«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσφέρουν 30 δισ. ευρώ στην κτυπημένη από το υψηλό χρέος Ελλάδα, με το ΔΝΤ να προσφέρει, εάν χρειαστεί, επιπλέον κεφάλαια. Τα μετρητά δεν χρειάζονται άμεσα. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν η Ελλάδα ξεμείνει από την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μόνη το χρέος της. Οι αγορές θα είναι ευχαριστημένες καθώς οι όροι του πακέτου βοήθειας είναι ξεκάθαροι», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Financial Times.
«Όμως ο δημοσιονομικός εφιάλτης της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει. Άλλωστε, το χρέος της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ. Τώρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τα 11 εκατ. των Ελλήνων για την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας», επισημαίνεται επίσης στο δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα κερδίζει 45 δισ. ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση» μεταδίδει το Bloomberg.
Ακόμη, ο επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Credit Agricole Corporate και Investment Bank στο Λονδίνο, David Keeble, δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το σχέδιο είναι ιδιαιτέρως θετικό. «Έχουμε πια συγκεκριμένους αριθμούς και αυτό ακριβώς ήθελε η αγορά», τονίζει, ενώ στηρίζει την αγορά ελληνικών ομολόγων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας ότι «η αγορά δεν θα υποχωρήσει στο 5%, αλλά η διαπραγμάτευση θα γίνεται κοντά σε αυτό το επίπεδο. Ίσως περίπου 50 μονάδες βάσης υψηλότερα».
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα δεν έχει ζητήσει ακόμη την ενεργοποίησή του», αναφέρει το Reuters.
Αρνητικά στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης αναμένεται να λειτουργήσει το «πακέτο» στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τη BNP Paribas. Ειδικότερα, το τραπεζικό ίδρυμα εκτιμά πως, τώρα πια, οι χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε να μειώσουν το χρέος τους, καθώς η «ελληνική λύση» δημιουργεί «μαξιλάρι στις πλάτες των χωρών».
«Η αγορά ξέρει πια ότι μόλις το κόστος δανεισμού καποιας χώρας φτάσει τις 400 με 450 μονάδες βάσης, τότε ένα σχετικό σχέδιο στήριξης δεν είναι μακριά», τονίζει ο Paul Mortimer-Lee, αναλυτής στη BNP στο Λονδίνο.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Mortimer-Lee δεν πιστεύει ότι το πακέτο είναι αρκετό ώστε να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ειδικά σε μία εποχή, όπου είναι η χειρότερη για το ευρωπαϊκό νόμισμα. «Αν και το πακέτο δίνει μία «ανάσα» στην Ελλάδα, δεν αλλάζει τις μακροπρόσθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα».
«Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό βοήθειας. Είναι κάτι παραπάνω από ένα Bazoouka. Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό ζήτημα στη ρίζα του» επισημαίνει ο Stephen Jen, της BlueGold Capital Management LLP.
«Η Γερμανία αποδεικνύεται η χαμένη του ανταγωνισμού. Όλη αυτή η φασαρία και όλες οι συζητήσεις από την πλευρά της μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, να μην στηριχθεί η Ελλάδα είναι πλέον άχρηστες», δηλώνει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING.
Η Πορτογαλία έχει συμφέρον να βοηθήσει την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πορτογαλικό τύπο
Παρά τις δημοσιονομικές της δυσχέρειες, η Πορτογαλία έχει συμφέρον να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ακόμη και αν χρειασθεί να δανεισθεί για να συμβάλει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης που αποφασίσθηκε χθες για την Ελλάδα, εκτιμά ο σημερινός τύπος της Πορτογαλίας.
"Το να ζητά κανείς από την Πορτογαλία να δώσει χρήματα στην Ελλάδα, ισοδυναμεί με το να ζητάει από τον ρακένδυτο να βοηθήσει τον γυμνό. Αλλά, παρά ταύτα, αυτή είναι η σωστή στάση, η μόνη δυνατή, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον", γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Diario Economico.
Η Πορτογαλία κατέγραψε το 2009 δημόσιο έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ για χρέος 126 δισεκατομμυρίων ευρώ (76,6% του ΑΕΠ). Για το 2010, η Πορτογαλία θα δανεισθεί περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια για να το χρηματοδοτήσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δημόσιου ινστιτούτου για το χρέος.
Σε σημείωμά του το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας επισημαίνει ότι "η εγγύηση οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, βασική προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα κάθε χώρας, απαιτεί την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
"Η Πορτογαλία θα συμμετάσχει στην κοινή αυτή προσπάθεια, σε αναλογία που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της στο κεφάλαιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (2,58% εκτός της Ελλάδας), σύμφωνα με το υπουργείο.
Αυτή η συμβολή ανέρχεται σε περίπου 775 εκατομμύρια ευρώ, δηλαγή "77 ευρώ ανά Πορτογάλο", επισημαίνει η εφημερίδα Diario de Noticias.
"Η κίνηση αυτή είναι σημαντική, όχι εξαιτίας του ύψους του ποσού της βοήθειας καθαυτής, που δεν αποτελεί παρά σταγόνα νερού στην τρύπα των ελληνικών λογαριασμών, αλλά διότι θα φρενάρει τις ορέξεις των κερδοσκόπων, οι οποίοι, τον τελευταίο καιρό προκάλεσαν την αύξηση του κόστους του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, στοιχηματίζοντας επί όποιου θα έπεφτε πρώτος", γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της για να καλύψει αυτόν τον δανεισμό.
Εδώ και ένα μήνα, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, επικαλούμενος την "εύθραυστη κατάσταση της Πορτογαλίας".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr