Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «REAL NEWS» ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα εξής:
«Την Πέμπτη πάρθηκαν δύο σημαντικές αποφάσεις: Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την δημιουργία ενός εργαλείου στήριξης και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που παρατείνει μετά το τέλος του 2010 τους όρους για τα ενέχυρα από τις ελληνικές τράπεζες. Και οι δύο αυτές αποφάσεις δημιουργούν νέα δεδομένα. Η πρώτη μηδενίζει την «πιθανότητα χρεοκοπίας» που ενσωματώνουν οι αγορές στην αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων και η δεύτερη αυξάνει τη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και άρα στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Με βάση και τις δύο αυτές αποφάσεις, η ελληνική Κυβέρνηση προχωράει στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τώρα πια, όλα εξαρτώνται από εμάς.
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ο υπουργός τόνισε τα εξής:
Η Ελλάδα την Πέμπτη κατάφερε μια μεγάλη νίκη, αποτέλεσμα των κόπων και των προσπαθειών που καταβάλλουν όλοι οι Έλληνες, για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της, παλεύοντας με τις δικές της δυνάμεις ενάντια σε μια εξαιρετικά αρνητική διεθνή συγκυρία.
Η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης εφόσον για οποιονδήποτε λόγο -όπως αναφέρει η απόφαση- «δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς», με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που έδειξαν οι Έλληνες στην προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της.
Είναι ακόμη το αποτέλεσμα του έργου ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων να πάνε ξανά χαμένοι και κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την πολιτική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Ελλάδα πέτυχε να κερδίσει αυτό που είχε ανάγκη. Έναν μηχανισμό που θα δημιουργεί μια «αξιόπιστη απειλή», ένα «γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι» απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση της χώρας ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού. Ο μηχανισμός αυτός πλέον υπάρχει και στόχος μας είναι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ. Ο στόχος μας παραμένει να χρηματοδοτήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες από τις διεθνείς αγορές.
Η απόφαση, όμως, αυτή αποτελεί και μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ίδια την Ευρωζώνη. Είναι μια ιστορική εξέλιξη και ένα πολύ μεγάλο βήμα προς ένα νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, στη βάση της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης απέναντι σε χώρες που πραγματικά προσπαθούν και χειρίζονται υπεύθυνα τα δημοσιονομικά τους. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέδειξαν με τις αποφάσεις τους ότι μπορούν να στηρίξουν το ευρώ και να υποστηρίξουν τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης απέναντι σε δυσκολίες που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ζώνης και του νομίσματος.
Στην εφημερίδα «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ο υπουργός επισήμανε:
Ο μηχανισμός που αποφασίστηκε από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης είναι μια μεγάλη νίκη της Ελλάδας και μια μεγάλη επιτυχία της ευρωζώνης. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αυτό που είχε ανάγκη ήταν ένας μηχανισμός που θα δημιουργεί μια «αξιόπιστη απειλή», ένα «γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι» απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση της χώρας ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού. Ο μηχανισμός αυτός πλέον υπάρχει για την περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο - όπως αναφέρει η απόφαση - «δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς». Στόχος μας είναι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ.
(…) Το ΔΝΤ συμμετέχει στο μηχανισμό με ρόλο μειοψηφικό και συμπληρωματικό. Και σε καμία περίπτωση ο όποιος ρόλος του δεν συνεπάγεται νέα μέτρα. Ο μηχανισμός αυτός κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί ακριβώς γιατί η Ελλάδα έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα στην προσπάθεια να λύσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα μόνοι μας, με ένα σοβαρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και με πρόσθετα και δύσκολα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων. Αυτό ήταν ο καταλύτης και στην τελική απόφαση δεν υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις. Για εμάς και για όλους θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του προγράμματός μας.
(…) Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες ήταν αντίθετοι σε μια αποκλειστική παρέμβαση του ΔΝΤ σε χώρα της ευρωζώνης. Η Ε.Ε. όμως έχει κάνει αρκετές φορές κοινές παρεμβάσεις με το ΔΝΤ σε χώρες εκτός ευρωζώνης με μεγάλη συμμετοχή του τελευταίου τόσο λόγω της τεχνογνωσίας του, όσο και εξαιτίας της συμμετοχής των περισσότερων κρατών σε αυτό. Το νέο σχήμα είναι κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκό και αυτό αποτελεί ιστορική εξέλιξη στο επίπεδο της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.
(…) Η Ελλάδα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για όσο καιρό παραμένουμε σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Αρα η Ε.Ε. ήδη εποπτεύει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας ήδη υπάρχει συνεργασία με το ΔΝΤ.
(…) Χωρίς να προδικάζω οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη, θεωρώ ότι η απόφαση που πάρθηκε, με αφορμή την Ελλάδα, από τους ευρωπαίους ηγέτες είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης των κρατών-μελών έρχονται πιο κοντά σε σχέση με το τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί λίγο καιρό πριν. Βέβαια απαιτούν σχεδιασμό, μεγάλες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο και αποφάσεις ομόφωνες από τα κράτη για αλλαγή της Συνθήκης.
(…) Ο ξεχωριστός ρόλος και η επιρροή των μεγάλων κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι γεγονός, όπως όμως είναι και γεγονός ότι το ευρωπαϊκό σύστημα από τη σύστασή του αποτρέπει την αποκλειστική κυριαρχία μίας χώρας επί των τελικών αποφάσεων. Σήμερα η Ελλάδα έχει ξανά φωνή και ρόλο μέσα σε αυτό το σύστημα. Η Γερμανία πείσθηκε και συναίνεσε σε μια απόφαση που ενισχύει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη και την αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και αυτό είναι μια εξέλιξη θετική για την ίδια την ευρωζώνη. Πιστεύω ότι μία τόσο θετική εξέλιξη θα απορροφήσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν μέχρι να καταλήξουμε.
(…) Μία υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ' όλα να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να λειτουργεί στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και έχοντας έλεγχο και κυριαρχία στις αποφάσεις της. Χρειάστηκε να εφαρμόσουμε έκτακτο σχέδιο διάσωσης και διαπραγματευτήκαμε με κύριο όπλο τις προσπάθειες που σήμερα καταβάλλουν οι Έλληνες. Έτσι, μια σοσιαλιστική κυβέρνηση κατάφερε σε μια συντηρητική Ευρώπη να επιτύχει την ευρωπαϊκή στήριξη και μια ευρωπαϊκή λύση. Έναν μηχανισμό που δεν θα υπήρχε αν η Ελλάδα δεν είχε κάνει αυτές τις επιλογές και προσπάθειες.
(…) Οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τη διάσωση της χώρας μας δεν ήταν αποτέλεσμα ιδεολογίας αλλά ανάγκης. Παρά τη δύσκολη συγκυρία όμως δεν εγκαταλείπουμε τις αρχές μας και την πολιτική που μας δεσμεύει απέναντι στους πολίτες. Θεσπίσαμε πολιτικές για να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα για να γίνει ξανά μηχανισμός δίκαιης αναδιανομής, κάνουμε για πρώτη φορά μια σοβαρή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να εντοπιστεί ο πλούτος που φοροαπέφευγε. Θεσπίζουμε κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, μειώνουμε τη σπατάλη και αυξάνουμε τις δαπάνες για την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος. Θεωρώ ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων και στο τέλος οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση το τι καταφέραμε να κάνουμε για τον τόπο όταν η χώρα σταθεί ξανά στα πόδια της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr