Σύμφωνα με τον οίκο, ο δανεισμός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων το 2010 θα αγγίξει το ρεκόρ των 1,446 τρισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, 52 δισ. ευρώ περισσότερα από το ιστορικό ρεκόρ που ήδη σημειώθηκε το 2009. Το 2010 αλλά και τα επόμενα χρόνια οι δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεων στην Ευρώπη, θα διατηρηθούν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Όπως σημειώνεται, τα έσοδα των κυβερνήσεων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι δαπάνες συνεχίζουν να είναι υψηλές, λόγω της υψηλής ανεργίας και των μεγάλων αναγκών για δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο S&P τονίζει πως οι αλλαγές στο περιβάλλον του κρατικού χρέους, όπως και στην αντίληψη για ρίσκο των επενδυτών, θα οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις στα κόστη χρηματοδότησης, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις χωρών τους τελευταίους 18 μήνες, με την Ελλάδα να αποτελεί το πιο πρόσφατο αλλά και πιο ηχηρό παράδειγμα.
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται σύντομα να αποσύρουν τα πακέτα στήριξης του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, η ακόλουθη μείωση στην ζήτηση για κυβερνητικό χρέος (η υπερπροσφορά ομολόγων με άλλα λόγια), θα οδηγήσει στην εκτόξευση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων.
Όπως τονίζει λοιπόν ο αναλυτής κ. Stukenbrock, η δημοσιονομική πίεση που θα προκαλέσει η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, θα είναι ισχυρότατη. Ο οίκος μάλιστα εκτιμά πως θα υπάρξει διατηρητέα αύξηση κατά 300 μονάδες βάσης στην καμπύλη των αποδόσεων μέχρι το 2015 και αυτό θα οδηγήσει σε εξτρά ετήσιες πληρωμές της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, του 2,6% για την Πορτογαλία και του 2,5% για την Ιταλία και την Βρετανία.
Σύμφωνα με τον S&P πάντως, η Βρετανία αναμένεται να δανειστεί 38 δισ. ευρώ λιγότερα φέτος σε σχέση με το 2009, μετά τον πολύ υψηλό μακροπρόθεσμοο δανεισμό στον οποίο προχώρησε το περασμένο έτος.
Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά πως η Γερμανία θα δανειστεί 41 δισ. ευρώ περισσότερα φέτος από ότι το 2009 και η Γαλλία 26 δισ. ευρώ περισσότερα, και τονίζει πως τα δημσιονομικά αυτών των δύο χωρών θα σημειώσουν σημαντική επιδείνωση το τρέχον έτος.
Παράλληλα εκτιμά ότι θα σημειωθούν τεράστιες αυξήσεις στον μεσοπρόθεσμο με μακροπρόθεσμο δανεισμό της Ισπανίας (21 δισ. ευρώ), της Ρωσίας ( κατά 20 δισ. ευρώ), της Τουρκίας ( κατά 19 δισ. ευρώ) και της Ολλανδίας ( 13 δισ. ευρώ).
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr