Νωρίτερα το R μετέδιδε:
Στο… ρυθμό της Ελλάδας κινούνται οι Βρυξέλλες, με το ζήτημα της στήριξης της ελληνικής οικονομίας να εξελίσσεται σε πραγματικό «θρίλερ», λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία ζητούν απόφαση στη Σύνοδο, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση τάσσεται και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Την ίδια ώρα, τη θέση της, ότι δεν χρειάζεται να τεθεί το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο.
Η χορήγηση ενός πιθανού "πακέτου" βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα συνιστούσε "σχέδιο διάσωσης" της χώρας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τη γερμανική υποστήριξη για την επίτευξη συμφωνίας. "Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι δεσμευμένη (στην ευρωπαϊκή υπόθεση) και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα", τόνισε.
Σε μια προσπάθεια να επιτύχει ομοφωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 και 26 Μαρτίου, ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα". Επισήμανε εξάλλου ότι το "πακέτο βοήθειας", που θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού, δεν θα αποτελεί "επιχείρηση διάσωσης" μιας άλλης χώρας - μέλους.
"Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης", είπε. "Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς (...) Όμως το ‘όχι’ στο σχέδιο διάσωσης δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας", πρόσθεσε.
Μολονότι ορισμένες χώρες - μέλη ζητούν επίμονα το θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί εντός της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο σημείωσε επίσης ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια παρέμβαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ευθυγραμμιζόμενος με τον πρόεδρο του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας προειδοποιεί για πιθανό ντόμινο λόγω Ελλάδας
Η αποτυχία διάσωσης της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσει "ντόμινο" στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, φέρεται να είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Josef Proell.
Ο Proell είπε επίσης ότι θα προτιμούσε η όποια ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα να δοθεί με τη μορφή εγγυήσεων για το ελληνικό χρέος από άλλες χώρες-μέλη, αντί με τη μορφή διμερών δανείων.
"Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι ντόμινο θα προκαλέσει μια χρεοκοπημένη Ελλάδα, ειδικά στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης", φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten. "Και εκεί ακριβώς είναι που έχει επενδύσει σημαντικά η Αυστρία".
"Πάντα υποστήριζα την πιθανότητα παροχής εγγυήσεων επειδή αυτή είναι η καλύτερη λύση. Παρόλα' αυτά, αν αρχίσει να γίνεται λόγος για απευθείας βοήθεια, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε", είπε ο Proell στην εφημερίδα.
Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Πρέπει να αποφασίσουμε γρήγορα, αλλά όχι απαραίτητα στη Σύνοδο Κορυφής
Σε χθεσινή παρέμβασή του στην Ευρωβουλή, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν απέκλεισε ταυτόχρονη στήριξη της Ελλάδας από χώρες - μέλη και από το ΔΝΤ αν και ο ίδιος προσωπικά είναι αντίθετος, όπως είπε, με μια μεγαλύτερη εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού πέραν της τεχνικής βοήθειας. «Πρέπει να αποφασίσουμε γρήγορα, αλλά δεν είναι απολύτως αναγκαίο να συμφωνήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.
Ζ. Κλ. Τρισέ: Με τη μορφή δανείου η βοήθεια
Οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα έχει τη μορφή δανείου, που όμως θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τόνισε χθες σε δηλώσεις του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια θα δοθεί μόνο εάν περιλαμβάνει την παράμετρο σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, στο σύνολό της. «Δεν θα πρέπει να συνδυάσουμε μια μεταβίβαση χρημάτων ή μια επιδότηση με ένα δάνειο αυστηρών όρων, όπως αυτά που χορηγεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο κ. Τρισέ.
«Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για ένα δάνειο χωρίς κάποιο στοιχείο επιδότησης. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές... Αυτό το δάνειο αποτελεί -κατά την άποψή μας- τη μοναδική πιθανότητα», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr