«Οι αγορές αντιδρούν θετικά στα δημοσιονομικά μέτρα της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για τα επίπεδα που κυμαίνεται το spread των ελληνικών ομολόγων. «Είναι φανερό ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι που πρέπει να πληρώνουμε το είδος των ανατιμήσεων και spreads που πληρώνουμε αυτή τη στιγμή, αλλά όπως έχουμε δηλώσει από την αρχή, είναι θέμα ανάκτησης της αξιοπιστίας», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε «και είναι πολύ ξεκάθαρο τώρα ότι αυτή η αξιοπιστία ανακτάται, όπως και αντανακλάται και στις χρηματοοικονομικές αγορές».
«Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι καλή, αλλά για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε «κάποια ζητήματα στο σχέδιο στήριξης παραμένουν ανοιχτά, όπως ποιες χώρες θα συμμετέχουν και πότε θα εφαρμόζεται».
Αναφερόμενος στις χώρες με πλεόνασμα, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε ενιαία νομισματική ζώνη και είναι ξεκάθαρο ότι σε κοινή νομισματική ζώνη, οι επίμονες, τεράστιες αποκλίσεις από πλευράς ανταγωνιστικότητας μεταξύ διαφορετικών χωρών-μελών δεν είναι βιώσιμες», ενώ «αντίστοιχα, θα ήταν χρήσιμο εάν αυτές οι χώρες που έχουν πλεονάσματα λειτουργήσουν ως οι ατμομηχανές κατά μια έννοια και να βοηθήσουν όλη την ευρωζώνη να βγει από την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».
Οι χώρες της Ευρωζώνης με πλεονάσματα θα πρέπει να βοηθήσουν το σύνολο της Ευρωζώνης πρόσθεσε ο υπουργός, αρνούμενος την ίδια στιγμή να σχολιάσει σχεδιαζόμενες ομολογιακές εκδόσεις, καθώς οι αγορές είναι ευμετάβλητες.
Ερωτηθείς σχετικά με τους μηχανισμούς βοήθειας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της ευρωζώνης», ενώ επανέλαβε ότι «αυτό που ζητούσαμε πάντα είναι η πολιτική στήριξη ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια δανεισμού».
Σημειώνεται επίσης, ότι όπως έγινε γνωστό, μέχρι τα μέσα Απριλίου ο επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν θα καταθέσει προτάσεις για στενότερη οικονομική συνεργασία της Ευρυζώνης.
Στο πλαίσιο της συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., ο Ρεν δήλωσε ότι «το Μάιο, το Ecofin θα πρέπει να ασχοληθεί με την κατάσταση στην Ελλάδα», ενώ διευκρίνισε ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα παρουσιάσει την επόμενη έκθεσή της έως τα μέσα Μαΐου, που θα αφορά τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές εκτιμήσεις έως το 2012».
Ακόμη, έδωσε για μία ακόμη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά μέτρα, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις για μείωση του ελλείμματος στο στόχο του 4% ήδη εφαρμόζονται, έχουν ληφθεί και ισχύουν. Βασίζονται σε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση της οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με τα αρχικά μακροοικονομικά σενάρια της ελληνικής κυβέρνησης».
Οι χώρες της ευρωζώνης θα λάβουν συντονισμένη δράση εάν μία χώρα μέλος αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε την Τρίτη προσθέτοντας ότι τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει ακόμα. Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο Schaeuble είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια και έχει ήδη λάβει μέτρα που έχουν βοηθήσει στο να καθησυχάσουν τις αγορές.
Η Ιταλία θα περιμένει την οριστικοποίηση του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας πριν αποφασίσει να συμμετάσχει, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών και συνέχισε «Δεν πιστεύω ότι κάποια χώρα έχει λάβει τελικές αποφάσεις για σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας».
Πρόσθεσε, δε, ότι θα ήταν λάθος η Ευρώπη να αποκλείσει τη χρήση εργαλείων από το ΔΝΤ για την Ελλάδα, ενώ δήλωσε ότι η τελική απόφαση μετατίθεται στη σύνοδο κορυφής.
«Το Βέλγιο είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεϊντέρ, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να είναι εγγυήσεις ή δάνεια και θα είναι σε προαιρετική βάση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ εκτίμησε ότι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Έχει λάβει τις σωστές αποφάσεις για τη φορολογία και τώρα τους αξίζει στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε πάντως πως υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν.
«Η Ελλάδα για την ώρα δεν χρειάζεται καμία βοήθεια. Δεν έχουν ζητήσει χρήματα», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγκάδο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε μηχανισμό για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εάν χρειαστεί.
Νωρίτερα το R μετέδιδε:
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Ecofin, στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί σήμερα η ελληνική οικονομία, μόλις μια ημέρα μετά τη σύνοδο του Eurogroup. Ωστόσο, το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει «ανοιχτό» και να διχάζει τους κόλπους της Ευρωζώνης, μετά τη σθεναρή αντίδραση που συνεχίζει να προβάλλει η Γερμανία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς την ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, ενώ όπως έγινε γνωστό δια στόματος του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το όλο θέμα θα παραπεμφθεί προς συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών - κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου.
Η Γερμανία, με την οποία συμφωνούν Αυστρία και Ολλανδία, ζητά δια του υπουργού Οικονομικών της, τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας για τις χώρες με ελλείμματα και την δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας που δε σέβεται τους νομισματικούς κανόνες.
Από την πλευρά της η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνει έτοιμη να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο του Eurogroup η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, «όλες αυτές οι γερμανικές ιδέες δεν συνιστούν αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα για την Ένωση».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup ότι προς το παρόν θέμα ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα δεν τίθεται, λαμβανομένου υπόψη ότι η Αθήνα δεν έχει ως σήμερα υποβάλει ανάλογο αίτημα. Σημείωσε, επίσης, ότι προς το παρόν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ως προς την ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για "λεπτομέρειες", οι οποίες, όπως είπε, "θα ξεκαθαριστούν". Σε γενικές γραμμές πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι μετά τα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση οι αγορές θα ηρεμήσουν και τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σταδιακώς θα αποκλιμακωθούν. Αν, ωστόσο, αυτό δεν συμβεί, συνέχισε, τότε η δέσμευση που ανέλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου, για αρωγή προς την Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης, θα υλοποιηθεί. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε, επίσης, ότι η όποια βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι συμβατή, τόσο προς το κοινοτικό δίκαιο, όσο και προς τα εθνικά δίκαια των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, ο οποίος, αφού υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του το πόσο σημαντικά και γενναία είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι εκτός από το ζήτημα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία έχει και σοβαρό πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, όπως άλλωστε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και σε μια σειρά άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup, στόχος δεν είναι η παροχή βοήθειας στα επίπεδα του μέσου όρου των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη. Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα είναι απολύτως συμβατές με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς και με τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών και πως θα είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές, το συντομότερο δυνατό.
Το Eurogroup υπογραμμίζει ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές δεν ζήτησαν οικονομική βοήθεια και επισημαίνει ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των αγορών. Σημειώνεται, μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν πλήρως από το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Υιοθετώντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές στις 3 Μαρτίου, και τα οποία υιοθετήθηκαν από την ελληνική Βουλή στις 5 Μαρτίου, το Eurogroup θεωρεί ότι αυτά επαρκούν για την επίτευξη των στόχων για το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν, πλήρως, έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο. Παράλληλα το Eurogroup απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν με αποφασιστικό τρόπο και άμεσα την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου. Το Eurogroup υποστήριξε ακόμη ότι η διόρθωση των ανισορροπιών και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι καθοριστικής σημασίας για να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία και για να πετύχουν τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% μέχρι το 2012. Στη συνέχεια, το Eurogroup επισημαίνει ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας πως αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος θα επωφεληθεί από τα υγιή δημόσια οικονομικά της χώρας, τις καλύτερες προοπτικές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης.
Τέλος, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού το 2011 και 2012. Η Αθήνα θα πρέπει να παράσχει αυτές τις πληροφορίες στην έκθεση που θα υποβάλει στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έως τις 15 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι δύο. Είτε ένας μηχανισμός διευκόλυνσης για την χορήγηση δανείων από άλλα κράτη μέλη, είτε ένας δανειοδοτικός μηχανισμός που θα χρηματοδοτείται από δάνεια, τα οποία θα συνάπτει η Κομισιόν στο όνομα της και με την εγγύηση των κρατών μελών.
Το προς διάθεση ποσό θα ανέρχεται σε 20 με 25 δισ. ευρώ, αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί περιορισμένης κλίμακας βοήθεια και επιδιώκει ποσό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ με χαμηλό επιτόκιο.
Τι θα συζητηθεί στο Ecofin:
Α. ΠΡΟΓΕΥΜΑ:
(i)Τρέχουσα οικονομική κατάσταση: Βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων της Ε.E., στις 25 Φεβρουαρίου, συνάγεται ότι η οικονομία της Ε.Ε. ανακάμπτει σταδιακά, αλλά εξακολουθεί να συναντά δυσκολίες. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009, καθώς άρχισε να εξασθενεί η επίδραση ορισμένων προσωρινών παραγόντων. Τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που έλαβε η Ε.Ε. και οι βασικοί εμπορικοί της εταίροι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι οικονομικές προοπτικές της Ε.Ε. παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, συγκριτικά με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, για το 2010, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στο σύνολο της Ε.Ε. Επίσης, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν αμετάβλητες για το 2010, στο 1,4% και 1,1% για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αντίστοιχα.
(ii) Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1606/2002, όλες οι εισηγμένες επιχειρήσεις των Κρατών Μελών εφαρμόζουν υποχρεωτικά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, έκανε επιτακτική την ανάγκη προσαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στα νέα δεδομένα. Ο Οργανισμός Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) εξέδωσε οδηγία για την εύλογη αξία χρηματοοικονομικών στοιχείων σε αγορές χωρίς ρευστότητα, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα επαναταξινόμησης χρηματοοικονομικών στοιχείων. Στο γενικότερο πλαίσιο αναμόρφωσης και βελτιστοποίησης του λογιστικού χειρισμού των χρηματοοικονομικών προϊόντων, εντάσσεται και η αντικατάσταση του ισχύοντος ΔΛΠ 39, με το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9, που εκδόθηκε πρόσφατα αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αφορά την αναγνώριση και κατηγοριοποίηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων. Στο πρόγευμα του προσεχούς Συμβούλιο ECOFIN θα διεξαχθεί συζήτηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, κ. Sir David Tweedie.
Β. ECOFIN:
Νομοθετικές διαβουλεύσεις
- Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Οδηγία σχετικά με τη διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων
- Φορολογία: ΦΠΑ - Οδηγία σχετικά με την τιμολόγηση
Μη νομοθετικές δραστηριότητες
1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Συνέχεια της ειδοποίησης προς την Ελλάδα
Στις 8 Μαρτίου 2010, και σε απάντηση της απόφασης του Συμβουλίου ECOFIN της 16ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υπέβαλε έκθεση σχετικά με την πορεία εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των πρόσθετων μέτρων που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, με σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010. Με βάση την ως άνω έκθεση, η Ε. Ε. εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Μαρτίου, με την οποία αξιολογούνται οι μέχρι στιγμής ληφθείσες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές. Συνάγεται ότι, η Ελλάδα εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου και τα μέτρα του ΠΣΑ, ενώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και υιοθετήθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο φαίνονται επαρκή για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010 (μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ). Στα επόμενα στάδια, η Ε. Ε. θα αξιολογήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2011-2012.
2. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
α. Ε.Ε. 2020: Το Συμβούλιο καλείται να υιοθετήσει σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για την Στρατηγική Ε.Ε. 2020. Η εν λόγω στρατηγική αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη θωράκιση της οικονομίας της Ε. Ε. για την επόμενη δεκαετία. Προσδιορίζονται δε τρεις βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη που πρέπει να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και είναι οι εξής:
· η έξυπνη ανάπτυξη αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας οικονομίας που θα βασίζεται στη γνώση, και την καινοτομία
· η βιώσιμη ανάπτυξη που προωθεί μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενεργειακά αποδοτική και ανταγωνιστική
· η ανάπτυξη που θα στηρίζει την υψηλή απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την απόκτηση δεξιοτήτων και την αντιμετώπιση της φτώχειας.
β. Στρατηγικές εξόδου: Το Συμβούλιο θα συζητήσει την πορεία εξόδου από την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων στην αγορά εργασίας και αγαθών.
γ. Χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής: Στο Συμβούλιο θα γίνει συζήτηση για τις οικονομικές πτυχές της κλιματική αλλαγής, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις συζητήσεις μετά και από τα περιορισμένα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας στο κοντινό μέλλον.
3. Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό 2011
Η Προεδρία διαμόρφωσε σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο επεξεργάστηκε η Επιτροπή προϋπολογισμού του Συμβουλίου, και υποβάλλεται στο προσεχές Συμβούλιο ECOFIN για έγκριση.
Γ. ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Στρατηγική Ε.Ε. 2020.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr