Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός «γενικού μηχανισμού στήριξης χωρών» με υπερβολικά υψηλό χρέος, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο σχέδιο για τη βοήθεια στην Ελλάδα.
Οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εφαρμογή μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, μετέδιδε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο. Η απόφαση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνδυάζει συνεισφορά από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν "σοβαρά προβλήματα" στο ευρώ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ συνεδρίασης του Eurogroup για το θέμα της Ελλάδας πριν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. "Υπάρχει ήδη η τεχνική προετοιμασία. Τώρα χρειαζόμαστε μια πολιτική απόφαση", τόνισε ο Ρεν.Ερωτηθείς για πιθανή ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Επίτροπος επανέλαβε στους δημοσιογράφους ότι η Κομισιόν θα προτιμούσε να δει την Ευρώπη να πρωτοστατεί σε μια λύση για την Ελλάδα.
"Η άποψη της Κομισιόν είναι ότι προτιμούμε έναν μηχανισμό στο πλαίσιο της ευρωζώνης για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται να υπάρξει ευρωπαϊκή καθοδήγηση και όροι για την εφαρμογή πολιτικών με απόφαση των κρατών μελών της ευρωζώνης", είπε ο Ρεν.
"Προσκαλώ τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να επιδιώξουν στο μέγιστο μια τέτοια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, για να δείξουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή κατάσταση", πρόσθεσε.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι η εξεύρευση λύσης πρέπει να είναι εντός ευρωπαϊκών πλαισίων. "Είναι ώρα να μιλήσει η Ευρώπη για το μέλλον της ευρωζώνης", υπογράμμισε , απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μία ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα. «Ζητούμε» πολιτική στήριξη», επανέλαβε ο κ. Πεταλωτής.
Ακόμη, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «όλα είναι στο τραπέζι».
Υπέρ μιας κοινής παρέμβασης ΕΕ-ΔΝΤ ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ
Υπέρ μιας κοινής παρέμβασης της ΕΕ και του ΔΝΤ για να βοηθηθεί η Ελλάδα – με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα ενεργήσει μόνον ως «τράπεζα» και ότι τη διαχείριση της κατάστασης θα έχει η Ευρώπη – τάχθηκε εκ νέου ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Τζούλιο Τρεμόντι υποστήριξε ότι η λύση που προτιμά για να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι «ένα ενδιάμεσο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη οργανώνει μια παρέμβαση χρησιμοποιώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τράπεζα και για την τεχνογνωσία του, αλλά υπό την πολιτική διαχείριση» της Ευρώπης.
Ήδη από τις αρχές Μαρτίου ο Τρεμόντι είχε εκδηλώσει την προτίμησή του σε μια μικτή παρέμβαση ΕΕ - ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του ΔΝΤ προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί μια παρέμβαση με στόχο να βοηθηθεί όποιο ευρωπαϊκό κράτος βρίσκεται σε κρίση.
Π. Ντεβεντζιάν: Σημάδι αδυναμίας της ΕΕ ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ
Η προσφυγή στο ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα «θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύοντας ότι «δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί ακόμη και το δικό της νόμισμα», εκτιμά ο Γάλλος υπουργός, αρμόδιος για την ανάκαμψη της οικονομίας, Πατρίκ Ντεβεντζιάν.
«Αν θέλουμε το νόμισμα μας, το οποίο είναι σεβαστό σε όλον τον κόσμο, να εξακολουθήσει να είναι, πρέπει να το υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι», ανέφερε ο υπουργός.
«Θα ήταν σημάδι αδυναμίας να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ικανή να υπερασπιστεί το ίδιο της το νόμισμα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει Ελλάδα», τόνισε.
«Θα είχαμε άδικο να θεωρήσουμε ότι η ισχυρή κερδοσκοπία, που έλαβε χώρα κατά της Ελλάδας, στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, στρέφεται και κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος», σημείωσε και πρόσθεσε: «και ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα».
Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να προκρίνει εμπλοκή του ΔΝΤ στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Ντεβεντζιάν υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τη Γερμανία την περίοδο της επανένωσης και την κάλεσε να κάνει το ίδιο τώρα.
«Όταν κάναμε την επανένωση της Γερμανίας, κάναμε "το ένα προς ένα" στην ισοτιμία των μάρκων. Από οικονομική άποψη, αυτό δεν είχε κανένα νόημα, αλλά από πολιτική άποψη είχε», δήλωσε.
«Αυτή ήταν μια προσπάθεια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας με την πολιτική του ισχυρού νομίσματος που χρειάστηκε να τηρήσουμε και αυτό μας κόστισε στον τομέα της απασχόλησης και στους μεν και στους δε. Έπρεπε όμως να το κάνουμε να το κάνουμε γιατί ήμασταν αλληλέγγυοι και διότι επρόκειτο για την Ευρώπη και επειδή η επανένωση ήταν σημαντική για την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Σημειώνοντας ότι η κ. Μέρκελ «το ήξερε σίγουρα καλύτερα από τους άλλους», εκείνη ακριβώς προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία, εκτίμησε ότι «η αλληλεγγύη που οι Ευρωπαίοι έδειξαν εκείνη τη στιγμή ισχύει επίσης και για την Ελλάδα».
Β. Σόιμπλε: Να αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου από τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας
Την ενίσχυση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να γίνει δυνατή μέχρι η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τις χώρες που το παραβιάζουν.
"Από την κρίση παίρνουμε το μάθημα ότι οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας δεν επαρκούν μακροπρόθεσμα. Για τον λόγο αυτόν θέλουμε την ενίσχυσή τους", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Εάν είναι αναγκαίο, θα αλλάξουμε τις συνθήκες. Εάν συμφωνήσουμε, μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. Μόνο "έπειτα από μια σημαντική ενίσχυση (των κανόνων) μπορεί να τεθεί το θέμα των πόρων (της ευρωπαϊκής υποστήριξης), όχι πριν, ούτε στη θέση της", προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, "χρειάζεται ένα αποτελεσματικός μηχανισμός, ώστε όποιος παραβιάζει συνεχώς τους κανόνες να μπορεί να αισθάνεται τις συνέπειες".
"Σήμερα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να στερήσουμε από μία χώρα τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Εάν είμαστε έξυπνοι, θα πάρουμε μαθήματα από την κρίση", πρόσθεσε.
Σχέδιο βοήθειας από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές
Σχέδιο που θα αφορά στη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα παράσχει δάνειο στην Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, θα παρουσιάσουν αύριο οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο θέμα.Το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αναμένεται να φωτίσει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί η Αθήνα να λάβει στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη.
Τη στήριξή τους σε αυτό εκτιμάται ότι θα δώσουν όλοι οι Σοσιαλιστές ηγέτες, μεταξύ των οποίων και Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα δανειστεί χρήματα και στη συνέχεια θα τα δανείσει στην Ελλάδα.
«Το ταμείο μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, αξιοποιώντας τις γνώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε εκδόσεις ομολόγων. Με τα κεφάλαια που θα έχουν συγκεντρωθεί, το ταμείο θα μπορεί τότε να δανείσει χρήματα σε κράτη – μέλη που τα χρειάζονται», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους αξιωματούχοι του κόμματος.
Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει νωρίτερα στο Bloomberg ότι η Γερμανία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας με συμμετοχή του ΔΝΤ σηματοδοτώντας ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε κοινή θέση, έπειτα από αρκετές εβδομάδες αντιπαραθέσεων πάνω στο ζήτημα επίλυσης της ελληνικής κρίσης. Γερμανία και Γαλλία συμπαρατάσσονται εν όψει της διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Πρόταση Βαν Ρόμπεϊ
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης με σκοπό να εξευρεθεί μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Ντίρκ ντε Μπάκερ.
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχαν ζητήσει μια τέτοια συνάντηση των ηγετών του Eurogroup ακριβώς πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Αλλά θα χρειαστεί γι' αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δώσει τη συγκατάθεσή της.
Από την πλευρά του, «πολύ επικίνδυνη» χαρακτήρισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε την προτεινόμενη σύγκληση των ηγετών της ευρωζώνης πριν από την προγραμματισμένη για αύριο ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, όπως μεταδίδει το ολλανδικό πρακτορείο ΑΝΡ.
Επικαλούμενο σχόλια του Μπαλκενέντε στο κοινοβούλιο, το ΑΝΡ αναφέρει ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την ενδεχόμενη συνάντηση που πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Επανέλαβε επίσης ότι η Ολλανδία είναι υπέρ της λύσης του ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας.
Όρους για τη βοήθεια θέτει η Γερμανία
Τρεις βασικούς όρους θέτει η Γερμανία, προκειμένου να συμφωνήσει στην παροχή πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΔΝΤ και της επιβολής νέων αυστηρότερων όρων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης την Τρίτη, το Βερολίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον και καταδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα του ευρώ, ενώ μία διαπραγμάτευση για βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μόνο ως «έσχατη λύση» και μόνο λαμβάνοντας υπόψη τρεις προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για συγκεκριμένο πακέτο στήριξης αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν πρόκειται να υπάρξει ένας «μηχανισμός» στήριξης, θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, εάν το ΔΝΤ συμφωνούσε να έχει «σημαντική συμβολή» στο πακέτο στήριξης και εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν για την επιβολή νέων κανόνων με στόχο την αποφυγή της επανάληψης μιας τέτοιας κρίσης – κάτι που σημαίνει και αλλαγή των συνθηκών που διέπουν την ΕΕ.
Αργότερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές του κόμματος της Γερμανίδας καγκλαρίου μετέδωσε πως η κ. Μέρκελ θα συμφωνούσε σε βοήθεια στην Ελλάδα ως ύστατη λύση αν η Αθήνα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και αν επρόκειτο για διμερούς τύπου βοήθεια, συνδυασμένη με συνεισφορά του ΔΝΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr