Σε επιστολή που απέστειλε στους μεγάλους πελάτες της αμερικανικής τράπεζας ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιδρύματος στην Ευρώπη Ερικ Νίλσεν, αναφέρει ότι η χρήση από την Ελλάδα του διμερούς μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών είναι αναπόφευκτη, καθώς προεξοφλείται η αδυναμία της Ελλάδας να τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ.
Ο κ. Νίλσεν δηλώνει ότι τελικά η χώρα δεν θα αποφύγει το ΔΝΤ και ότι η Ελλάδα θα λάβει δάνειο ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να χρεώνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% και την Ευρώπη περί το 4%-5%. Σύμφωνα με την έκθεση, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι συζητήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης, θα επικεντρωθούν σε δύο ζητήματα:
Πρώτον, δομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τον οίκο, η παράμετρος αυτή είναι πολύ «δυσάρεστη» καθώς ισοδυναμεί με μείωση των ονομαστικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 15-20%. Ο αναλυτής του οίκου δεν ξέρει πως θα επιτευχθεί αυτό αλλά θεωρεί ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν και μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα καθώς και γενικότερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με μια περίοδο υψηλότερης ανεργίας.
Το δεύτερο πακέτο συζητούμενων μέτρων περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και περαιτέρω περιστολής δαπανών. Ενώ τα ήδη ληφθέντα μέτρα θεωρούνται πολύ καλά, χρειάζονται επιμέρους τροποποιήσεις, κυρίως αναφορικά με μια σειρά επιπλέον περικοπών στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επιπλέον η GS θεωρεί ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην πρόταση και νέων δημοσιονομικών μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2011.
Ο κ. Νίλσεν αναφέρεται και στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αμφιβάλλοντας για την ενίσχυση που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες η επανενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 14 δισ. ευρώ για την έκδοση ομολόγων, με δεδομένα τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο.
Δείτε το σημείωμα στα σχετικά αρχεία
- gs.bmp (160 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr