Απαντώντας σε όσους κατηγόρησαν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν θα κάνουμε μερεμέτια, αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα εκ βάθρων, αλλάζουμε την ίδια τη φιλοσοφία του. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διλήμματα, τεχνικά προβλήματα, δυσκολίες που χρειάζεται κανείς να κοιτάξει δύο και τρεις φορές, να κάνει πολλαπλές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα».
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Πολύ δουλειά μας περιμένει για την εφαρμογή αυτής της επαναστατικής αλλαγής. Εκεί θα κριθούμε στην πράξη».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, πως «θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία. Όλο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει. Όλο και κάποιο «παραθυράκι» θα υπάρχει ακόμη ή θα δημιουργηθεί που θα πρέπει στην πορεία να κλείσουμε. Εδώ είμαστε για να αξιολογούμε διαρκώς τις πολιτικές μας και να λαμβάνουμε διορθωτικά μέτρα».
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα εξεταστεί η συνολική πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας, για το οποίο τόνισε: «Είναι αυτονόητο πως όλοι μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την απαρέγκλιτη τήρηση του».
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Η φορολόγηση των αποζημιώσεων, η περικοπή της έκπτωσης για τους τόκους των στεγαστικών δανείων αλλά και η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων είναι στην λίστα των διατάξεων που ενδέχεται να τροποποιηθούν πριν την σημερινή κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής δεν αποκλείονται ούτε και στον κατάλογο με τα νέα τεκμήρια.
Στις αποζημιώσεις, η κλίμακα φορολόγησης που ενσωματώθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, επιφέρει ελαφρύνσεις για όσους δικαιούνται ποσά έως και 150.000 ευρώ και επιβαρύνσεις από αυτό το όριο και πάνω. Παρ’όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη, προχωρώντας σε αύξηση του αφορολογήτου των αποζημιώσεων στις 60.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που αναφέρει η τωρινή μορφή του νομοσχεδίου. Το ενδεχόμενο της αλλαγής άφησε ανοικτό ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην χθεσινή του ομιλία στη Βουλή αναφέροντας ότι «θα βλέπαμε αλλαγές που θα βελτίωναν τον τρόπο φορολόγησης για όσους δικαιούνται χαμηλές αποζημιώσεις, όχι όμως και για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων που δικαιούνται τα μεγαλοστελέχη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι επί σειρά ετών, αποπλήρωναν στεγαστικό δάνειο εξασφαλίζοντας έκπτωση ακόμη και 40% επί των τόκων, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μεγάλη επιβάρυνση καθώς η έκπτωση θα περικοπεί ακόμη και κατά 50%. Δεν αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής καθώς η επιβάρυνση για ένα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας (τους δανειολήπτες) είναι σημαντική.
Στα κέρδη των επιχειρήσεων, η φορολόγηση των μερισμάτων φτάνει πλέον στο 40% καθώς τα μη διανεμόμενα κέρδη του 2010 θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% (από 25%) αλλά τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογηθούν με επιπλέον 21%. Υπάρχει ορατός κίνδυνος από αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση να χάσει τελικώς φορολογικά έσοδα λόγω της φυγής εταιρειών στο εξωτερικό. Οι τελικές αποφάσεις, αναμένεται να ληφθούν σήμερα.
Θ. Τσ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr