Ο κ. Νίλσεν δηλώνει ότι τελικά η χώρα δεν θα αποφύγει το ΔΝΤ και ότι η Ελλάδα θα λάβει δάνειο ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να χρεώνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% και την Ευρώπη περί το 4%-5%. Σύμφωνα με την έκθεση, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι συζητήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης, θα επικεντρωθούν σε δύο ζητήματα:
Πρώτον, δομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τον οίκο, η παράμετρος αυτή είναι πολύ «δυσάρεστη» καθώς ισοδυναμεί με μείωση των ονομαστικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 15-20%. Ο αναλυτής του οίκου δεν ξέρει πως θα επιτευχθεί αυτό αλλά θεωρεί ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν και μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα καθώς και γενικότερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με μια περίοδο υψηλότερης ανεργίας.
Το δεύτερο πακέτο συζητούμενων μέτρων περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και περαιτέρω περιστολής δαπανών. Ενώ τα ήδη ληφθέντα μέτρα θεωρούνται πολύ καλά, χρειάζονται επιμέρους τροποποιήσεις, κυρίως αναφορικά με μια σειρά επιπλέον περικοπών στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επιπλέον η GS θεωρεί ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην πρόταση και νέων δημοσιονομικών μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2011.
Ο κ. Νίλσεν αναφέρεται και στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αμφιβάλλοντας για την ενίσχυση που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες η επανενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 14 δισ. ευρώ για την έκδοση ομολόγων, με δεδομένα τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο.
Λίγο αργότερα η UBS ανέφερε πως τα spreads έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να μειώσει το ήδη υψηλό της χρέος και πως τα spreads παρά την ευρωπαϊκή συμφωνία στήριξης της χώρας συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα ο οίκος υπολογίζει ότι με βάση την τελευταία έκδοση ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6% επιβαρύνει το έλλειμμα σε ετήσια βάση 0,75-1% του ΑΕΠ.
Επίσης ο οίκος δεν είναι πολύ αισιόδοξος για τις επερχόμενες εκδόσεις ομολογιακών δεδομένου ότι η απόδοση του διετούς ομολόγου έχει φτάσει το 8%, και αναμένεται να γίνουν δύο μεγάλες εκδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα αφού στις 20 Απριλίου λήγουν ομόλογα ύψους 8,2 δισ. ευρώ και στις 19 Μαΐου 8,3 δισ. ευρώ. Η UBS επισημαίνει μάλιστα ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα πριν τις εκλογές της 9ης Μαΐου οπότε το βάρος της βοήθειας «πέφτει» στο ΔΝΤ.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχουν τα υψηλά spreads στις ευρωπαϊκές τράπεζες σημειώνει πως παρά το γεγονός πως πολλές γαλλικές και γερμανικές τράπεζες έχουν έκθεση 78,9 δισ. δολάρια και 43,2 δισ. δολάρια αντίστοιχα με την υψηλότερη έκθεση να έχουν οι Soc Gen και η Deutsche Bank ο οίκος δε θεωρεί ότι η έκθεση αυτή είναι αρκετή για να αφαιρέσει τη σύσταση αγοράς από τις μετοχές.
Επίσης θεωρεί υπερβολικούς τους φόβους για μετάδοση της ελληνικής ασθένειας στην Ευρωζώνη καθώς οι χώρες του ευρώ έχουν πολύ διαφορετικά δημοσιονομικά προφίλ.
Η Bank of America- Merrill Lynch σε σημερινή της έκθεση διερωτάται αν ήρθε η ώρα να ζητήσει βοήθεια η Ελλάδα. Αναφέρει ότι ο κίνδυνος η Ελλάδα να πέσει μέσα στο δίχτυ ασφαλείας που έχουν πλέξει Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. είναι πολύ μεγαλύτερος τώρα σε σύγκριση με πριν τις γιορτές του Πάσχα. Ο λόγος είναι ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί σε ιστορικά υψηλά, οι ελληνικές τράπεζες δέχονται μεγάλες πιέσεις και η πρόθεση της Κυβέρνησης να πουλήσει ομόλογα σε δολάρια μπορεί να βάλουν τη χώρα στη γωνία.
Παρόλα αυτά ο οίκος θεωρεί πως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας είναι εξαιρετικά απίθανο και πως η Ελλάδα θα καταφέρει να διορθώσει την κατάσταση των οικονομικών της ενώ θα αποφευχθεί και το ενδεχόμενο μόλυνσης και άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Το κρίσιμο σημείο στην περιπέτεια της Ελλάδας θα είναι η αναχρηματοδότηση του Μαΐου, επισημαίνει από την πλευρά της η Deutsche Bank, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την Ελλάδα και καθησυχαστική για τις αγορές τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα θα διατηρηθεί μέχρι ότου είτε η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στην επόμενη μεγάλη ομολογιακή έκδοση στην ελεύθερη αγορά –το οποίο η DB θεωρεί αρκετά απίθανο– είτε γίνει συνειδητό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταφύγει σε αυτή τη λύση πλέον.
Στουρνάρας: Δεν φτάνουμε μέχρι το καλοκαίρι - Να ζητήσουμε βοήθεια
Στο μεταξύ, την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει με τόσο υψηλά spreads στα επιτόκια δανεισμού μέχρι το καλοκαίρι, οπότε θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτέλεσματα των ελληνικών μέτρων και γι΄αυτό θα πρέπει να κάνει την κίνηση και να ζητήσει βοήθεια, εξέφρασε στους Financial Times ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γ. Στουρνάρας. «Είναι πολύ μακριά το καλοκαίρι υπό αυτές τις συνθήκες της αγοράς, δήλωσε χαρακτηριστικά.
G.Soros: Να ζητήσει βοήθεια η Ελλάδα, αλλά με χαμηλά επιτόκια
Η Ελλάδα θα έπρεπε να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και το ΔΝΤ, αλλά χαμηλότοκα, εκτιμά ο George Soros. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, δανεισμός με τα επιτόκια της αγοράς θα οδηγούσε τη χώρα σε έναν ''γύρο θανάτου''.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, σχετικά με το πακέτο διάσωσης, ο Soros τόνισε: “Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν υπάρχει μια προσπάθεια διάσωσης, που τώρα συγκεκριμενοποιεί η Ευρώπη, πρέπει τα δάνεια να είναι χαμηλότοκα και όχι στο ύψος της αγοράς, καθώς αυτό γεννά μόνο αβεβαιότητες και αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική βούληση για διάσωση.’’
Σύμφωνα με τον Soros, αν υπάρχει η πολιτική βούληση, η διάσωση είναι εφικτή.
Αντιθέτως, επεσημαίνει, οι πιέσεις των Γερμανών για δάνεια με επιτόκια αγοράς αντανακλά αβεβαιότητα και οδηγεί την Ελλάδα σε ‘’γύρο θανάτου’’.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr