Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δανείζεται με τόσο υψηλά επιτόκια και εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην δανειστεί με αυτούς τους όρους. Έχει αφήσει άλλωστε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και να προσφύγει στο ΔΝΤ η χώρα.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επί οικονομικών θεμάτων, Αμαντέου Αλταφάζ, είπε, σχετικά με το ΔΝΤ, πως είναι φυσιολογικό ο Ελληνας πρωθυπουργός να μην αποκλείει καμιά εναλλακτική.
Αναφερόμενος στην προοπτική οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την Ελλάδα, επανέλαβε ότι «πρώτα θα πρέπει να το ζητήσει η ίδια», ενώ εξέφρασε την «ελπίδα» να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση και να διεξαχθούν εποικοδομητικές συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (στις 25-26 Μαρτίου). Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία συζήτησης του θέματος από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Παράλληλα, επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ότι υπάρχει ετοιμότητα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μετά τη διευκρίνιση των τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες συζητήθηκαν από το Eurogroup και το Ecofin.
Το ζήτημα της Ελλάδας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να επιλυθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό τόνισε σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι αν και η συνεισφορά της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ είναι μικρή, οι πιθανές συνέπειες από τη μη βοήθεια της χώρας έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.O κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και για την αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας και τώρα αναμένει την στήριξη της Ε.Ε.
Κατηγορηματική διάψευση για δημοσίευμα του Dow Jones
Την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πιθανό να χτυπήσει τον ερχόμενο μήνα η Ελλάδα, βλέποντας τις πιθανότητες για στήριξη από την ΕΕ ολοένα να περιορίζονται, αναφέρει το επίμαχο - και πλέον διαψευσμένο - δημοσίευμα της Dow Jones Newswires, επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο του οποίου την ταυτότητα δεν αποκαλύπτει.
«Επιμένουμε σε λύση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν βλέπουμε φως», φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος. «Εάν δεν υπάρξει σαφής στήριξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, θα πρέπει να αποφασίσουμε πού αλλού θα απευθυνθούμε. Έχουν πέσει πολλά σενάρια στο τραπέζι, αλλά το επικρατέστερο είναι το ΔΝΤ».
«Η εντύπωση ότι το ΔΝΤ αποτελεί μονόδρομο ενισχύεται ολοένα περισσότερο στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει η Dow Jones, προσθέτοντας ότι η χρονική στιγμή της προσφυγής στο ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποφασιστεί πριν τη σύνοδο της ΕΕ.Πιθανή η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ τον ερχόμενο μήνα, γράφει και η Wall Street Journal
Η Ελλάδα ενδέχεται να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική στήριξη την περίοδο των Πασχαλινών εορτών (2-4 Απριλίου), αν μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προβεί σε διάρθρωση ενός σχεδίου οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους.
«Εμείς θέλουμε λύση εντός της Ε.Ε. αλλά τα πράγματα δεν δείχνουν καλά», τόνισε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα είναι απογοητευμένοι από τις συζητήσεις με ανώτερα στελέχη της Ε.Ε. και του Euro-group και τώρα η κυβέρνηση θα περιμένει τη διάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.
Στο 3,25% το επιτόκιο δανεισμού - Daily Telegraph
Την πιθανότητα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για άντληση οικονομικής βοήθειας αναφέρει δημοσίευμα και της βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph», κάνοντας λόγο για επιτόκιο δανεισμού της τάξης του 3,25%. Το εν λόγω δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμη πηγή, ενώ δεν αναφέρει περισσότερες πληροφορίες.
Γερμανία: ''Να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ''
Η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν χρειάζεται βοήθεια, ανέφερε ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για μια δήλωση η οποία και έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πρεσβεύουν εδώ και αρκετό διάστημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κλ. Τρισέ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.
«Πρέπει να σκεφτούμε ποιος έχει τα εργαλεία να ενθαρρύνει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο Michael Meister, μέλος του κόμματος της Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο Βερολίνο. «Κανείς άλλος εκτός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν διαθέτει τα εν λόγω εργαλεία. Μια διάσωση της Ελλάδας χωρίς τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο πείραμα» πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Meister υποδηλώνουν τις προσπάθειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου να αποφύγει την οποιαδήποτε δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας, αναφέρει το Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Μέρκελ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια, την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το θέμα περί σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας παραμένει ακόμη «ανοιχτό», καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης που συναντήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, δεν έλαβαν επίσημες αποφάσεις, παραπέμποντας το ζήτημα σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 25-26 Μαρτίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr