Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ομόλογο ήταν «ακίνητο». Ήταν ξεχασμένο στα χαρτοφυλάκια ξένων funds στο εξωτερικό, όπου στο γενικότερα κερδοσκοπικό, εις βάρος της χώρας μας, κλίμα το επιτόκιο της 20ετίας σορταριζόταν ανηλεώς. Η κυβέρνηση προκειμένου να «εκτονώσει» το επιβαρυντικό κλίμα αποφάσισε να επανεκδώσει το συγκεκριμένο ομόλογο με αισθητά μικρότερο ποσό, 1 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού όμως, άντλησε μόλις 390 εκατ. ευρώ, προκαλώντας αρνητικούς συνειρμούς ως προς τη δυνατότητα της χώρας να δανειστεί.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές υπήρξε πίεση από τους shorts για επανέκδοση του ομολόγου και ο ΟΔΔΗΧ θέλησε να τους κάνει το χατίρι. Όπως σημειώνουν διαχειριστές οι shorts είχαν «φάει πολύ ξύλο» αλλά από την άλλη τους φάνηκε ακριβό το επιτόκιο. Ήθελαν κάτι καλύτερο. Μερικούς πόντους πιο πάνω- λίγο πάνω από το 2%- θα μπορούσε το δημόσιο να αντλήσει έως και 2 δισ. ευρώ. Όμως ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να τους έδωσε την ευκαιρία να κλείσουν θέσεις αλλά δεν τους χάριζε και όλα τα κέρδη.
Όπως τονίστηκε χθες από τον ΟΔΔΗΧ, η επανέκδοση έρχεται να εξομαλύνει τεχνικές δυσχέρειες σε αυτό το σημείο της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων, που δημιουργούνται από θέσεις short μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών. Ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την επανέκδοση ομολόγου αναφοράς 5,90%, λήξεως 22 Οκτωβρίου 2022, λόγω της έλλειψης αυτού του τίτλου στην αγορά, μερικοί Βασικοί Διαπραγματευτές είχαν αρχίσει να μην κάνουν τιμές σ’ αυτόν τον τίτλο επηρεάζοντας την εμπορευσιμότητα του τίτλου αυτού προς και από τους επενδυτές μας. Η παραπάνω πρακτική είναι διαδεδομένη στις αγορές των κυβερνητικών ομολόγων της Ευρωζώνης, επισημαίνεται.
Από την άλλη δε φρόντισε να επικοινωνήσει σωστά το όλο εγχείρημα και να δικαιολογήσει την κίνησή του με αποτέλεσμα να… πέσει κράξιμο στο Λονδίνο. Κυκλοφόρησε με SMS στα κινητά μάλιστα και στο μήνυμα «1 billion a day, keeps the IMF away». Έτσι αναγκάστηκε νωρίς να στείλει και ενημέρωση στο Bloomberg.
Η επανέκδοσή του (ύψους 390 εκατ ευρώ) έγινε σε απόδοση που είναι προς όφελος του εκδότη. Στην δεδομένη περίπτωση οι αποδόσεις των ομολόγων γύρω από την συγκεκριμένη λήξη ήταν 39-44 μονάδες βάσης υψηλότερες από την απόδοση που το εκδώσαμε 6,00%. (π.χ. το ομόλογο με λήξη 20/3/24 και τοκομερίδιο 4,70% έχει μέση απόδοση 6,39%, ενώ το ομόλογο με λήξη 19/6/20 και τοκομερίδιο 6,25% έχει μέση απόδοση 6,44%). Η επανέκδοση αυτή για εύλογους λόγους δεν διατέθηκε σε ιδιώτες επενδυτές.
Στ. Χαρίτος - Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr