Στο μεταξύ τα μάτια του ΔΝΤ και της Eurostat «ξεσκονίζουν» κάθε κίνηση της κυβέρνησης, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη φημολογία περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας μας. Στις 22 Απριλίου, θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2009, ενώ ήδη έχει αρχίσει η διάχυση της φημολογίας για ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος γεγονός που θα δυσχεράνει περεταίρω την πορεία του προγράμματος σταθερότητας. Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.
Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν εισηγήθηκε χθες τη λήψη νέων μέτρων, αλλά ασχολήθηκε με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι στο εξής η σωτηρία της Ελλάδας επαφίεται στην εφαρμογή. Το μεγάλο αγκάθι της Ελλάδας, όπως επισημαίνουν πολλοί παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο «R».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο του Ταμείου ενέμεινε στο σκέλος των δαπανών, όπου εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, η έλλειψη λεπτομερούς σχεδίου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο οι αγορές «απαιτούν» πιέζοντας τα επίπεδα του spread και τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, εντείνουν τη φημολογία περί αναπόφευκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η έντονη φημολογία ότι το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να φτάσει εύκολα στη λύση του και η καθυστερημένη απάντηση της κυβέρνησης έναντι στα δημοσιεύματα που ήθελαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων παροχής βοήθειας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, οδήγησε χτες το spread σε νέα υψηλά, στις 406 μονάδες βάσης, για να κλείσει στις 403 μονάδες βάσης. Αν και οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για το μήνα Απρίλιο έχουν καλυφθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες ρήξεις με τους παραδοσιακούς μακροπρόθεσμους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα, δυσχεραίνοντας την πορεία της κάλυψης των μελλοντικών δανειακών αναγκών. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές του «R» κάνουν λόγο για την καταγραφή υπέρογκων ζημιών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων παραδοσιακών επενδυτών, εξέλιξη που πλήττει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στη χώρα μας. Σημειώνεται εδώ ότι, τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει απώλειες (τα μοναδικά στην ευρωζώνη) 4,6% από την αρχή του 2010.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr