν και το θέμα βρίσκεται ακόμα σε επεξεργασία στο υπουργείο, σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο σε πρώτη φάση θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.
Οι ασφαλισμένοι όμως θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας.
Οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα είναι 0,9% (για λίγα χρόνια) έως 1,6% και θα κλιμακώνονται ανά πενταετία σε συνάρτηση με τις αποδοχές του ασφαλισμένου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr