S&P: Κινδυνεύει με υποβάθμιση η Ελλάδα
Κινδυνεύει με υποβάθμιση η Ελλάδα, σε περίπτωση που διατηρηθεί υψηλό το κόστους δανεισμού και η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει του στόχους του προγράμματος σταθερότητας, τόνισε ο Marko Mrsnik, αναλυτής της Standard & Poor΄s, σύμφωνα με το Reuters.
Ερωτηθείς σχετικά με αν υπάρχει ενδεχόμενο να πτωχεύσει η χώρα, απάντησε «όχι, στα τρέχοντα επίπεδα αξιολόγησης, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ακόμη πολύ χαμηλός».
Ακόμη, ο Mrsnik δήλωσε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και από το κατά πόσο ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορέσει να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
«Αν, παρόλα ταύτα, το υψηλό κόστος δανεισμού διατηρηθεί και δεν αντιμετωπιστεί η συνεπακόλουθη απόκλιση από το ΠΣΑ, αυτό, σύμφωνα με την άποχη μας, θα καθυστερούσε, την αντιστροφή της πορείας του δημόσιου χρέους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη αξιολόγηση», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB+ για την Ελλάδα το Μάρτιο, ενώ προειδοποίησε ότι παραμένει ο κίνδυνος υποβάθμισης της χώρας εντός των επόμενων 18-24 μηνών, αν αποτύχει η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας.
WSJ: Ποιοι στοιχηματίζουν κατά της χώρας και του ευρώ
«Όσοι πιστεύουν ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι μόνο κερδοσκόποι και hedge funds, δεν γνωρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας. Κατά της Ελλάδας στοιχηματίζουν επίσης επιχειρήσεις, τράπεζες καθώς και παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους εαυτούς τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
«Αυτό που θα σώσει την Ελλάδα και θα την οδηγήσει στην έξοδο από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών είναι ένα. Να μάθει να διαβάζει τις αγορές» έγραφε χθες η ίδια εφημερίδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Δηλώσεις – μπλόφες του Πρωθυπουργού της δημιουργούν μεγάλο πανδαιμόνιο στις αγορές. Δηλώσεις που γίνονται και μετά ανακαλούνται εκτοξεύουν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού και φέρνουν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής» σημειώνεται επίσης.
Ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας ζητά η Fitch
Την ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ζητά η Fitch. Συγκεκριμένα, αναλυτής της Fitch Ratings δήλωσε στο Reuters ότι «έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης της», λέγοντας ότι το άλμα των spreads και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά το δίκτυ ασφαλείας προς την Ελλάδα σημαίνει ότι η ενεργοποίηση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει. «Εξαρτάται πλέον από την ελληνική κυβέρνηση να πάει δημόσια στην ΕΕ και το ΔΝΤ και να ζητήσει τα κεφάλαια και την στήριξη, δεν νομίζω ότι το θέμα μπορεί να καθυστερήσει για πολύ», είπε ο Chris Pryce, επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα.Ακόμη, ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα να ζητήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ να ενεργοποιήσουν το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα "επειδή τα spreads ενισχύονται, επειδή, παρά τα όσα έχει κάνει η ΕΕ και η ευρωζώνη, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμη έλλειψη σαφήνειας (και) σύγχυση για το τι σκοπεύουν να κάνουν, πότε σκοπεύουν να το κάνουν και τί (κεφάλαια) θα αφορά αυτό".
«Είναι καιρός η ευρωζώνη και η Ελλάδα να αναγνωρίσουν πλήρως την έκταση των προβλημάτων τους», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η Fitch αξιολογεί με BBB+ την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Κομισιόν: "Δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού"
«Οι αγορές είναι αυτές που αντιδρούν στις φήμες και τα σενάρια και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιές Μπαϊγί, ερωτηθείς σχετικά με το αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους δανεισμού.
Πρόσθεσε η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου».
Γ. Πεταλωτής: «Δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό»
"Προς το παρόν δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό βοήθειας (της ΕΕ)", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπροσώπος Γιώργος Πεταλωτής κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας ότι "το δίκτυ ασφαλείας υπάρχει για να εγγυάται ότι δεν είμαστε μόνοι μας, όταν χρειαστεί".
Ακόμη, τόνισε ότι «η ΕΕ, που πήρε τις αποφάσεις, έχει τρόπους για να προσδιορίσει τους όρους δανεισμού οποιαδήποτε στιγμή (μέσω του μηχανισμού)», ενώ διέψευσε κατηγοματικά ότι υπάρχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης χρέους. «Ο δανεισμός μας είναι άκρως εγγυημένος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ότι «εμείς μέσα από δύσκολες συνθήκες κάνουμε μια προσπάθεια ... για να μην δανειζόμαστε με αυτές τις βάρβαρες συνθήκες".
Πως βλέπουν οι αναλυτές την ελληνική κρίσηΤην προσοχή τους στην Ελλάδα έχουν στρέψει και σήμερα διεθνής Τύπος και αναλυτές, την ώρα που οι ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καταβαραθρώνουν το ελληνικό χρηματιστήριο, εκτοξεύουν σε ύψη που προκαλούν ίλιγγο τα spread των ελληνικών ομολόγων και προκαλούν σοβαρούς τριγμούς σε ευρώ και ευρωαγορές.
«Οι φόβοι για την Ελλάδα σφυροκοπούν τις αγορές» ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του Reuters.
«Οι επενδυτές ομολόγων ήρθαν να θυμίσουν στην Ελλάδα ότι τα χρονικά της περιθώρια εξαντλούνται», γράφουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC, η άφιξη των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα τη δεδομένη στιγμή υποδεικνύει αύξηση των πιθανοτήτων το ταμείο να αναλάβει πολύ πιο δραστήριο ρόλο από την παροχή συμβουλών και τεχνικής βοήθειας στην πληγείσα χώρα.
«Η Ελλάδα μοιάζει σαν ένα τρένο που οδεύει σε αργή κίνηση στη σύγκρουση. Η σύγκρουση δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά πλησιάζει. Τα spreads θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο» αναφέρει ο Steve Barrow της Standard Bank.
«Το ευρώ υποφέρει. Όχι μόνο απέναντι στο δολάριο, αλλά και τη στερλίνα και το γιεν» υπογραμμίζει ο Niels Christensen της Nordea.
«Τα νέα για την Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά» δήλωσε ο Keith Bowman, αναλυτής της Hargreaves Lansdown.
Τα σχόλια των αναλυτών
Αποκάλυψη χαρακτηρίζει τη σημερινή κίνηση της αγοράς ο Βασίλης Βλασταράκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ και σημειώνει πως μόνο μία παρέμβαση από τον κ.Τρισέ θα μας σώσει. Να πουν δηλαδή ότι υπάρχουν κεφάλαια διαθέσιμα για την Ελλάδα. Έτσι θα μειωθούν τα spreads. Επίσης σημειώνει πως οι δηλώσεις που γίνονται δεν βοηθάνε. Πρέπει να σταματήσουν οι δηλώσεις, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν πιο σοβαρά. Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας.
Η αγορά προεξοφλεί είδηση σοβαρή. Προεξοφλεί προσφυγή στο ΔΝΤ αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, στην προσπάθειά του να εξηγήσει την σημερινή εικόνα του ΧΑ. «Έχει πολύ ατμό μέσα της η αγορά, υπάρχει σημαντική προσφορά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Μπορεί να κάνει αντίδραση μετά από ένα νέο το οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε πιο είναι. Κάτι συμβαίνει στο παρασκήνιο», τονίζει ο κ.Χατζηδάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr