Ο κ. Rice δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, ενώ δήλωσε ακόμη ότι σχετικά με το σχέδιο στήριξης της χώρας μας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο οργανισμών.
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία, μια εβδομάδα μετά την επίτευξη συμφωνίας για σχέδιο στήριξης της χώρας μας από τους Ευρωπαίους ηγέτες κι ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ στο εν λόγω σχέδιο. Εν τω μεταξύ «ψυχραιμία», συνέστησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με το θόρυβο που έχει προκληθεί στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν ό,τι συζητείται σε έναν οργανισμό στην Ουάσιγκτον να προκαλεί θόρυβο στην Αθήνα, απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις στη Βουλή, ενώ λίγο πριν είχε τονίσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταφύγει στο ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για αποτυχία του συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές και τα spreads σε δυσθεώρητα ύψη.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήλπιζαν στην επίτευξη συμφωνίας για ένα σχέδιο σωτηρίας που δεν θα χρειαζόταν ποτέ να χρησιμοποιηθεί. Οι αγορές το αντιλήφθηκαν αυτό και φαίνεται ότι επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν», επισημαίνει ο Phyllis Reed, αξιωματούχος της Kleinwort Benson.
«Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει να βγει» δηλώνει από την πλευρά του ο Razeen Sally, καθηγητής στο London School of Economics.
«Χρειάζεται χρόνος για να πιστέψει η αγορά το σχέδιο της Ελλάδας», τονίζει ο Padhraic Garvey, αναλυτής της ING Groep.
«Χρειάστηκαν 6 έως 9 μήνες για να πιστέψουν οι αγορές το σχέδιο της Ιρλανδίας και η ελληνική ιστορία θα πάρει ακόμη μεγαλύτερο χρόνο». «Μέσα στο καλοκαίρι η κατάσταση των αγορών θα γίνει χειρότερη και τότε θα μάθουμε αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ή όχι», υπογραμμίζει ο Frank Schaeffler, βουλευτής του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.
PIMCO: Αναποτελεσματική η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα
Το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα είναι αναποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, δηλώνει ανώτατο στέλεχος της PIMCO, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund ομολόγων στον κόσμο.
Ο Scott Mather, επικεφαλής του διεθνούς χαρτοφυλακίου της Pacific Investment Management Co (PIMCO), είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανακοίνωσαν το ύψος της οικονομικής στήριξης που θα διαθέσουν στην Ελλάδα.
Ο Mather είπε επίσης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου την Πέμπτη ότι η εταιρία έδωσε αξιολόγηση "underweight" για τα 10ετή πανευρωπαϊκά, βρετανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
"Θα χρειαστούν θαύματα τους επόμενους έξι μήνες προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη στον αναπτυγμένο κόσμο", είπε.
Ζ. Κλ. Τρισέ: Υπάρχουν ανεπάρκειες στις δραστηριότητες των διεθνών οίκων αξιολόγησης
Για ανεπάρκειες ως προς τις δραστηριότητες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών από την πλευρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κλ. Τρισέ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, μόλις μια μέρα μετά την υποβάθμιση των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Η πλήρης απάντηση του κ. Τρισέ έχει ως εξής:
«Αγαπητέ κύριε Χουντή,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας όπου εκφράζετε την ανησυχία σας σχετικά με τον ρόλο των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, την οποία μου διαβίβασε η κα Bowles, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, στις 15 Φεβρουαρίου 2010.
Όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας στην οικονομία, οι δραστηριότητες τους θα πρέπει να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αποκαλούμενων προβλημάτων αντιπροσώπευσης (principal-agent problems) που απορρέουν από την ασύμμετρη πληροφόρηση μεταξύ εκδοτών και επενδυτών. Επιπλέον, οι εν λόγω οργανισμοί μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας, εφόσον η συλλογή και η επεξεργασία των πληροφοριών στις οποίες βασίζονται οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις γίνονται σε ευρεία κλίμακα, και ως εκ τούτου συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς.
Εν προκειμένω, η επιστολή σας εγείρει ορισμένα σημαντικά θέματα. Τα γεγονότα μετά την εκδήλωση της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Αύγουστο του 2007 κατέδειξαν ότι υπήρξαν ανεπάρκειες σε σχέση με τις δραστηριότητες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας εκ μέρους των εν λόγω οργανισμών, γεγονός που υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των αγορών. Με δεδομένη την σημασία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας για την εμπιστοσύνη των αγορών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν γένει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωσύστημα υποστηρίζουν τις εργασίες ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων με σκοπό την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους εν λόγω οργανισμούς, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ομάδας των 20 στις 14 Μαρτίου 2009 σχετικά με την υπαγωγή σε κανονιστική εποπτεία όλων των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των οποίων οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις χρησιμοποιούνται για κανονιστικούς σκοπούς καθώς και με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον κώδικα της Διεθνούς Οργάνωσης Επιτροπών Εποπτείας Χρηματιστηρίων (IOSCO).
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ, όταν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με την πρόταση κανονισμού που υπέβαλε η Επιτροπή, υπογράμμισε ότι οι κανονιστικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να αποσκοπούν στην αύξηση του βαθμού διαφάνειας κατά την έκδοση και την παρακολούθηση των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων, στην εξασφάλιση ότι η διαδικασία αξιολόγησης πληροί επαρκή πρότυπα ποιότητας και ακεραιότητας και στη διαφύλαξη της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των οργανισμών αξιολόγησης. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που εκδόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 θεσπίζει ένα νέο περιεκτικό κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ όσον αφορά τις δραστηριότητες των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας σύμφωνα με τους προαναφερόμενους στόχους, καθώς και την άσκηση δραστηριοτήτων εποπτείας από εθνικές αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, ο κανονισμός διευκρινίζει ρητώς ότι δεν δημιουργεί υποχρέωση αξιολόγησης χρηματοπιστωτικών μέσων ή των οικονομικών υποχρεώσεων.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις δεν είναι το μόνο κριτήριο το οποίο λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές κατά την τιμολόγηση των χρεογράφων. Και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως οι διαφορές ρευστότητας στις δευτερογενείς αγορές για ομόλογα που εκδίδονται από συγκεκριμένες κυβερνήσεις ή οι διαφορετικές αντιλήψεις των επενδυτών ως προς τον πιστωτικό κίνδυνο που παρουσιάζουν μεμονωμένες χώρες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr