Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα, δήλωσε ότι ποτέ δεν αμφέβαλε για την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική, επισημαίνοντας ότι «αν και το ΔΝΤ έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσει, εμείς επιθυμούμε η κάθε χώρα να αναλάβει τα προβλήματά της μόνης της».
Ειδικότερα, δήλωσε ότι «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ χαιρετίζει τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου για την Ελλάδα. Στηρίζουμε πλήρως την πρόθεση στενότερης παρακολούθησης των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα μέτρα αποτροπής τους».
Τόνισε, δε, ότι το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας είναι "πραγματοποιήσιμο", ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι «το πρόγραμμα σταθερότητας ήδη εφαρμόζεται και τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά». «Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε πως η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει», πρόσθεσε.
Κινδυνεύει με υποβάθμιση η Ελλάδα, σε περίπτωση που διατηρηθεί υψηλό το κόστους δανεισμού και η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει του στόχους του προγράμματος σταθερότητας, τόνισε χθες ο Marko Mrsnik, αναλυτής της Standard & Poor’s.
Ερωτηθείς σχετικά με αν υπάρχει ενδεχόμενο να πτωχεύσει η χώρα, απάντησε «όχι, στα τρέχοντα επίπεδα αξιολόγησης, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ακόμη πολύ χαμηλός».
Ακόμη, ο Mrsnik δήλωσε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και από το κατά πόσο ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορέσει να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Την ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ζητά η Fitch. Συγκεκριμένα, αναλυτής της Fitch Ratings δήλωσε χθες ότι «έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης της», λέγοντας ότι το άλμα των spreads και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά το δίκτυ ασφαλείας προς την Ελλάδα σημαίνει ότι η ενεργοποίηση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει. «Εξαρτάται πλέον από την ελληνική κυβέρνηση να πάει δημόσια στην ΕΕ και το ΔΝΤ και να ζητήσει τα κεφάλαια και την στήριξη, δεν νομίζω ότι το θέμα μπορεί να καθυστερήσει για πολύ», είπε ο Chris Pryce.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι η χώρα θα δανειστεί όσο ψηλά και εάν βρίσκεται το spread το Μάιο. Σε δημοσιογραφική παρατήρηση εάν θα δανειστούμε ακόμα και εάν το spread είναι στις 450 μονάδες βάσης, απάντησε πως αυτό το καθορίζουν κάθε φορά οι ανάγκες.
Σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε πως μπορεί αυτό πρόσκαιρα να βοηθήσει, όμως θα είναι λύση «δεκανίκι», σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ είναι αρνητικά συνδεδεμένο στην αντίληψη των πολιτών και της αγοράς.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη διαμόρφωση των spreads, σημειώνοντας ότι «η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται κανονικά γιατί έχει σοβαρό πρόγραμμα σταθερότητας.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης, είπε χαρακτηριστικά: «προς το παρόν δεν το σκεφτόμαστε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr